Hlavní obsah

Čičmanec kritizuje bývalé sudí, jednání Kociána a Tomáše Kovaříka považuje za zbabělost

Předseda jabloneckého Okresního fotbalového svazu Ladislav Čičmanec se pozastavil nad způsobem, jakým někteří bývalí sudí rozpoutali aféru okolo místopředsedy FAČR Romana Bebrba a jeho údajného vlivu na komisi rozhodčích. Zatímco kritiku Libora Kovaříka prý ještě může pochopit, vyjádření Radka Kociána a Tomáše Kovaříka označil za zbabělost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý rozhodčí Libor Kovařík se nedávno rozhodl veřejně promluvit o zákulisí českého fotbalu.

Článek

Libor Kovařík v polovině srpna ukončil kariéru rozhodčího a o dvanáct dní později v rozhovoru pro deník Sport prohlásil, že hlavním důvodem je Berbrův vliv na komisi rozhodčích, kterou prý ovládá mafiánskými praktikami. Před pár dny ho pak v jeho tvrzeních prostřednictvím médií podpořili další dva bývalí sudí Kocián a Tomáš Kovařík.

"Rád bych vyjádřil údiv nad tím, co se opět vynořuje v našem fotbale, jak někteří po delší době vytahují 'hrdinně' své argumenty, jak jim bylo ublíženo, nebo jak jim někdo upírá jejich práva," uvedl Čičmanec v otevřeném dopise.

"Každý má právo na svůj názor, každý má právo jej prosazovat, ale je nutné k tomu získat většinu. A to chce odvahu, pánové, a to nemáte. Můžu ještě pochopit Libora Kovaříka, že možná u něj působily emoce v jeho rozhodnutí o ukončení činnosti rozhodčího, ale to, co předvádí pan Kocián a pan Tomáš Kovařík, nemůžu nazvat jinak než zbabělost," dodal Čičmanec.

Oba podle něj škodí českému fotbalu. "Egoisticky nyní zveřejňují své názory, které měli sdělit kompetentním v té době, kdy pociťovali jakousi křivdu," mínil Čičmanec, který zároveň pracuje jako delegát FAČR.

Čičmanec: Opravdový chlap takto problémy neřeší

Kocián a Kovařík se podle něj nejprve měli obrátit na šéfa FAČR Miroslava Peltu. "Když se v letech 2007-08 naprosto transparentním a hlavně veřejným způsobem velká část předsedů okresních svazů rozhodla něco udělat s poměry v tehdejším vedení fotbalu, tak se změna povedla právě díky našemu otevřenému jednání. Předsedové svazů zveřejnili své požadavky a tehdejší předseda ČMFS pan (Pavel) Mokrý s námi o tom diskutoval," uvedl Čičmanec, který v minulosti prosazoval do pozice předsedy bývalého šéfa svazu Ivana Haška.

"Tak nám pánové Tomáši Kovaříku a pane Kociáne vysvětlete, proč jste se neobrátili na současného předsedu a proč jste to neřešili s ním? Když nás tehdy přijal pan Mokrý, tak nevidím jediný důvod, proč by vás nepřijal současný předseda pan Pelta, který jistě netrpí tím, že by nechtěl komunikovat," doplnil dlouholetý funkcionář.

Kauzou se v neděli zabýval na zasedání v Rize u příležitosti kvalifikačního duelu české reprezentace s Lotyšskem výkonný výbor FAČR, jako oficiální bod programu ji ale neprojednával, protože scházel předseda Ligového shromáždění Dušan Svoboda ze Sparty. Podle stanov jen na jeho návrh může výkonný výbor zařadit na jednání bod o případném odvolání některé z komisí. Předseda FAČR Pelta navíc upozornil, že ani jeden z bývalých rozhodčích nemluvil o snaze jakkoliv ovlivnit zápasy.

"Svým názorem se nestavím v žádném případě do role obhájce kteréhokoli svazového funkcionáře, ale chtěl jsem poukázat na fakt, že opravdový chlap takto problémy neřeší. Chci vyjádřit i přesvědčení, že o působení jakékoli odborné komise v rámci FAČR bude rozhodovat jen ten, kdo má k tomu oprávnění, a nikoli pár jedinců, kteří nedokázali své problémy řešit transparentním způsobem," doplnil Čičmanec.

Reklama