Hlavní obsah

Baník slaví první výhru: Obrovská úleva. Sáhli jsme si na dno sil

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Obrovský balvan odvalili z cesty fotbalisté ostravského Baníku. Osm kol čekali na úvodní výhru v sezóně, dočkali se až proti Olomouci. Body, které Ostrava potřebovala k udržení kontaktu s týmy nad pásmem sestupu, trefil v prvním poločase hlavou zblízka Jaroslav Machovec.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fotbalisté Baníku oslavují s fanoušky první ligovou výhru.

Článek
Fotogalerie

„Celý týden jsme standardky poctivě trénovali, jsem moc rád, že to vyšlo. Podali jsme bojovný výkon a sáhli jsme si na dno sil," usmíval se urostlý obránce, který přišel do Baníku už v rozehrané sezóně z Českých Budějovic. Tentýž hráč měl na noze v závěru poločasu i zvýšení, střelou z trestného kopu poslal balón ovšem pouze do břevna. Ještě před tím ale musel přemluvit tradičního exekutora Davora Kukece.

„Chvíli jsem ho musel přemlouvat, ale nakonec mě k tomu pustil," prozradil Machovec. „Ani jsem to neviděl. Kluci říkali, že se to možná odrazilo za brankovou čáru," svěřoval se Machovec.

Své šance měla i Sigma, dvě obrovské například Šimon Falta. Už v 16. minutě mohl právě on poslat Olomouc do vedení. Trestuhodně ovšem minul zcela odkrytou branku. „Těsně přede mnou někdo tečoval a sklouzlo mi to po kopačce a šlo to těsně vedle," litoval 22letý záložník.

Kdo nedá šance, nemůže vyhrát

Gól měl na kopačce i po přestávce, místo střely se asi deset metrů od branky pokoušel o kličku, šanci tím zazdil. „Kdo nedá šance, nemůže vyhrát. A my jsme jich měli v Ostravě více než dost," kroutil hlavou Falta.

Zmar Sigmy v zakončení završil v 87. minutě střídající Jakub Plšek, který poslal ze tří metrů hlavou míč jen do rukou ležícího Pavlenky a jen potvrdil, že útočnou silou se svěřenci Leoše Kalvody zrovna pyšnit nemohou. „Chtěl jsem to dát do protipohybu, ale svezlo se mi to po hlavě a gólman tam dal ruku. Nevyšla mi ani dorážka, která se odrazila přímo brankáři do rukou," popisoval Plšek.

Trenéru Baníku Radomíru Korytářovi se po premiérové výhře v lize hodně ulevilo. „Čekal jsem na ni osm kol. Je to obrovská úleva, pocit štěstí a radosti. Pořád jsme prohrávali a to mě žralo. Konečně si užiju volný víkend," svěřoval se Korytář. Smutný byl naopak po třetí porážce v řadě Leoš Kalvoda, jehož trenérská pozice v Sigmě se zdá být značně nejistá.

„Pořád chceme hrát všechno až moc fotbalově, ale do všeho jdeme jen jako. V tom byl mezi námi a Baníkem zásadní rozdíl," řekl Kalvoda o jehož možném odvolání se v minulých dnech nahlas spekulovalo. „Třeba budu teď sekat maximálně trávu na zahradě," pousmál se Kalvoda.

Reklama

Související témata: