Hlavní obsah

Co blesklo Vavruškovi hlavou? Kdyby to dávali, tak na ten film nepůjdete, řekl teplický trenér

Josef PešoutSport.czPrávo

Výkon teplických fotbalistů v duelu s pražskými Bohemians nebyl ideální, přesto vydřeli tři body za výhru 2:1. A díky tomu se posunuli blíž ke středu prvoligové tabulky. Trenér David Vavruška si cenil hlavně výsledku a po zápase nabídl i několik neotřelých pohledů a postřehů na vrcholový fotbal.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Trenér Teplic David Vavruška během zápasu s Bohemians 1905.

Článek

Jak rekapitulujete další ligové vystoupení teplického mužstva?

Nejprve řeknu, že se snažím zápas hodnotit z hlediska dvou faktorů. Tedy hru, jakou chceme praktikovat, a pak dosažený výsledek. Ten byl tentokrát důležitější, než to, co jsme předvedli. Šli jsme do utkání s vědomím, že za šest kol hrajeme čtyřikrát doma, a kdybychom neuspěli, byl by problém. V profesionálním fotbale potřebujete výsledek, abyste dostali razítko na to, čemu se věnujete. Jsem rád, že úspěch přišel v podobě tří bodů.

A pokud se zastavíte jen u výkonu?

Je to jako v životě. Není všechno růžové nebo černé. Byly tam dobré momenty, ale i úseky, které se nám nepovedly. Neudrželi jsme balón, ztráceli jsme lehké míče, druhou třetí přihrávku jsme zkazili. Hra byla rozháraná. Prostě herně jsme odvedli nejméně učesaný výkon za dobu, co jsem tady. Na druhou stranu musím připomenout, že Bohemka je poctivé mužstvo, trénované, s velkou kondicí. Má zažitý blok, ve kterém brání, a je hrozně složité se do něj dostávat. Hráči jsou všude, nešetří krokem. Proto si vítězství nad Bohemkou hodně cením, nerodilo se vůbec lehce.

Co vám běželo hlavou při závěrečném tlaku soupeře za stavu 2:1?

Kdyby ten film dávali v kině, tak na to nepůjdete. Nechci říci, co mi blesklo hlavou. A nestrašte mě prvním zápasem s Olomoucí, kdy jsme ztratili v nastavení dvoubrankový náskok. Rád bych se vyspal (úsměv). Takové nerváky si připravujeme sami.

A když vyběhl brankář hostí Zlámal před branku Teplic v nastavení, co to s vámi dělalo? Gólman pak tvrdil, že byl faulovaný.

Napadlo mě, že snad nemůže být pravda, pokud by dal podruhé vyrovnávací gól svého týmu, což se mu povedlo předtím na Dukle. A k údajnému zákroku řeknu korektně, že nevím. Kdybychom rozfázovali věci ve vápně, pískalo by se osmnáct penalt na každé straně. A hrálo by se 19:18.

Teplice zjevně znervóznil inkasovaný gól. Čemu jej přičítáte?

Byla tam hrubá nedůslednost v kritickém prostoru. S kluky máme nacvičené některé věci, nabádám je k soustředěnosti. Ale uděláme jeden nedoraz soupeře a jsme potrestaní a dostaneme pomyslnou facku. Víme, jak je nutné klíčové situace bránit. Musíme se učit koncentraci. Je to stejný proces, jako když nacvičujete centry a střely na bránu.

Jaký máte názor na komplexnost ligových fotbalistů?

Výkon hráče se skládá z fyzické kondice, taktiky, techniky a hlavy. Soustředěnost patří do posledního aspektu. Tím se vyhrávají nebo prohrávají zápasy. Ohledně kondice jsou na tom všichni takřka stejně, kopat umí. Rozhoduje se v psychice, která se dá trénovat jako každá jiná činnost. A na tom se dá hodně pracovat, je to pole neorané. Na rovinu řeknu, že ze sedmdesáti procent je to moje práce. Když by nebyli hráči psychicky připravení, je to moje chyba.

Reklama

Související témata: