Hlavní obsah

Posily po výbuchu? To ani omylem. Baník nakupovat nesmí, zní z asociace

Získat posily po všech dosavadních propadácích v tomto soutěžním ročníku se pro ostravský Baník jeví jako nutné, ale je to neproveditelné. Arbitrážní komise Fotbalové asociace ČR se vyjádřila, že nákupy Baník rozhodně povolené nemá, ač jeho vedení mínilo, že mu v nich nic nebrání.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Trenér Baníku Radomír Korytář při ligovém utkání ve Zlíně.

Článek

Baník podle výstupu z jednání komise nemůže aktivně vystupovat na přestupovém trhu směrem dovnitř klubu z důvodu nařízeného výkonu rozhodnutí kvůli nesplněným závazkům vůči Žižkovu. Problém se táhne delší dobu. Baník se v minulosti opakovaně vyjádřil, že Žižkov podle něj na požadované peníze nárok nemá. Jde o 8,5 miliónu korun za přestupy Josefa Hušbauera a Zdeňka Koukala z roku 2010. Ostravský klub opírá své tvrzení i o rozhodnutí soudu. Arbitrážní komise má jiný názor.

„Nedošlo k žádné skutečnosti, která by byla důvodem pro zastavení výkonu rozhodnutí," uvedl předseda arbitrážní komise FAČR Petr Konečný.

Pro trenéra Baníku Radomíra Korytáře se rýsuje těžko řešitelná situace. „Musíme si přiznat krutou realitu - někteří naši hráči na ligu nemají a jsou v kádru jenom proto, aby doplnili stav. Dnes mě z jedenácti hráčů zklamalo devět. Pokud to bude v mých silách, začnu dělat personální změny, protože takto to dál nejde," naznačoval Korytář po ostudném pohárovém konci svého týmu na půdě divizního Rýmařova, že nasadí nové síly. Ale kde je vzít?

O posilách mluvil i majitel Baníku Petr Šafarčík, zmiňoval čtyři až pět vyhlédnutých hráčů, z nichž by dva až tři měli přijít. Příchody měly být přizpůsobeny tomu, jestli z klubu pryč zamíří Michal Frydrych.

Spekulovalo se také, že někteří hráči ze stávajícího kádru budou přinejmenším dočasně přeřazeni do juniorky. Je tedy otázkou, jakýže kádr vlastně bude mít Korytář 14. září při dalším ligovém zápase na Dukle k dispozici.

Baník je po pěti kolech v lize s jedním bodem poslední.

Reklama