Hlavní obsah

Hanek si hru o záchranu vyzkoušel už v Dubnici

PRAHA

První posilu v zimním přestupním termínu získala pražská Sparta. Novou krev do kádru trápícího se mistra by měl přinést slovenský obránce Michal Hanek. Dosavadní bek Dynama Moskva se ve čtvrtek představil na Letné, přípravu s týmem zahájí v lednu. "Věřím, že se s tlakem, který na Spartu je, vyrovnám," doufá pětadvacetiletý slovenský reprezentant.

Článek

Hanek působil v ruském Dynamu od roku 2003, letos mu skončila smlouva, takže Sparta nebude muset platit žádnou přestupní částku. "V Dynamu jsem strávil pěkné tři roky, jednu chvíli jsem hrál i pod trenérem Hřebíkem. Hodně mi to dalo, i když závěr mého angažmá nebyl tak dobrý jako úvod, nedostával jsem tolik příležitostí. Život v Moskvě pro mě začal být psychicky hodně náročný, bylo spíš jen takové přežívání," vykreslila sparťanská posila život v ruské metropoli.

Trenér Griga svého nového svěřence dobře zná, vedl jej ve slovenské osmnáctce a také v týmu Dubnice. "Tam jsem si vyzkoušel hru o záchranu," reagoval s úsměvem Hanek na narážku novinářů o nelichotivé pozici Sparty v tabulce první ligy.

Pomůže příchod Michala Haneka fotbalistům Sparty?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

O 184 cm vysokého zadáka se prý zajímalo několik zahraničních klubů, nakonec ale dostala přednost Sparta. "Na stole byly nabídky z Německa, Řecka a Rakouska. Teď už je ale zbytečné o tom mluvit, rozhodl jsem se pro Spartu. Svou roli sehrál fakt, že znám trenéra, ale také to, že jsem Spartě fandil od už jako malý kluk. Bylo to velké lákadlo," vyprávěl o splněném snu Hanek.

Ve Spartě se potká s několika krajany i spoluhráči z reprezentace, o situaci v týmu českého mistra se prý ale dopředu konkrétně neinformoval. "Bylo to všechno dost narychlo. Ve středu jsem přijel do Prahy si popovídat a hned jsme se domluvili. Od Martina Petráše a Karola Kisela jsem věděl, že podmínky ve Spartě jsou výborné, nijak konkrétně jsme to ale nekonzultovali," líčil Hanek.

Na pozici stopera se cítí dobře

Tým z Letné čeká během zimní přestávky důsledná přestavba a tvrdá práce na cestě z krize. Hanek se nebojí, že by tíhu sparťanského dresu neunesl. "Sparta je velkoklub na evropské úrovni. Je tady velké očekávání, velké cíle, ale také obrovský tlak. Budu se snažit s ním vyrovnat, věřím že to zvládnu," neskrýval sebevědomí.

Hru Sparty likviduje hlavně defenzivní práce a Hanek by měl být jedním z nástrojů, který neduh odstraní. V minulosti hrával na pozici stopera i defenzivního záložníka. "Ale víc se cítím jako stoper," prozradil. A jaký přínos pro Spartu ve své osobě vidí? "Uvidíme. Záleží na trenérovi, co ode mne očekává a jaké úkoly mi připraví," uzavřel slovenský fotbalista.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava