Hlavní obsah

Slavia umořovala dluhy, které měla, kam se podívala. Stokoruny v lékárně i 400 tisíc u Ličky

Praha

Ještě že noví majitelé do pražské Slavie přišli. Fotbalový klub by šel zřejmě ke dnu, protože dlužil, kam se jen podíval. Stokorunové položky, stejně jako statisícové částky. Hráčům, trenérům, manažerům, stejně jako vlastníkům Eden Areny či společnosti Gamma Enterpreis. O pohledávkách městské části Praha 10, finančního úřadu, zdravotních pojišťoven i třeba Fotbalové asociace ČR nemluvě. Vyplývá to z přehledu plateb, které klub před soudním jednáním o insolvenci mezi 11. a 15. zářím urychleně provedl a jejichž bankovní výpis má redakce Sport.cz k dispozici.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Příchod čínské společnosti a miliardáře Šimáněho fotbalovou Slavii zachránil. I proto mohou asijští fanoušci sledovat dál její zápasy.

Článek

Příchod čínské finanční a energetické společnosti CEFC a miliárdáře Jiřího Šimáněho 4. září do fotbalové Slavie klub spasil. Na kontě se rázem objevily milióny, z nichž mohly být  splaceny finanční závazky, které Slavia uznávala jako nesporné a k nimž se hlásila.

Peníze se z konta jen hrnuly

„Od 11. září jsme hradili všechny závazky, které považujeme za nesporné. A pracujeme dál," potvrdil generální ředitel Slavie David Trunda poté, co Městský soud v Praze odročil jednání o insolvenčních návrzích proti Slavii na listopad.

Klub totiž do 15. listopadu uhradil všechny pohledávky po splatnosti, které uznává.

Z bankovního výpisu plateb, které má redakce k dispozici, je patrné, že peníze se mezi 11. a 15. zářím z konta Slavie jenom hrnuly.

Eden Arena zinkasovala milióny. Jen kupříkladu pravidelné servisní poplatky činily 502 tisíc, za nájem stadionu platí klub 164 830 Kč, za vytápění trávníku 213 tisíc, za vodu 150 tisíc, za energii 131 tisíc korun.

Uspokojeni však byli i další věřitelé, proti jejich pohledávkám fotbalový klub nic nenamítal. Finanční úřad, na jehož konto odešlo během dvou dnů 141 a 137 tisíc, obvodní úřad Prahy 10, jenž dostal tři čtvrtě milionu, zdravotní pojišťovny zrovna tak.

Ve výčtu plateb se objevují i kuriózní pohledávky. Stokorunové dluhy pro lékárny v okolí Edenu, ale i 890 korun za vyšetření hráčů v ÚVN ve Střešovicích, 3 930 korun za pronájem mobilních WC od společnosti Toi Toi, ale třeba také přes 180 tisíc korun za hnojivo na trávník v Edenu.

I hráči se dočkali odstupného

Při finanční smrští mezi 11. a 15. zářím uhradila Slavia i dluhy, která měla k hráčům současným i bývalým, trenérům, manažerům.

Mario Lička kupříkladu zinkasoval odstupné za ukončení smlouvy ve výši 416 750 Kč, Milan Ivana 147 718 Kč, Tomáš Mičola dostal 181 500 Kč, Marcel Gecov 243 462 Kč.

A své pohledávky dostali zaplaceny i manažeři. Šlo o provizi za hráče, které do Edenu přivedli. Alexander Losenický tak dostal za transfer Keniji a Nevese 4 887 a 3025 euro, Dalibor Lacina 6 025 euro za přestup Deliho.

I dluhy, které měl klub k legionářům Nevesovi, Baezovi a spol., byly uhrazeny, stejně jako dlužné částky trenérům či vedoucím mužstva, kteří v Edenu už nepůsobí. A jak vyplývá z výčtu plateb, nešlo o sumy malé.

Stejně tak odcházely 15. září dlužné částky na konto hráčů a trenérů současných.

"S takovým silným investorem a novým majitelem v zádech se do toho jde jistěji než v předchozí situaci, kdy jsme nevěděli, jak to bude. Byla to velká hektika, na úhradu všech těch nesporných závazků bylo málo času. Doufejme, že to celé klaplo," uvedl Trunda.

Jednání o insolvenci odročeno

Městský soud v Praze měl tudíž oprávněný důvod odročit jednání o insolvenčním řízení proti Slavii, do něhož se přihlásilo osm věřitelů. Výpisy z účtů skutečně dokazují, že klub podstatnou část finančních závazků uhradil.

Existují však další, které oscilují mezi 25 až 30 milióny korun, z nichž podstatnou část - přibližně 24 miliónů - tvoří závazky v rámci insolvenčního řízení, které klub neuznává a odmítá zaplatit.

Nejvyšší částku 16 miliónů korun požaduje bývalý generální ředitel klubu Zbyněk Kusý jako odměnu za zprostředkovatelskou činnost. Část pohledávky, asi šest miliónů, odkoupila společnost Online Services Ltd. z tichomořské Samoy a na základě ní se Slavia dostala v červnu do insolvenčního řízení. Kusý měl ale vleklé spory s nyní již bývalým majitelem klubu Alešem Řebíčkem a Slavia tyto závazky neuznává, neboť smlouvu nepodepsali dva členové představenstva, jak je ve stanovách Slavie.

Na základě návrhu insolvenčního řízení museli Pražané v průběhu července zveřejnit hospodaření, z něhož vyplynulo, že tehdy měli 11,5 miliónu korun dluhů po splatnosti a dalších 157,6 miliónu před splatností. Velkou část však tvořila půjčka od společnosti Aries Trading, kterou vlastní někdejší šéf Slavie Řebíček.

Zda i tyto dluhy Slavia po přílivu miliónů od nových vlastníků uhradila, není z bankovního výpisu patrné. Ve výčtu odchozích plateb se totiž objevují sumy blížící se k miliónu korun, u nichž není jméno příjemce uvedeno.

Jednaní o návrzích na insolvenční řízení proti fotbalové Slavii by mělo u Městského soudu v Praze pokračovat 3. listopadu.

„Bude na paní soudkyni, aby padlo zásadní rozhodnutí," potvrzuje generální ředitel Slavie David Trunda.

Reklama

Související témata: