Hlavní obsah

Prohrané derby je kaňkou! Rada od Sparty čeká v pohárové konfrontaci povinné tři body

Praha

Dění na domácí scéně stále bedlivě sleduje. Vedl fotbalovou reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Naposledy působil v průběhu jara na lavičce Teplic, ovšem od nové sezóny je bez angažmá, a tak ligové události glosuje pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Rada.

Článek

„Vrcholem osmého kola bylo pochopitelně derby, v němž překvapivé vítězství brala Slavia. Klíčem k jejímu úspěchu bylo větší nasazení, bojovnost, odhodlání. Sparta měla kopat hned v úvodu pokutový kop, na druhou stranu Slavia měla penaltu asi zahrávat taky a sudí ji třikrát zastavil v situaci, kdy mohli její hráči jít sami na branku. Do přestávky byla v určitých pasážích Slavia lepší i herně. Po obrátce byla hra hodně přerušována, Sparta se nedostala do tempa, tudíž Slavia s přehledem zvládla až na jednu či dvě situace defenzívu precizně.

Fotbalové kvality z hlediska jednotlivců jsou na straně Sparty, ale Slavia předvedla mnohem kolektivnější výkon. Uspěla týmovým pojetím, stejně jako když jsme Spartu porazili pod mým vedením. I tehdy jsme výhru vydřeli, vybojovali.

Pro Spartu je prohra v derby kaňkou směrem ke čtvrtečnímu vystoupení v Evropské lize. Jde o derby, což je největší zápas v zemi. Už více než století má ten duel největší náboj, bez ohledu na vzestup jiných klubů. Letenské navíc čeká nevyzpytatelný soupeř. APOEL má v kádru hodně cizinců.

Přesto beru vítězství Sparty jako samozřejmost. Má natolik silný tým, že by se měla oklepat. Pořád jsou v lize první, není důvod k žádné panice. Jde i o jejich sebevědomí. Kdyby po remíze při úvodním duelu skupiny Evropské ligy v Řecku, ať už to bylo jakkoliv, měla Sparta zaváhat nyní, dostala by se do svízelné situace.

Hodně zvědavý jsem na konfrontace Plzně a Liberce na mezinárodní scéně. Oba kluby změřily síly nyní ve Štruncových sadech. Liberec hrál velmi dobře, má solidní formu a dobře poskládaný tým.

Pro Plzeň rozhodla trpělivost. I když výhru vyloženě vydolovala. Před vyrovnávacím gólem byl z mého pohledu faul, ale sudí nechal hru pokračovat, čehož domácí využili. Pak přišel krásný balón za obranu pro Mahmutoviče, který dokázal rozhodnout. Stejně jako derby provázela utkání skvělá kulisa. Lidé udělají hodně. V Německu či Anglii kolikrát fotbal nestojí za nic, ale vyprodané tribuny dodají zápasu stejně speciální kouzlo.

Při pojetí, jímž se Liberec prezentuje, může uspět i na hřišti Marseille. V prvním duelu skupiny sice Severočeši podlehli Braze, ale dokázali si vytvořit hodně šancí. Jediné zaváhání však vzalo Severočechům bod, který si za šance a výkon zasloužili. Marseille je v krizi, vyměnila hned na začátku sezóny trenéra a efekt se stejně nedostavil. V domácí lize je francouzský tým až patnáctý, na vlastním stadiónu se mu nedaří.

Plzeň nastoupí na hřišti aktuálního lídra španělské ligy, ale má dostatek zkušeností s velkými soupeři. Obecně platí, že české týmy proti velkým klubům dokážou při pohárové konfrontaci předvést velmi dobré výkony. Už za mé aktivní kariéry platilo, že na mezinárodní scéně se před mužstvem z naší soutěže musel mít každý na pozoru. I proto věřím v překvapivé výsledky ve prospěch českých zástupců."

Reklama