Hlavní obsah

Přístup některých hráčů není správný, říká gólman Baníku

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Už chtěl být v jiném klubu, ale vedení Baníku reprezentačního brankáře Jiřího Pavlenku nepustilo. Teď musí chytat za nejhorší obranou ligy a do konce podzimu se na tom zřejmě nic nezmění. „Mám tady smlouvu a nezbývá mi nic jiného, než chytat tak, abych se mohl někam dostat třeba později. Uvidím, co bude po podzimu,“ řekl Pavlenka před dnešním zápasem proti Jablonci, který patřil k vážným zájemcům o jeho služby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Baníku Ostrava Jiří Pavlenka likviduje penaltu útočníkovi Dukly Jeanu-Davidu Beaguelovi (není na snímku).

Článek

Po zápase na Dukle jste některé hráče kritizoval, že si dělají, co chtějí. Kteří to jsou a jak je vůbec možné, že se to děje?

Nebudu veřejně pranýřovat spoluhráče, řekl jsem jim to v kabině a tam by to mělo zůstat. Ale někdy ten přístup opravdu není takový, jak by měl být.

Jde o plnění taktických pokynů, nebo spíš o nasazení?

Záleží, o jakou situaci se jedná. Jsou tam chyby, chybí důraz, jsme na soupeře až moc hodní. Při standardkách dáváme soupeři příliš prostoru, nejsme důslední.

Mluvili jste o tom dalším průšvihu v kabině. Řekl jste jim jako kapitán své?

Už v poločase jsem zvýšil hlas. Spoluhráčům řekl, co jsem chtěl. Ale nemůžeme po sobě pořád jenom šlapat. Musíme se umět i podpořit, protože situace není snadná a psychika není ideální.

Jak kabina vnímá neustálé příchody nových hráčů? I když jsou bezpochyby potřeba, myslíte, že jsou dostatečně dobří, aby Baník pomohli zvednout?

My do toho moc nevidíme. To je věc trenéra a vedení a my jen sledujeme, co se děje. Nemůžu hodnotit všechny hráče, protože kluci se Slavie, či Machovec s Lásik jsou tady jen chvíli. Ale mám pocit, že mohou týmu pomoct. Přece jen už mají něco v lize odehráno. Každý by měl teď o to více bojovat, aby se dostal do základní sestavy.

Na Dukle jste dostal čtyři góly, Jablonec je ale ještě silnější. Jak dosáhnete toho, aby to neskončilo ještě větším debaklem?

Musíme být zodpovědní. Tak, jako jsme byli 80 minut na Letné, kdy se Sparta k ničemu nedostala. Když budeme dělat přesně to, co máme, tak se od toho můžeme odrazit. Ale když budeme všude pozdě a nebudeme plnit taktické pokyny, tak to bude pokaždé jako na Dukle.

Jablonec měl, či možná ještě má, o vaše služby velký zájem. Budete se chtít proti němu vytáhnout?

Neberu to jako nějaký speciální zápas. Chytám za Baník a udělám maximum pro to, abych týmu pomohl. A nejednalo se jenom o Jablonec, ve hře byly i jiné týmy. A i když jsem se už možná viděl jinde, nevyšlo to a už to nezměním. Mám tady smlouvu a nezbývá mi nic jiného, než chytat tak, abych se mohl někam dostat třeba později. Uvidím, co bude po podzimu.

Je v kabině ještě víra, že se liga dá zachránit?

Nejsem v této situaci poprvé, už nás odepisovali několikrát. Před dvěma lety jsme byli taky na sestup, ale zvládli jsme to. Teď přišli noví hráči, a věřím, že se od nějakého zápasu dokážeme odrazit. Zvedneme si sebevědomí a bude to dobré. Může se povést nějaká šňůra a budeme úplně v jiné situaci.

Nemáte pocit, že vás angažmá v Baníku brzdí ve vašem rozletu?

Mám tady smlouvu a nijak to bohužel neovlivním. Taky jsem si říkal, že kdybych chytal na EURO do 21 let, možná bych už tady nebyl, že by se třeba ty nabídky řešily rychleji. Nezbývá mi nic jiného, než chytat co nejlépe.

Jak se vám chodí do práce, když je Baník v takovém marastu?

Rozhodně by se mi do ní chodilo lépe, kdyby ta situace byla jiná. To je jasné. Ty problémy tady jsou. Ví to vedení, víme to my hráči, víte to i vy. Ale já pořád věřím, že se odrazíme a ta situace se zlepší. Nedávno jsme měli s vedením klubu schůzku a řekli jsme si, co jsme si říct chtěli. Komunikace mezi námi se trochu posunula jinam a myslím, že k lepšímu.

Reklama

Související témata: