Hlavní obsah

Mezi čtyřma očima se dozvím víc, očekává Pelta před schůzkou s rebelujícím sudím Kovaříkem

Aktualizováno

Kauza rebelujícího rozhodčího Libora Kovaříka neusnula, ani ji první muž českého fotbalu Miroslav Pelta nezasunul ve strahovské kanceláři do šuplíku. Už po zasedání své fotbalové vlády v lotyšské Rize avizoval, že se míní se sudím sejít a schůzka je skutečně na obzoru. „Mluvili jsme spolu telefonicky a dohodli si setkání na konec tohoto týdne,“ potvrdil Pelta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zákulisní jednání (zleva) - Dušan Svoboda debatuje s Miroslavem Peltou a Romanem Berbrem.

Článek

Právě Kovařík byl tím mužem, který na praktiky Peltova místopředy Romana Berbra a jeho nemístné zasahování do práce rozhodčích upozornil. A že myslí svá obvinění vážně, dokázal tím, že s aktivní dráhou sudího končí.

Poté se ke Kovaříkovi přidalo i několik dalších sudích. Ovšem většinou bývalých a promlouvajících až ex post, přičemž ve svých zpovědích neříkali celou pravdu. Jenže iniciátorem byl prvně jmenovaný a právě jeho názory chce teď slyšet Pelta mezi čtyřma očima.

Je tady i ješitnost, ví starý praktik

„Pohovor v osobní rovině je lepší. A mnohdy se při něm mluví jinak, než když se promlouvá do novin," čeká Pelta, že se od Kovaříka dozví i věci nad rámec rozhovoru, který poskytl Sportu.

„Že by však Roman Berbr zasahoval do nasazování rozhodčích k zápasům? Tomu nevěřím, protože podobná věc by se neutajila. Ve fotbale určitě ne. Už ješitnost jednotlivých členů komise by zabránila, aby se něco podobného dělo," ví jako starý praktik, jak to v tuzemsku chodí.

Bebr nemá kritiku v gesci

Berbrova účast na seminářích rozhodčích je ale záležitostí neoddiskutovatelnou. Pelta ji míní do budoucna zamezit. Zvláště, aby na nich vystupoval s kritikou sudích.

„Mluvil jsem nejen s některými rozhodčími a členy komise rozhodčích, ale permanentně se scházím i se svým místopředsedou a s předsedkyní komise rozhodčích Damkovou. Považuji za férové vyslechnout názory všech zúčastněných. Berbr skutečně vystupoval na seminářích s kritikou některých rozhodčích, což není v jeho gesci ani kompetenci. Měli jsme být důslednější, což se týká i mě, nepopírám," přiznával.

„Do budoucna se věci změní. Nikdo z nás nebude na seminářích rozhodčích vystupovat jako nějaký vůdce, natož aby do jeho průběhu zasahoval. Na příštím výkonném výboru přijmeme konkrétní opatření," dodal první muž českého fotbalu.

I v Jablonci bývá vyprodáno

Dění kolem rozhodčích mrzí Peltu o to víc, že zastiňují mimořádné úspěchy českého fotbalu. Promptní postup reprezentace na mistrovství Evropy, účast trojice českých mužstev v Evropské lize, přibývající počet diváků na stadiónech.

„V Jablonci jsem měl vyprodané zápasy s Ajaxem i se Spartou, takže jsem musel i svým známým dožadujícím se lístků říci, aby přišli na jiná utkání. Třeba na pohárový MOL Cup," pochlubil se předseda fotbalu a majitel Jablonce v jedné osobě Pelta, že i v jeho městě fotbal táhne.

„Teď je vyprodané i derby Slavie se Spartou, takže i já na něj těžko sháním vstupenky. A to nemluvím o vstupu dalších významných partnerů do českého fotbalu a jejich příchodu k české reprezentaci. I proto jsem přesvědčen, že úspěchy převažují nad kontroverzními situacemi a měly by být patřičně doceněny."

Reklama

Související témata: