Hlavní obsah

První reakce Berbra: Někteří nyní trpí stihomamem, za co všechno můžu

Robert NeumannSport.cz

Pan Zlý, Ďábel, Diktátor. Muž, který ovládá český fotbal. Tak je mnohými titulován Roman Berbr, místopředseda FAČR pro Čechy. V posledních týdnech čelí obrovskému tlaku, ocitl se pod palbou médií, kterou spustila výpověď někdejšího prvoligového rozhodčího Libora Kovaříka v deníku Sport. Arbitr v něm mimo jiné uvedl, že komisi rozhodčích neřídí její šéfka Dagmar Damková, nýbrž Berbr, její životní partner. Vzápětí se přidali s kritikou další sudí. Berbr se nyní rozhodl reagovat, Sport.cz přináší jeho pohled na poslední dění v tuzemském fotbale.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Člen výkonného výboru a kandidát na místopředsedu FAČR Roman Berbr.

Článek

„Víte, o mně píšou negativně už pětadvacet let, musím, říct, že mi to vůbec nevadí a zůstávám emočně stabilní," řekl Berbr, jenž během rozhovoru pro Sport.cz a Právo opravdu vyrovnaně působil a nešetřil úsměvy.

Když jste si přečetl obvinění Libora Kovaříka, co to s vámi udělalo?

Nejdříve řeknu, že jednostranná prezentace je špatná. Libor Kovařík odstoupil, neboť dostal trest za to, že na Spartě chyběly rohové praporky. Ani v Houslicích se toto nestalo. To je ta realita. Berbra si k tomu přisunuli. Vím dneska proč.

Proč?

Dostal nabídku, nebudu říkat jak konkrétní...

Narážíte na lidi, kteří chtějí vaši „hlavu"?

Na nikoho. Lidi musí pochopit jednoduché faktum. Nebudu reagovat na pocity Libora Kovaříka. On ty pocity bude muset dokázat u soudu, to bude jedna z realit.

A ta druhá?

Libor Kovařík byl v uplynulé sezóně nejtrestanějším rozhodčím, udělal největší chybu v lize, což byl let Davida Lafaty a Sparta díky jeho penaltě porazila Teplice. Libor Kovařík to svedl na pomezního a říká ve svých pocitech: Damková je nekompetentní, neřídí rozhodčí. Ale Libor Kovařík v době, kdy měl trest, vyjel na utkání do Rakouska za 600 euro, a potom ho ta nekompetentní Damková poslala 2x do Saúdské Arábie, kde si vydělal 7 tisíc dolarů. Ti lidé, kteří mi dneska nadávají, ať řeknou, jestli by také nechtěli mít takový trest.

Záležitost jste dal k soudu. V jakém stádiu se věc nachází?

Náš právní zástupce, kterým je Mgr. Jana Gavlasová, dvorní právnička Martina Michala a Heleny Vondráčkové, podala šesti subjektům svůj náhled, dalším čtyřem ho připravuje. Nechávám to plně na ni.

Je jedním ze subjektů rozhodčí Kovařík?

Samozřejmě. Jsou, a nebo tam budou všichni rozhodčí.

Je pravda, co říkají?

Co má být pravda? Pravda je jako dalmatin strakatá, jak se zpívá u Kabátů.

Že řídíte komisi rozhodčích místo Dagmar Damkové, že se zbavujete nepohodlných lidí.

Jak? Že Dáša přijde do komise a řekne: manžel chce, aby se stalo to a to? Dáša je svébytná osobnost, která pracuje sama. Říkat dnes do bulvárních deníků, že to pravda není, je pod mojí úroveň. Jestliže chce někdo číst bulvár, nejsem proti. Když tomu věří, je to jejich věc. Ale pravda je skutečně někde jinde. Teď jsem četl od amerického fyzika nádhernou větu, kterou aplikuji na náš fotbal. Zní: dvě věci jsou na světě všudypřítomné. Vodík a lidská blbost. Bohužel jsem znepokojen, že u nás dochází vodík.

Objevují se hlasy, že to, co se kolem vaší osoby nyní děje, souvisí i s vaším protinávrhem smlouvy, která potvrdí samostatnost první a druhé ligy. Druhé straně, Ligové fotbalové asociaci, kterou zastupuje Dušan Svoboda, se návrh údajně nezamlouvá...

Nechci vystupovat jako bulvár. Proto řeknu obecnou věc: ve fotbale souvisí všechno se vším. Nedá se konkretizovat, že je to tohle nebo a tohle, buď někoho štvete, nebo někoho neštvete. A pak když uděláte cokoli, je to špatně nebo dobře. Takhle jednoduché to je.

Vypadá, že spoustu lidí štvete.

Jisté lidi štvu určitě. Proč, to se zeptejte jich, já nevím. Říkám, že se domluvím i s Kajínkem. Dotyční lidi buď nechtějí komunikovat, někteří nyní trpí stihomamem, za co všechno Berbr může. Spíš mluvím o faktech, ta mě zajímají. Nikoli tyto bláboly. O mně píšou negativně už pětadvacet let, musím, říct, že mi to vůbec nevadí. Neexistuje skoro periodikum, které by vám dalo prostor. Co máte na to říkat? Zvolil jsem jinou cestu, musím to řešit soudně. Uvidíme, jak budou tito čistí a pravdomluvní, kteří ve stejném systému který teď napadají, působili roky, silní u soudu.

K odstoupení je vyzývána i vaše žena. Co na to říkáte?

Osobně bych si přál, aby v komisi rozhodčích skončila, myslím, že k tomu v dohledné době dojde. Z chyb Kovaříků se Dáša nesmírně stresuje. Když Kovařík v trestu vydělal v přepočtu 185 tisíc korun, Dáše chodily výhrůžné maily, útočily na ni kluby. Proč to má zažívat? Kdyby pracovala pouze pro mezinárodní scénu (Damková je členkou komise rozhodčích UEFA - pozn. red.), pro mě by to byl dar, pro ni vysvobození. Jenže kdo nastoupí za ní, nebude mít stejně klid. Neznám žádného předsedu komise rozhodčích, který by měl klid.

Myslíte vážně, že by měla vaše žena v komisi rozhodčích skončit?

Zcela vážně. Netvrdím, že dohledná doba je 14 dnů, ale počkejme, co se stane po volbách ve FIFA, jak to ovlivní UEFA, pak se to vyřeší samo. Dáša si to zaslouží, je to ženská tvrdá, umí přijímat věci příjemné i nepříjemné. Víte, v dnešní komisi rozhodčích jsou, kromě jednoho člena, všichni bývalí sudí, tak je to správně nastavené. Tím, že to vede Dáša, mě s tím spojují, hodí se jim to na nepodložené útoky, aby mi ublížili. Tomu také rozumím. Ale my jsme strašně městko-vesničtí, tato komise má neskutečný rozměr, co se týká směrem do zahraničí. Musíme si uvědomit, že Dáša sedí v komisi rozhodčích UEFA, Míra Tulinger je mezinárodní delegát na Ligu mistrů, Míra Liba to samé. Je strašná škoda tyto lidi zabíjet jen proto, že někdo pískne nebo nepískne penaltu. Dáša má neskutečné vztahy ve světě, viděl jsem to nedávno na ME žen do 19 let v Izraeli. Přichází místopředseda UEFA a španělský prezident, objímá se s ní, švédský prezident, objímá se s ní, přijde Collina, Platini... Má to politický význam pro naše kluby i národní týmy, které hrají v zahraničí.

Po domácím duelu Sparty s CSKA v play off Ligy mistrů, kdy sudí Pražanům nebyl nakloněn, to bylo důrazně zpochybňováno.

Má sice politický vliv, ovšem zase ať to někdo nepřevrací, že Dáša něco zařídila proti nebo pro. To je přece naprostá hloupost. Jestli to takto někdo vyhrocuje, je nutné mu doporučit hospitalizaci.

Jací jsou podle vás čeští sudí? Dal byste za ně ruku do ohně?

Rozhodčí nejsou jen ligoví, je jich tři a půl tisíce v našem státě a pořád je to málo. Každý víkend čelí hromadě urážek a tlaku, bez ohledu na to, jak dobře týmy hrají a jaké chyby dělají. Je pravda, že na ligové sudí je vidět nejvíce, ale nyní doporučím všem, ať si to jdou někdy zkusit, ať se postaví mezi dva týmy a snaží se být takoví, aby vyhověli všem. Já jsem bývalý sudí, proto k této skupině ve fotbale mám blízko. Všichni z těchto tři a půl tisíce rozhodčích mají u mě otevřené dveře. Potřebují mít někoho, kdo i přes osobní útoky je bude bránit. A máme dobré rozhodčí. Ale myslí-li si někdo, že bude například liga bez chyb – mýlí se. Kdyby hráči hráli bez chyb, nepadaly by góly. Chybu nedělá jen kalkulačka, ale lidé vždy.

Reklama

Související témata: