Hlavní obsah

Baník to bude mít se záchranou hodně složité, myslí si jeho nedávný kapitán Greguš

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Poprvé od svého zimního přestupu se slovenský záložník Ján Greguš vrátil do Ostravy coby soupeř Baníku. A ačkoliv jeho Jablonec nehrál nijak excelentně, odvezl si z Městského stadiónu ve Vítkovicích tři body za výhru 2:1. „Sice jsme dali rychlý gól, ale jinak byl z naší strany první poločas úplně špatný. Ve druhém to už bylo lepší a za stavu dva nula jsme hru až do penalty kontrolovali. Pak to zase bylo o nervy,“ líčil Greguš, který v Baníku loni na podzim nosil kapitánskou pásku a odehrál v jeho dresu za šest sezón 94 ligových zápasů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Slovenský záložník Ján Greguš (vpravo) z Jablonce je v zápase 7. kola Synot ligy stíhán Francisem Narhem z Baníku Ostrava.

Článek

Sice si z Ostravy odvážíte vítězství, ale asi jste se na něj nadřeli více, než jste možná čekali?

Byl to těžký zápas. První poločas byl z naší strany úplně špatný, i když jsme dali gól. Do druhého jsme vstoupili lépe a přidali druhý. Pak jsme až do penalty zápas celkem kontrolovali. Pak to zase bylo o nervy. Celkově výkon nebyl nic moc, ale i takové zápasy jsou. O to více si ho ceníme. Situace je pro Baník těžká, přesto ukázali pár zajímavých akcí.

Byl Baník hodně nečitelný vzhledem k tomu, jak v minulých týdnech doplňoval kádr?

Čekali jsme, že Baník nastoupí v jiné sestavě, ale nemyslím si, že by to pro nás měla být nějaká velká změna. My jsme chtěli ten zápas zvládnout. A i když se nám to nepodařilo herně, tak aspoň výsledkově.

Čím to bylo, že jste hráli špatně? Podcenili jste Baník?

To určitě ne, připravovali jsme se zodpovědně. Možná nám chybělo více pohybu, klidu s míčem. Po druhém gólu přišlo uspokojení.

Když jste z Baníku v zimě odcházel, byl v lize pátý. Teď je poslední s jediným bodem. Co vy na to?

Tehdy po podzimu odešla skoro půlka týmu. Ta parta ještě za trenéra Svědíka tady byla fantastická a velmi rád na to vzpomínám. Byl tu jeden tým, který toho mohl hodně dokázat. Ale rozutekli jsme se a situace je, jaká je. Přesto je v Baníku ještě několik kvalitních hráčů, kteří to ale mají velmi těžké. Přeju jim, ať se jim daří.

Baník, který pamatujete, se vždy opíral o srdcaře, jakými jsou Lukeš, Svěrkoš či Baroš. Tedˇ už v mužstvu nikdo takový není. V základu zůstali jen tři odchovanci. Může to být problém?

Může. Baník si na vlastních fotbalistech vždycky zakládal. Měl legendy, které zná celé Česko, a teď tu není ani jedna. Když odcházejí takoví hráči jako Svěrky a Bary, tak si nemyslím, že je to dobře.

Jak těžké to bude mít Baník se záchranou?

Budou to mít hodně těžké. Jak to zvládnou, je jen na nich. Ale přeju jim všechno dobré. Určitě to mohou zvládnout, neříkám, že ne, ale jsou poslední, a to je vždy složité.

Přestupem do Jablonce máte zcela jiné starosti, než hráči Baníku. Jak jste spokojený?

Po šesti letech v Ostravě jsem už potřeboval odejít do klubu, kde jsou nejvyšší ambice jak v lize, tak v evropských pohárech. Škoda, že jsme nepřešli přes Ajax, i když to by bylo asi nad očekávání. V lize se nám zatím daří a věřím, že to bude pokračovat. Je fajn hrát v klubu, kde se více vyhrává, než prohrává.

Reklama

Související témata: