Hlavní obsah

Přijdou lepší časy? Fotbalovou Slavii koupili Číňané

jis, dosSport.cz
Aktualizováno

Fotbalová Slavia Praha mění majitele. Podle serveru Neovlivní.cz koupili nejstarší tuzemský fotbalový klub Číňané, kteří získali 60 procent akcií sešívaných. Zbylá část připadla miliardáři Jiřímu Šimáněmu. Pikantní je, že společnost CEFC vlastní podíl ve finanční skupině J&T Finance Group, která ovládá rivalskou Spartu. Její šéf Daniel Křetínský chtěl získat čínské investory pro letenský klub, ti ale vstupují do konkurenční Slavie...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vyhlíží fanoušci Slavie Praha lepší časy?

Článek

Tisková zpráva potvrzuje, že čínská společnost CEFC společně s Fly Sport Investments s.r.o (Fly Sport) Jiřího Šímáně společně investují finanční prostředky do záchrany a rozvoje fotbalové Slavie.

"CEFC vstupuje do projektu na základě své dlouhodobé strategie společenské odpovědnosti k zemím, ve kterých podniká. Dalším silným impulzem pro toto rozhodnutí byla spolupráce s velkým příznivcem Slavie Jiřím Šimáně, který je partnerem CEFC v tomto i dalších projektech," uvádí se ve zprávě.

"Velmi dobře si uvědomujeme, jak specifická a náročná je investice do fotbalového klubu s tradicí, historií a podporou fanoušků, jakou má Slavia," říká Chan Chauto, prezident CEFC a dodává: "Chceme ze Slavie vytvořit silný a stabilní fotbalový klub a vrátit ji tam, kam právem patří - na vrchol."

Jeho CEFC bude ve společnosti SK Slavia Praha-fotbal a.s. vlastnit 59,97% akcií, Jiří Šimáně a jeho společnost Fly Sport Investments s.r.o. 39,98% akcií.

Škodu teď prodávat nemusejí

Slavii zatěžuje řada dluhů, prvním krokem spolupráce tedy bude zajištění finanční stability klubu. V českém fotbalu CEFC plánuje podporu jak na klubové úrovni, tak má zájem být partnerem národní reprezentace i mladých fotbalistů. Společnost CEFC také představí projekt nadace, která bude mít za cíl podporu projektů v oblasti sportu, kultury nebo zdravotnictví.

Již poslední týdny naznačovaly, že se v Edenu něco děje. Sešívaní třeba měli od tureckého Sivassporu konkrétní nabídku na kanonýra Milana Škodu, z jehož prodeje původně plánovali řešit tíživou situaci. Nakonec však Turky odmítli, což byl jasný signál, že pomoc se blíží odjinud...

S Číňany v zádech by Slavia měla přivést tolik potřebné posily. Do obrany třeba Frydrycha z Baníku Ostrava, o něhož se zajímala také Sparta. Do útoku si pak ke Škodovi vyhlédla Doležala z Jablonce.

Přehled většinových majitelů Slavie od roku 1991 (dle dostupných údajů):
1991-93 - americký podnikatel českého původu Boris Korbel
červen - prosinec 1993 - Fotbalový oddíl Slavia
1994-97 - více akcionářů bez většinového majitele (například První privatizační fond (PPF), Fotbalový oddíl Slavia, společnosti WIKA, Benzina, Česká pojišťovna a další)
1997-2006 - britská investiční společnost ENIC
2006-11 - tehdejší šéfové klubu Petr Doležal (generální ředitel) a Tomáš Rosen (člen představenstva akciové společnosti)
březen-květen 2011 - Antonín Franc (podle spekulací tisku byl ale skutečným vlastníkem kontroverzní podnikatel Petr Sisák)
květen-srpen 2011 - investiční a finanční společnost Natland Group
2011-14 - bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček
2014-15 - Aleš Řebíček a společnost Vinet (vlastník stadionu v Edenu)
od září 2015 - čínská finanční a energetická společnost CEFC
Pomůže vstup nových čínských investorů pražské Slavii zpět na ligové výsluní?
Ano, změny se dostaví velmi rychle
15,5 %
Ano, ale bude to nějaký čas trvat
60,9 %
Nejsem si jist(á)
4,9 %
Slavia se dál bude potácet ve druhé polovině tabulky
4,4 %
Sešívaným už nic nepomůže
14,3 %
Celkem hlasovalo 10934 čtenářů.

Reklama