Hlavní obsah

Střídání v čele ligy, novým lídrem je Plzeň. Jak odpoví Sparta?

Praha
Aktualizováno

Hned šest zápasů a změnu v čele soutěže přinesl sobotní program 10. kola fotbalové Synot ligy. Pražskou Spartu vystřídala v pozici lídra přinejmenším do neděle, kdy Letenští hrají v Příbrami, mistrovská Plzeň, jež před svými fanoušky nakonec udolala Zlín 4:2. Liberec v Olomouci remizoval 1:1, stejný výsledek uhráli Bohemians Praha 1905 proti Brnu a ani tentokrát se nedočkali ligové výhry. Jejich zaváhání nevyužil poslední Baník, protože podlehl na Slovácku 1:2. Domácí mizérii po bezbrankové remíze se Slavií stále nezlomil Jablonec a Teplice podlehly Jihlavě gólem z penalty 0:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Jan Kopic načal výhru nad Zlínem úvodním gólem.

Článek
Fotogalerie

Úřadující mistři z Plzně se dostali poprvé od úvodního utkání sezóny v tabulce do vedení. Ale neměli to proti nováčkovi ze Zlína vůbec jednoduché. Viktoria sice vedla po gólech Kopice a Ďuriše z poněkud přísně nařízené penalty, avšak do druhé půle nastoupila hodně nekoncentrovaně a už po minutě mohl snížit Poznar, jehož trefu však ještě sudí neuznali kvůli spornému ofsajdu.

Železník přesto v následném průběhu dvěma góly srovnal (jednou rovněž z pokutového kopu). Jenže Plzeň ještě dokázala odpovědět. Kovařík a po něm Hořava jí střelami z dálky zařídili výhru. Západočeši tak mají před druhou Spartou náskok tří bodů, Letenští však hrají v Příbrami až v neděli.

Už předtím se mohli alespoň na chvíli dostat do čela tabulky liberečtí fotbalisté, jenže v Olomouci, která hrála i o kouče Kalvodu, jen remizovali. Navíc museli dotahovat. V zápase bohatém na šance totiž po Houskově gólu prohrávali. Po změně stran ale dotlačil míč do brány Kerbr, a bylo srovnáno. Slovanu mohl vystřelit výhru Bakoš, jenže trefil jen tyč.

Nevýrazné výkony Jablonce pokračují i po reprezentační přestávce. Severočeši ani na pátý pokus nedokázali doma v lize vyhrát a proti Slavii se ani střelecky neprosadili. V součtu s pohárovými duely čeká Jablonec na domácí vítězství už sedm utkání.

Svěřenci trenéra Šilhavého si nedokázali poradit s dobře fungujícím obraným blokem hostů a herně neatraktivní duel tak skončil bezgólovou remízou. Slavia se raduje ze sedmého duelu bez porážky za sebou.

Klokani dál čekají na výhru

K bezbrankové remíze se schylovalo i v Teplicích. Domácí v závěru utkání stupňovali proti Jihlavě svůj tlak, ale místo gólu přišel šok. Teplický Dressler při odkopu ve vápně nešťastně trefil Dvořákovu nohu a sudí nařídil penaltu, kterou proměnil Vaculík. Jihlava ukončila šestizápasové čekání na vítězství, domácí zase promarnili šanci dotáhnout se na pohárové příčky.

Předposlední Bohemians 1905 sice ukončili sérii čtyř porážek, ale na ligové vítězství v této sezóně stále čekají. Doma prohrávali s Brnem čtvrt hodiny před koncem po brance Lutonského, prakticky vzápětí však srovnal premiérovou ligovou trefou Hubínek. Následné šance na vítězný gól ale klokani nevyužili.

Poslední Baník se v předchozím kole dočkal první výhry v sezóně a dobře začal i na hřišti Slovácka, kde ho brzy poslal do vedení Kukec. V samotném závěru úvodního dějství však dvěma slepenými góly duel otočil Diviš a Slovácko se po těsné výhře posunulo na šesté místo tabulky.

Program 10. kola fotbalové Synot ligy:
Pátek
Dukla - Mladá Boleslav 1:1
Branky: 40. Čajič - 80. Magera z pen.
Sobota
Jablonec - Slavia 0:0
Teplice - Jihlava 0:1
Branka: 85. Vaculík z pen.
Slovácko - Ostrava 2:1
Branky: 38. a 45.+2 Diviš - 11. Kukec
Olomouc - Liberec 1:1
Branky: 21. Houska - 50. Kerbr
Bohemians 1905 - Brno 1:1
Branky: 78. Hubínek - 75. Lutonský
Plzeň - Zlín 4:2
Branky: 22. Kopic, 33. Ďuriš z pen., 65. Kovařík, 69. Hořava - 50. z pen. a 62. Železník
Neděle
15:00 Příbram - Sparta

Reklama