Hlavní obsah

Kotrba svědčil v kauze Synot, k ovlivnění prý nedošlo

Někdejší trenér Sparty Praha Jiří Kotrba ve čtvrtek před kroměřížským soudem vypovídal jako svědek v korupční kauze bývalého uherskohradišťského fotbalového klubu 1. FC Synot. Uvedl, že zápas Sparty a Synotu z loňského března nebyl nijak ovlivněn rozhodčími. Ve stejném duchu se nesla výpověď delegáta utkání Zlín - Synot Karla Bohuňka.

Foto: SPORT.CZ/Soňa Škývarová

Někdejší trenér Sparty Jiří Kotrba

Článek

Soudce Karel Rašín vyslechl také policisty, kteří loni v dubnu zatkli na benzinové stanici ve Vyškově bývalého sportovního šéfa klubu Jaroslava Hastíka a sudího Stanislava Hrušku.

Policisté u soudu popisovali průběh zásahu. U Hastíka tehdy našli 175.000 korun a obvinili jej z korupce, Hrušku z přijímání úplatku za březnové utkání Synotu s pražskou Spartou. Hastík s Hruškou podle policistů jednali uvnitř čerpací stanice, zásahová jednotka je zadržela, když se vraceli k autům. K předání peněz však zřejmě nedošlo, peníze byly u Hastíka.

Hastík kabelku neměl

Hastík se u soudu ohradil proti některým výpovědím policistů s tím, že kabelku, ve které policisté peníze našli, neměl po celou dobu zadržení u sebe. "Kabelka mi byla odebrána a prohlédnuta bez mé kontroly. Navíc jsem u sebe neměl jen 175.000 korun v obálce, ale dalších 25.000 korun a jiné věci. O svých právech jsem byl poučen až na policejní služebně. Také není pravda, že bych se při zadržení choval agresivně," řekl Hastík.

Před soudem stanul také policista Stanislav Hájek ze zvláštního technického útvaru. Vypovídal o způsobu, jakým se zpracovávají a archivují odposlechy.

Jako svědkyně vypovídala i právnička společnosti Synot Jana Čechová-Náplavová, která byla svědkem zatčení Hastíka ve Vyškově. Právnička jela s Hastíkem v autě ze služební cesty z Prahy. Soudce vyslechnul také hlavního pořadatele Synotu Petra Lancoucha, který se během utkání vždy staral o rozhodčí a delegáty. Svědectví před soudem podala také Eva Pokorná, která v loňském roce zastupovala Hastíka při rozvodovém řízení.

Případ by měl skončit na konci ledna, hlavní líčení je naplánováno na 23. a 24. ledna, v případě prodloužení je rezervován další termín 26. ledna. Soudce chce vyslechnout další svědky, měly by se také přehrávat odposlechy a videozáznam, budou se číst listinné důkazy. Zřejmě zazní závěrečné řeči.

Obžalobě čelí tři bývalí představitelé klubu Ivo Valenta, Jaroslav Hastík, Igor Štefanko a sedm rozhodčích: Václav Zejda, Stanislav Hruška, Jaromír Hlaváč, Eduard Cichý, Petr Řehoř, Josef Dvořáček a Bohuslav Krátký. Za podplácení nebo přijímání úplatku jim hrozí tresty do výše dvou let.

Největší korupční aféra v historii první fotbalové ligy se do soudní síně přesunula 11 měsíců po svém propuknutí. Soudce Rašín zahájil v Kroměříži líčení už 5. dubna, ale žádné z dosavadních stání nepřineslo výrazný výsledek.

Škoda 54 miliónů

Téměř všichni obžalovaní odmítli vypovídat. Před soudem stanuli také funkcionáři a rozhodčí, uvedli však, že s korupcí se nesetkali. Předseda disciplinární komise fotbalového svazu Alexander Károlyi však potvrdil rozhodnutí komise, že k ovlivnění fotbalových utkání došlo. Vyslýcháni byli i policisté, kteří obviněné sledovali.

ČMFS ústy svého právního zástupce vyčíslil ztráty způsobené korupční aférou klubu 1. FC Synot na 54 miliónů korun. Místopředseda svazu Jaroslav Vacek ani jeho bývalý šéf Jan Obst však soudu nedokázali vysvětlit, kdo a jak škodu vyčíslil.

Reklama