Hlavní obsah

Skličující situace netrápí jen Peltu, posteskl si Šilhavý po dalším domácím klopýtnutí

Jablonec

Někteří už jej odvolávali, sám se u klubového prezidenta Miroslava Pelty i bosse celého českého fotbalu poptával na svůj osud, když se z novin dočetl, že jeho dny na lavičce Jablonce jsou sečteny. Fotbalový trenér Jaroslav Šilhavý však kancelář stadiónu na severu Čech vyklízet nemusel, neboť šéf klubu mu vyjádřil podporu. A ta dál trvá, byť Jablonec v sobotu odpoledne doma jen remizoval se Slavií Praha (0:0) a v součtu s duely evropských pohárů doma v letošní sezóně ještě nevyhrál.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Jablonecký Ruslan Mingazov se snaží proniknout přes Simona Deliho ze Slavie.

Článek

Co se vám honí hlavou, když se ohlédnete za domácí bilancí sedmi zápasů bez vítězství?

Je to zmar. Nechci být sprostý, ale nemohu jinak: Se.. mě to! Analyzujeme naše zápasy ze všech stran, snažíme se pracovat na maximum, ale výsledek se nedostavuje. Proti Slavii měli kluci velkou touhu bídnou sérii zlomit. Vstup do zápasu jsme měli velmi dobrý. Dostávali jsme se do předfinálních situací. Jenže jsme je řešili netrpělivě, zbrkle, nedůrazně. Spoustu nadějně vyhlížejících situací zhatil soupeř či naše vlastní nepřesnost. Každopádně zejména v první půli jsme některou z nadějných pozic měli vyřešit gólově. Po přestávce měla Slavia dvě nebezpečné akce, následně šlo z naší strany o snahu, ale z přemíry nervozity jsme se vůbec nedostali do tlaku.

Šéf jabloneckého klubu Miroslav Pelta v průběhu týdne vyjádřil vám i celému realizačnímu týmu důvěru. Dodala vám jeho slova s ohledem na předešlé spekulace o odvolání klid pro práci?

Už když jsem v jednom deníku četl, že za mě má náhradu a je rozhodnutý ke změně, tak jsem mu zavolal, byť jeho rozhodnutí ovlivnit nemohu. Chtěl jsem mít jasno. Pan Pelta mě ujistil, že nic takového neřekl. Chápu, že chce vyhrávat. Stejná touha hoří i v celém realizačním týmu a mužstvu.

Neděsí vás při současné konstelaci, že další ligové kolo hrajete opět doma a přivítáte Duklu, která v lize čtyři zápasy v řadě nepoznala radost z vítězství, a tudíž bude mimořádně nažhavená?

Potřebujeme tu špatnou sérii zlomit. Jsem rád, že máme hned další šanci.

Čemu přičítáte mizérii, v níž se před domácím publikem topíte?

Zpočátku jsme se možná uklidňovali tím, že jsou důležité evropské poháry. Zápas s Bohemkou nám utekl, pak následoval duel s rivalem z Liberce, Sparta a naposledy Slavia, která se aktuálně hrabe nahoru. Jde o věci, které jdou proti nám. A pak samozřejmě vlastní záležitosti. Trápí nás finální a předfinální fáze. Těžko se do gólových situací dostáváme. A když už si je vytvoříme, příliš lehce je zahazujeme.

Jde i odraz slabší formy záložníků, které máte v kádru?

V minulých zápasech jsme doma měli problém s přechodovou fázi. Proti Slavii už byla lepší. Nicméně pořád jsme se dostali jen před velké vápno. Chybí nám klid v té finální části. A také hráč, jenž by se chopil taktovky v ofenzivě. Odešel Kopic a Novák, kteří měli zkušenosti a v minulé sezóně nastříleli dvacet branek. Nemysleli jsme si, že půjde o tak velký zásah. Na jejich místa přišli Karavajev s Hanouskem, ale jsou hodně mladí a potřebují čas. V útoku zase máme Wágnera s Teclem, kteří v minulých klubech nehráli, takže budou potřebovat delší aklimatizaci.

Mění se při současné situaci plány na celkový výsledek Jablonce v sezóně?

Body sice nemáme, ale ambice jsou pořád stejné. Všichni čekali útok na titul a my se propadáme, jsme ve středu tabulky. Je to skličující situace, která však trápí nejen pana Peltu. Ale věřím, že jediný dobrý zápas nám pomůže nastartovat obrat.

Reklama

Související témata: