Hlavní obsah

Uhlídat Lafatu, to bude základ, ví moc dobře slávistický kapitán Latka, jak konečně uspět v derby

Minulost ho nijak neirituje. Čínská současnost ho z míry tuplem nevyvádí. Slávistický kapitán Martin Latka se dívá raději dopředu. Teď konkrétně k nedělnímu derby pražských „S“. „Strašně rád bych zase poznal pocit vítězství nad Spartou,“ přiznává před duelem, který se bude hrát den před jeho jednatřicátými narozeninami. Docela vhodná příležitost dát si k nim dárek v podobě výhry nad odvěkým rivalem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický kapitán Martin Latka.

Článek

Právě Latka to byl, díky němuž se Slavia radovala z poslední výhry nad Spartou. Jenže od té doby uběhly už tři roky a veškeré snažení červenobílých se permanentně proměňovalo v jednu velkou marnost.

Konstelace se trochu změnila

„Tentokrát je ale situace přece jen trochu jiná," chytá se slávistický kapitán naděje, že nedělní derby by mohlo zastavit sérii nezdarů. „Nejsme takovými outsidery jako v předchozích sezónách, ani propast mezi námi a Spartou není v tabulce tak velká, výkonnostní rozdíl rovněž ne."

Že by snad Slavii narostlo sebevědomí po vstupu nových majitelů do jejich klubu? Že by snad příchod čínské investiční společnosti CRFC a miliardáře Šimáně vnesl do jejich myšlení zásadní obrat? V pohárovém duelu v Ústí nad Labem, kde Pražané potupně prohráli s účastníkem druhé ligy a navíc inkasovali čtyři branky, tomu rozhodně nenasvědčovalo.

„Vstup nových majitelů nemá na nedělní derby zásadní vliv. A prohra v Ústí rovněž ne. K vyřazení jsme si své řekli a teď se koncentrujeme jen na derby se Spartou," tvrdí Latka.

„Musíme ovšem navázat na výkony i předváděnou hru v předešlých ligových zápasech. Zahrát prostě na hranici našich možností, protože jedině pak máme proti Spartě šanci," připomíná sobě i spoluhráčům.

Eliminovat kanonýra, to bude úkol dne

Podstatné přitom bude eliminovat největší letenské nebezpečí zosobněné do kanonýra Davida Lafaty, který je v posledních týdnech k neudržení, takže góly dává na požádání. A každému!

„Formu má skutečně obdivuhovou, což ale dokazuje nejen v uplynulých týdnech, ale v posledních letech. Ve Spartě navíc těží z výborných spoluhráčů," připomíná Latka, který v minulosti hrával s Lafatou v českobudějovické juniorce.

„David je schopen dát branku i z pološance, ve které se objeví a skóruje. Právě v tom spočívá jeho výjimečnost. Musíme ho proto důkladně přikrýt a nedat mu v šestnáctce ani trochu prostoru." dodává slávistický kapitán a zároveň varuje: „Ale výbornou formu mají i další letenští hráči. Třeba Dočkal..."

Jak dopadne nedělní derby pražských "S"?
Vyhraje Slavia
43,6 %
Zápas skončí remízou
9,7 %
Zvítězí Sparta
46,7 %
Celkem hlasovalo 14072 čtenářů.

Reklama

Související témata: