Hlavní obsah

Pelta: Aféra s Berbrem může souviset se snahou osamostatnit ligu

Praha

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta se domnívá, že obvinění vůči předsedkyni komise rozhodčích Dagmar Damkové a místopředsedovi FAČR Romanu Berbrovi mohou být součástí boje za osamostatnění nejvyšší soutěže. Prohlásil to v dnešním rozhovoru pro rozhlasovou stanici Radiožurnál.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta.

Článek

S prvním obviněním přišel krátce po ukončení kariéry rozhodčí Libor Kovařík, který prohlásil, že sudí neřídí Damková, ale její partner Berbr. Postupně se k němu přidali i další bývalí rozhodčí, jako například Radek Kocián s Antonínem Kordulou. "Nechci říkat, že za tím něco vidím, jenom doufám, že to řekl (Kovařík) o svobodné vůli, že mu nikdo nedával návod a nemá to nějaký cíl, jako třeba destabilizaci celého prostředí," uvedl Pelta.

Podle něj by aféra mohla být součástí mocenského boje o osamostatnění nejvyšší soutěže, kterou chce místo FAČR řídit Ligová fotbalová asociace, sdružení klubů z první a druhé ligy. "Mám různé indicie a byl bych nerad, kdyby to byla pravda. Je tady boj o osamostatnění ligy a pan Berbr zastupuje výkonnostní fotbal a předložil smlouvu, u které druhá strana vidí, že je pro ligu nevýhodná. Ale neříkám, že to všechno souvisí se samostatností ligy a doufám, že to tak není," prohlásil Pelta.

Neřeší se zmanipulovaná utkání, zopakoval Pelta

Znovu také zdůraznil, že navzdory tlaku médií nevidí ze strany bývalých rozhodčích vůči Berbrovi s Damkovou žádná zásadní obvinění. "Vnímám, co se děje, ale z mého pohledu tam není co řešit. Je to jenom o tom, jaký mají rozhodčí pocit. Nejsou tam obvinění, že by někdo chtěl někoho ovlivnit, nebo chtěl zmanipulovat výsledek. To je pro mě zásadní," uvedl.

Šéf FAČR také odmítl kritiku Berbrova vystupování na seminářích rozhodčích. "Sám jsem na ně také chodil a bral jsem to tak, že se k tomu vyjadřoval jako bývalý sudí. Nikdo k tomu neměl výhrady. Takže když po dvou letech o tom začnou mluvit, tak to na mě působí divně."

Podle Pelty má Berbr zásadní roli ve vedení českého fotbalu. "Neměl bych to tak říkat, ale tím, že bývalí rozhodčí ovládli komise a kraje, tak vytvořil diktátorský postup. Je to nejsilnější zákulisní hráč," řekl předseda. "Fotbal má 320 tisíc členů a není snadné takovou masu ukočírovat. Někdy sice řekne něco, co je za hranou a já mu to vyčítám, ale ve fotbale jsou tři lidi, kteří pracují od rána do večera. Generální sekretář Ruda Řepka, Berbr a myslím, že i já jsem hodně pracovitej," uvedl Pelta.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice