Hlavní obsah

Ligové milníky: Slávisté oněměli. Mladík Nedvěd milimetrovou trefou rozhodl derby

Eden je vyprodaný, v neděli uvidí další fotbalovou bitvu o Prahu. Slavia vyzve Spartu, kterou ze 44 zápasů v samostatné české lize porazila jen šestkrát. Naopak Letenští mají na kontě již 23 výher. O jednu z nich se na jaře 1995 zasloužil legendární Pavel Nedvěd, když vstřelil jediný gól utkání. Právě jeho památné trefě je věnován další díl historických milníků Synot ligy.

Jak Pavel Nedvěd rozhodl derbyVideo: synotliga.cz

 
Článek

Grande Paolo stihl před svým odchodem do Itálie odehrát v české nejvyšší soutěži celkem 77 utkání, zaznamenat 23 gólů a 14 asistencí. Žádná z jeho tref ovšem nebyla tak důležitá jako tehdy v Edenu...

Letenští byli zahnáni do kouta. Před závěrečnou třetinou ligy ztráceli na vedoucí Slavii pět bodů, v Edenu tak potřebovali vyhrát stůj co stůj. Trenér Jozef Jarabinský se proto odhodlal k šokujícímu tahu. Poslal na hřiště i sportovního manažera klubu Jozefa Chovance, který přitom půl roku před tím ukončil hráčskou kariéru!

„Na zápas si vzpomínám. Do poslední chvíle jsme nevěděli, zda Pepa vůbec nastoupí. Nakonec se to rozhodlo nějakých 20 minut před utkáním. Pepa se oblékl a šel s námi na hřiště," usmívá se držitel Zlatého míče za rok 2003.

Chovancovi už byl rudý dres poněkud těsný, soupeře však jeho start přece jen rozhodil. Červenobílí se nemohli prosadit, stav byl dlouho 0:0. Dvanáct minut před koncem navíc dostal červenou kartu Jan Suchopárek a iniciativu definitivně převzali hosté.

Spadl na zem, gól přesto dal

Odměnou jim nakonec byla vítězná branka, o kterou se v závěru postaral tehdy dvaadvacetiletý benjamínek Pavel Nedvěd. Při gólu ukázal vlastnost, která ho zdobila celou jeho úžasnou kariéru, tedy obrovskou zarputilost. Ustál těžký souboj s dotírajícím protihráčem, a i když se na malou chvíli ocitl na zemi, ihned vstal a zakroucenou milimetrově přesnou střelou k tyči rozhodl.

„Vlétl jsem do vápna a podjely mi nohy, ale dokázal jsem se zvednout a otočit. Vystřelil jsem do protilehlého rohu, v bráně stál tenkrát Honza Stejskal. Dobré derby, rád na ně vzpomínám," líčí pozdější hvězda Lazia či Juventusu svou nejdůležitější trefu v rudém dresu.

Sparta výhrou v derby průběh ročníku zlomila. Šokovaná Slavia jí první příčku přenechala a mistrovský titul se znovu stěhoval na Letnou...

Jak dopadne nedělní derby pražských "S"?
Vyhraje Slavia
43,6 %
Zápas skončí remízou
9,7 %
Zvítězí Sparta
46,7 %
Celkem hlasovalo 14072 čtenářů.

Reklama

Související témata: