Hlavní obsah

Baník nezaplatí. Nebudeme zachraňovat Žižkov, říká Šafarčík

Ostrava

Ostravský Baník nehodlá tahat Viktorii Žižkov z jejích problémů a 8,5 miliónů korun, které si pražský tým nárokuje za přestupy fotbalistů Josefa Hušbauera a Zdeňka Koukala, klub podle vyjádření majitele Baníku Ostrava Petra Šafarčíka platit nebude.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Šafarčík (vpravo) na archivním snímku s Milanem Barošem.

Článek

„Nikomu, ani Viktorii Žižkov, nepřejeme nic špatného, ale kategoricky odmítáme platit její záchranu na základě vykonstruovaných pohledávek. Přes napjatou situaci z hlediska současného postavení v tabulce se nenecháme tlačit do kouta," řekl Šafarčík.

Kauza Žižkov se táhne už od roku 2010, kdy Baník získal ze Žižkova Josefa Hušbauera a Zdeňka Koukala. Arbitrážní komise Fotbalového svazu (AK FAČR) tehdy Ostravě nařídila, aby Žižkovu za transfery zaplatila šest miliónů korun, později však své rozhodnutí změnila. Letos v březnu však komise definitivně rozhodla, že slezský klub musí uhradit přibližně 8,5 miliónu korun, na což Baník reagoval dvěma žalobami.

„V rámci orgánů FAČR jsme již neměli žádnou možnost odvolání a proto jsme se obrátili na soud," přiblížil Šafarčík. Soudce Obvodního soudu pro Prahu 6 vykonavatelnost rozhodnutí AK FAČR odložil, nicméně Arbitrážní komise po vypršení soudního nařízení Baníku kvůli neuhrazení dluhu zablokovala přestupy.

Šafarčík: Nároky druhé strany považujeme za neoprávněné

„Ihned jsme začali konat vše pro to, abychom ještě v rámci letního přestupového období dosáhli nového předběžného opatření, které by respektovalo námitky FAČR. Soud nás vyzval ke složení jistiny ve výši 4 miliónů korun, a to jsme ihned 2. září provedli," popsal mluvčí klubu Tomáš Svoboda.

Tím klub dosáhl odblokovaní přestupů a mohl zaregistrovat ještě před pondělním zápasem na Dukle (1:4) nově příchozí fotbalisty Jaroslava Machovce a Richarda Lásika. „Jak jsme již mnohokrát zdůraznili, nikomu nechceme bránit, aby se domáhal svých oprávněných závazků. V případě této kauzy však považujeme nároky druhé strany za neoprávněné, a to primárně proto, že všechny okolnosti této kauzy jsou diplomaticky řečeno „nestandardní". Jde o částku vypočítanou z půl procenta denních smluvních pokut, jejichž původ a výši neuznáváme a platit určitě nehodláme," upozornil Šafarčík.

Baník tak bude pokračovat v soudním sporu. „Když jsme oddlužili Baník a celému českému fotbalu jsme zachránili více než sto miliónů korun, od nikoho z fotbalového prostředí jsme žádnou finanční pomoc neobdrželi. Museli jsme si společně s městem Ostrava poradit sami," uvedl šéf Baníku Šafarčík. „Jsme přesvědčeni, že v soudní při uspějeme, jistina nám bude vrácena a účet za záchranu Baníku tak již nebude dále narůstat," doplnil Šafarčík.

Baník prohrál u arbitráže spor s Lukešem a Karvinou
Baníku Ostrava hrozí další pozastavení přestupů. Klub v minulých dnech prohrál arbitrážní řízení s bývalým kapitánem Martinem Lukešem a druholigovou Karvinou a pokud do dvou týdnů nesrovná dluhy v celkové výši kolem miliónu korun, čeká ho další zákaz přestupů.
Ostrava musí Karviné z rozhodnutí arbitrážní komise zaplatit 800 tisíc korun za přestup srbského záložníka Vladana Miloslavjeva, který už v Ostravě nepůsobí, a dalších 200 tisíc korun Lukešovi za dlužnou mzdu a úroky z prodlení.
Na klub se tak valí další problém. Přestupy měl zablokovány až do tohoto pondělí kvůli složitému sporu s Viktorií Žižkov.
Zatímco kauza Žižkov má kořeny v roce 2010 ještě v éře dřívějšího majitele Tomáše Petery, obě nynější pohledávky už jdou za současným vedením Baníku.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice