Hlavní obsah

Pohároví zástupci koncentraci na ligu zvládli, oceňuje Rada. Slavii přeje postupné kroky

Dění na domácí scéně stále bedlivě sleduje. Vedl fotbalovou reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Naposledy působil v průběhu jara na lavičce Teplic, ovšem od nové sezóny je bez angažmá, a tak ligové události glosuje pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Petr Rada se těší na derby v Edenu.

Článek

„Všichni tři pohároví zástupci udělali tři dny po vstupu do Evropské ligy v sestavách jen nejnutnější změny - a všichni tři se na návrat do ligy plně koncentrovali a své zápasy zvládli a vyhráli.

Po 2. kole jsem se podivoval, proč kvůli pohárům tolik hráčů šetřili. Hned jsem to schytal, co nám to tady Rada povídá. Na má slova přitom v případě Plzně došlo, rozsáhlá obměna týmu a porážka na Dukle se pak na Viktorii v řadě dalších zápasů podepsaly.

Nemám z toho žádnou radost, dál přece fandím všem českým týmům! Teď už máme 7. kolo a jen se potvrzuje, že stabilizace sestavy a pravidelná herní praxe hráčům pomáhají.

Uvedu jeden malý příklad ze zahraničí. Trenér Bochumi sestavu od začátku sezóny absolutně nemění - a po sedmi kolech druhé bundesligy vedou tabulku bez porážky.

Ustálení sestavy náramně prospívá Ďurišovi

Nastupovat hodně brzy po pohárovém duelu rozhodně není jen tak. Vždycky pak sleduji evropské ligy - a ani řada velkých mužstev návrat do domácích soutěží nezvládá a prohrává.

Plzni se to nestalo. Proti Minsku byla jasně lepší a s jistotou zvládla i utkání na Bohemce, kde se nikomu nehraje lehce. Plzeň má staronového trenéra, který všechny hráče výborně zná. Škoda zranění Koláře, ustálení sestavy náramně prospívá třeba střelci Ďurišovi. A jestli pak Petržela nahradí Kopice, není to žádný velký rozdíl.

Sparta v Řecku ztratila dva body, ale v lize je pořád silná a věří si. S Olomoucí si pomohla rychlými góly a neměla žádný problém. Ze začátku sezóny zkoušela změnu, ale už se vrátila k rozestavení se čtyřmi obránci, což jí asi víc vyhovuje.

Liberec neuspěl s Bragou, ale silnou a sehranou Příbram porazil 3:0. Klobouk dolů, tak hladkou výhru jsem rozhodně nečekal. Slovan má formu, mužstvo vhodně doplnil. Odpočívat nechal jen zraněné hráče, to dává smysl.

Sparta má stále navrch, ale kdo ví...

Tento týden se můžeme těšit na derby Slavia - Sparta. Některé hlasy směřují k tomu, že u nás už jsou větší zápasy Plzně se Spartou. Nejsou! Derby se svou tradicí je pořád jen jedno, jako když ve Španělsku hraje Real s Barcelonou.

Pro Slavii je jen dobře, že získala nové majitele, čínské investory a pana Šimáněho. To však ještě samo o sobě neznamená, že začne hned vyhrávat. Získali Frydrycha, zajímají se o Bořila, ale přestupní termín už končí. Stejně bych řekl, že je lepší jít postupnými kroky, než bezhlavě a narychlo shromáždit na třicet hráčů.

Vím, že pan Šimáně je ve všem opatrný. Očekávám, že v této sezóně skončí Slavia v horní polovině tabulky. Bude se rozhlížet po hráčích pro zimní či letní přestupní termín a dál se uvidí.

Co čekat od derby? Navzdory změnám ve Slavii si myslím, že Sparta má stále navrch. Na druhou stranu - derby je hodně o nabuzení. Když jsem Slavii trénoval, dokázali jsme v Edenu 1:0 vyhrát, což bylo velké překvapení. Favorit to může mít v derby zase těžké.

Rádi bychom se dočkali spousty gólů, ale to nečekám. Je vyprodáno a jen mě mrzí, že derby spousta lidí neuvidí. Byl bych radši, kdyby se vysílalo na neplacené televizi. Je mi však jasné, že byznys je byznys..."

Reklama

Související témata: