Hlavní obsah

Ščasný nejvíc vzpomíná na derby, při němž Ježek řval, až se zdi otřásaly

Praha

Jako trenér ještě v derby Slavii neporazil. Pro Spartu je na čase, aby v Edenu bilanci zlomil. „Vůbec nejde o mě. Určitě však chceme vyhrát, abychom potvrdili první místo v tabulce,“ ujišťuje letenský kouč Zdeněk Ščasný před fotbalovou bitvou o Prahu. Zápas 8. ligového kola Slavia - Sparta se hraje dnes od 15:00, přímý přenos vysílá O2 Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tam je branka Slavie, velí trenér Sparty Zdeněk Ščasný...

Článek
Fotogalerie

Nejhezčí góly v derby

Legendy vzpomínají na derby

Slavia - Sparta: Z obou břehů

Jak Pavel Nedvěd rozhodl derby

Dočkal jste se, po pauze zase ochutnáte derby.

Je to tak, po hodně letech. Těším se jako na každé derby, což je historicky největší zápas. Je pro nás hodně důležité.

Také proto, že výhru v derby berou fanoušci víc a jsou pak ochotní odpustit jiné porážky?

Tak bych to zase neviděl. Tři body jako tři body. Kdybychom vyhráli na Slavii a pak třikrát prohráli, asi bych to nestrávil...

Přistupujete k derby vzhledem ke svým zkušenostem jinak?

Řekl bych, že se to moc nezměnilo, i když lety zkušenosti nasbíráte. Tak je to v každé profesi, jak stárnete a často si natlučete hubu. Tak to je. Příprava je pořád stejná, když využijete zkušeností, tak jen dobře.

Jakého derby si nejvíc ceníte jako hráč?

Asi když jsme na Slavii vyhráli 1:0. Trenér Ježek o přestávce řval tak neuvěřitelně, až se otřásaly zdi a lidi pod okny kabiny poslouchali. Míla Denk pak zápas rozhodl. Atmosféra ovšem byla vždy nádherná.

Má derby parametry zápasů v evropských pohárech?

Snažím se to tak pojmout. Svojí specifikou a tradicí ano.

Slavii nedávno převzali noví majitelé. Je teď silnější?

Všichni vnímáme, že tam nový majitel dal peníze. Podstatnější pro mě ale je, že z posledních čtyř kol třikrát vyhráli a jednou remizovali. Na hřišti rozhodne jen sportovní forma.

Je prvním předpokladem úspěchu, abyste uhlídali kanonýra Škodu?

Víme o jeho přednostech. Prosadil se i v reprezentaci, je pro ně důležitý. Jsou nepříjemní ze standardek, z nich dávají hodně gólů.

Zápas se hraje již od 15:00. Není to moc brzy?

Režim v den utkání je pak jiný. V Jablonci jsme nedávno také hráli od tří, pak zase v Řecku v deset večer. Když hrajete tak brzy, odpadne dopolední rozcvička, urychlíte oběd.

Dáte hráčům pořádně najíst?

Hladový vlk bojuje někdy líp... Oběd bude asi v jedenáct, hráči jinak vstávají, jinak mají snídani, celý program je posunutý. Ale nebudeme si vybírat, to ne.

Reklama

Související témata: