Hlavní obsah

Hološkovy góly posunuly Liberec k podzimnímu titulu

Zaslouženě si fotbalisté Liberce po sobotním zápase 14. kola Gambrinus ligy odvezli z promrzlého hřiště v Mostu všechny body za výhru 2:1. Obě branky se postaral záložník Hološko, domácí srovnávali na 1:1 z penalty. Lídr tabulky se tak výrazně přiblížil k titulu podzimního mistra.

Článek

K tomu, aby hráči ze severu Čech přezimovali v čele tabulky, musejí získat v příštím kole, kdy pod Ještěd přijede Zlín, bod nebo druhé Teplice nevyhrají oba dva zápasy, které ještě sehrají.

Na zmrzlém terénu hráči měli problém s pohybem a zpracování míče. Liberec nastoupil s útočnou taktikou, kterou mohl zúročit hned v úvodu. Už v 7. minutě se protáhl před šestnáctkou za obránce Hološko a svůj průnik zakončil lobem, který ale brankář Svoboda vyrazil akrobaticky na roh. V 18. minutě musel podobný zákrok předvést podruhé, tentokrát po trestném kopu Papouška.

Mostečtí fotbalisté vsadili na defenzivnější pojetí, ale o to přímočařejší byla jejich cesta k brance soupeře, kde sázeli na centry z obou krajních prostorů. Po jednom z nich ve 20. minutě byli blízko vedoucí branky po průniku Jendruščáka - domácí záložník poslal míč do šestnáctky, kde ho jemně tečoval Brzezina, jenže jeho prodloužení z ostrého úhlu skončilo na tyči.

Brzy po pauze se s oranžovým míčem začal hrát dramatičtější fotbal. Už ve 48. minutě hosté dali vedoucí gól, který hodně připomínal akci ze sedmé minuty: ze středu hřiště prošel dlouhý míč na Hološka, který sám před Svobodou tentokrát nezaváhal.

Jenže Most se vrhnul do ofenzivy a hosté se nechali zatlačit na svou polovinu, kde několikrát chybovali. Střelu Procházky sice v 51. minutě brankář Čech výborně pokryl, jenže o čtyři minuty později už neměl šanci na úspěch. Zápotočný totiž stáhnul v šanci kanonýra Siegla a nařízenou penaltu Brzezina proměnil.

S přibývajícími minutami bylo zřejmé, že hráči mají stále větší potíže s pohybem a hra se odehrávala vesměs ve středu hřiště, přibývalo tvrdých zákroků i nepřesných výroků sudího Járy.

V 81. minutě nechal rozhodčí po Šinglárově ruce pokračovat hosty v akci, která skončila znovu dlouhým pasem na Hološka. Gólman Svoboda proti němu vyběhl před šestnáctku, liberecký záložník jej obešel a do prázdné branky vstřelil vítězný gól.

SIAD Most - Slovan Liberec 1:2 (0:0)
Branky: 55. Brzezina z pen. - 48. a 81. Hološko. Rozhodčí: Jára - Zlámal, Tulinger. ŽK: Houšť, Procházka - Zápotočný, Hološko, Papoušek. Diváci: 2942.
Most: Svoboda - Houšť, Škerle, Sitarčík, Procházka - Jendruščák (83. Boček), Pilař, Škoda, Macek - Brzezina, Siegl. Trenér: Bičovský.
Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Hološko, Papoušek (88. Hochmeister), Hodúr, Pudil (79. Hamouz) - Pospěch (69. Magasföldi), Holenda. Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: