Hlavní obsah

Jako poslední Lafatu uhlídala Plzeň, kanonýr má další rekord

Kontrolní otázka: Jestlipak víte, který tým dokázal ve fotbalové lize jako poslední uhlídat Davida Lafatu? Malá nápověda - v zápase se rozhodovalo o titulu. Ano, byla to později mistrovská Plzeň, která v 27. kole minulého ročníku vyhrála na Letné 2:0. Od té doby kapitán Sparty skóroval ve všech osmi zápasech, k nimž nastoupil, což je nový historický rekord Synot ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan David Lafata po utkání s Jabloncem.

Článek
Fotogalerie

Kde jinde mohl rekord překonat, než právě na jablonecké Střelnici, odkud na Letnou přišel.

„Rekord mě samozřejmě těší, ale je škoda, že gól nebyl tentokrát vítězný a z Jablonce odjíždíme pouze s bodem za remízu," konstatoval David Lafata bez většího nadšení. „Ani jsem nevěděl, že nějaký rekord mám..."

Nejlepší střelec v historii české ligy vynechal úvodní kolo kvůli zranění a Sparta bez něj jen remizovala 0:0 v Jihlavě. Od té doby však Letenští v lize válí, což pochopitelně přímo souvisí s výkony jejich kapitána.

Jablonci odvedl neocenitelné služby, strávil tu s přestávkami pět a půl roku. Teď mu tam ale fanoušci kvůli přestupu na Letnou nadávají.

Na nadávky si ve speciálním duelu zvykl

„Pořád je to pro mě speciální zápas. Nadávkami se nezabývám, tady jsem si už zvykl," usmál se hořce.

Když už sparťané vedli, remíza je zklamala. „Gól mě těší a třeba i jeden bod bude v konečném účtování dobrý. Šlo o klasický zápas o jednom gólu. Věřil jsem, že už výhru udržíme, ale bohužel... Vzhledem k průběhu zápasu je však remíza spravedlivá," uznal Lafata.

Nový rekordman překonal sám sebe i Stanislava Tecla a Horsta Siegla, kteří dokázali skórovat sedmkrát v řadě. Lafata v sezóně 2011/2012 právě v dresu Jablonce, Tecl v Jihlavě (2012/2013) a Siegl ve Spartě (1996/1997).

Rekordní série Davida Lafaty
6. kolo Jablonec - Sparta 1:11 gól
5. kolo Sparta - Dukla 2:01 gól
4. kolo Ml. Boleslav - Sparta 2:42 góly
3. kolo Sparta - Zlín 3:01 gól
2. kolo Sparta - Ostrava 3:11 gól
30. kolo Sparta - Bohemians 1905 1:11 gól
29. kolo Č. Budějovice - Sparta 1:31 gól
28. kolo Sparta - Slovácko 5:21 gól

Reklama