Hlavní obsah

Kdepak záchrana! Tvrdík chce Číňanům referovat o pohárech a titulech Slavie

Praha

Exministr obrany vyráží do frontálního útoku na českou fotbalovou scénu. Jaroslav Tvrdík zastupuje v nové Slavii většinového vlastníka, čínskou investiční společnost CEFC. „Nebudeme zakrývat, že v příští sezóně chceme hrát poháry a do dvou let o mistrovský titul. Naše ambice jsou jednoznačné. Chceme se pohybovat na předních místech tabulky, nikoliv přemýšlet o sestupových pozicích,“ říká jednoznačně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový prezident a spolumajitel Slavie Praha Jiří Šimáně (vlevo) a zástupce čínského majitele CEFC Jaroslav Tvrdík.

Článek
Fotogalerie

Jiří Šimáně se stal prezidentem Slavie Praha.

Spolu s podnikatelem a novým prezidentem klubu Jiřím Šimáněm spouštíte velkolepý projekt. Jaký teď Slavia bude mít rozpočet?

Nechceme plýtvat, to je shoda všech. Slavia byla na pokraji konce - přišli jsme ji zachránit a nastavit normální fungování. Hráči už třeba dostali prémie za derby se Spartou. A pokud splní podzimní cíl, bude i velice slušná vánoční odměna. Obdivuji, co mají trenéři a hráči za sebou. Vydrželi hrát srdcem, i když nebrali výplatu. Hráli dobře už před naším příchodem, dávají nám tak velkou víru do budoucna. Přesto chceme přivést další hráče.

Jakou částku na nákup posil v zimním přestupním termínu vyčleníte?

Určitě ne 500 miliónů, jak jsem někde četl! Když jsme do klubu přicházeli, letní přestupní termín končil a bylo málo času. Můžete si však být jistí, že oba akcionáři budou mít prostředky na to, aby mužstvo hrálo o poháry a titul.

Jak jsou čínští vlastníci o dění v Edenu informováni?

Prezident CEFC pan Chauto výjimečně přijal pozici předsedy dozorčí rady Slavie. Já jsem její letitý příznivec, ale ne fotbalový odborník jako Jiří. Neplánujeme jakkoliv vstupovat do sportovní oblasti klubu. Scházíme se jednou za týden, máme i další informace. Já jednou až dvakrát za měsíc jezdím do Číny, prezident zase létá jednou za měsíce sem. Je informován pravidelně - a kromě průběžného výsledku 0:1 s Duklou pro něj zatím máme samé dobré zprávy... Doma se neremizuje, doma se jen vyhrává! Ale vážně, je to sport.

Prezident Šimáně nevylučuje, že do Slavie přivedete také nějakého čínského fotbalistu.

Čínský rozměr tam bude, dá se očekávat i nějaký zápas s čínským klubem. Budeme spolupracovat s Pavlem Nedvědem, který zaštítil akademii v Šanghaji. I čínský hráč však musí mít v první řadě výkonnost hodnou Slavie. Nejdřív ale musíme dát všechno do pořádku a nastartovat. Prezident Šimáně říká, že nám to rok, dva potrvá. Jsme teprve na začátku příběhu.

A co stadión? Slavia je v Edenu jen v nájmu a vztahy s jeho vlastníky jsou hodně vyhrocené, že?

Vlastnické vztahy kolem stadiónu jsou velmi komplikované. Na začátku jsme se v představách rozcházeli, ale teď se zdá, že jsme se domluvili na termínu zahájení jednání a vytvoření vyjednávacích týmů.

S kým vlastně jednáte? Je dost sporné, komu vlastně Eden patří...

Jiří tady spustil projekt záchrany, nedá se udělat jednoduchý výrok. Jednáme s těmi, jež veřejnost zná, i s těmi, kteří jsou finančními věřiteli. Snad budeme s první etapou hotovi do Vánoc. Druhou etapou je pak případné majetkové propojení klubu a stadiónu. Hodnota Slavie by pak logicky stoupla. K tomu je však třeba areál scelit, protože zde působí i další sportovní kluby. A to je práce v horizontu třeba i jednoho roku. Navíc na dobrou dohodu musí být vždy strany dvě.

Podaří se fotbalistům Slavie vybojovat účast v příštím ročníku evropských pohárů?
Ano
68,8 %
Ne
31,2 %
Celkem hlasovalo 3126 čtenářů.

Reklama

Související témata: