Hlavní obsah

Překvapil mě už druhý gól, přiznal příbramský Pilík

Karel FeltSport.czPrávo

Lahůdkové góly z trestných kopů nebo chytré přihrávky spoluhráčům, to se od šestadvacetiletého záložníka Příbrami Tomáše Pilíka očekává. Tak technicky vybavených fotbalistů v lize moc není. Ale hra na hrotu útoku a hattrick, to bylo v sobotu v duelu s Jihlavou velké překvapení i pro hráče samotného.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský František Rajtoral uniká příbramskému Tomáši Pilíkovi.

Článek

„Už druhý vstřelený gól v zápase mě překvapil. Nikdy jsem víc jak jeden nedal, a to jsem dosud odehrál v lize 193 zápasů a dal celkem patnáct branek. A teď najednou hattrick. První v seniorské kategorii. Kluci mě v kabině hecovali, ať to dotáhnu na tři branky, nakonec se mi to povedlo," říkal spokojeně Pilík.

Tobiáš si vzpomněl, že hrával v útoku

Svým technickými přihrávkami a centry pracuje většinou Pilík pro spoluhráče v útoku. V sobotu si s nimi role vyměnili „Mým nahrávačem byl především Honza Rezek, s nímž jsem hrál v útoku. Před prvním gólem mi Réza prostrčil perfektně balón. Blesklo mi hlavou, že jsem měl vystřelit dřív, ale zkusil jsem to levou, kterou nemám tak silnou. Přesto jsem brankáře prostřelil, míč mu asi zaplaval. Na druhý gól hlavou mi poslal parádní centr Martin Sus. Podle pokynů trenéra jsem šel na přední tyč. Byl jsem volný a dával míč do protipohybu brankáře. Před třetí trefou, to už bylo po změně stran, mi Réza dal míč a otevřel prostor, mohl jsem mu balón vrátit, ale vzal jsem to na sebe a pravačkou dovršil hattrick," liboval si nový příbramský kanonýr.

V útoku se ocitnul tak trochu dílem náhody. „To už je spoustu let, co mě právě trenér Pavel Tobiáš dával do útoku. Tehdy jsem v Příbrami začínal. Při absenci Romana Bednáře si na to asi vzpomněl a zkusil mě vpředu vedle Honzy Rezka. Jsem za to rád a snad jsem mu důvěru splatil. Možná jsem mu také zamotal hlavu a začne mě stavět na hrot," vysvětlil s úsměvem, jak se z čistokrevného záložníka stal útočník.

Nejhezčí góly to nebyly

O jeho trefách se mnohokrát pějí ódy. Ty tři sobotní ale tak krásné nebyly. „Snad ten třetí byl i pro oko diváka. Ty nejhezčí jsem ale střílel z trestňáků. Například Brnu v devadesáté minutě, když jsme hráli o záchranu a já dal na 2:1. Na Slovácku jsem se zase trefil z velké dálky, a balón parádně zapadl do brány," nabídl vzpomínku na dvě z lahůdek.

Po dvou porážkách Příbram znovu vyhrála. Klopýtnout potřetí, sesunula by se nad pásmo sestupu. „Vyhrát jsme potřebovali i kvůli fanouškům. Skóre ze dvou posledních zápasů s Plzní a v Liberci 0:7 bylo hrozivé. Hra zase tak strašná nebyla, jenže jsme nedali gól. Určitě nemáme mužstvo, které by mělo hrát o záchranu, ale v horní půlce tabulky. Věřím, že se zase chytneme," přál si Tomáš Pilík.

Reklama

Související témata: