Hlavní obsah

Se změnami nespěchá. Chybí hlavně hladovost a agresivita, říká nový kouč Olomouce

Olomouc

Stalo se to, o čem se už dlouho spekulovalo. Vedení fotbalové Sigmy Olomouc odvolalo kouče Leoše Kalvodu a na jeho místo povolalo dosavadního trenéra staršího dorostu a asistenta Vítězslava Lavičky u reprezentační jednadvacítky devětatřicetiletého Václava Jílka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový trenér Sigmy Olomouc Václav Jílek.

Článek

Nad nabídkou Sigmy jste asi neváhal?

Samozřejmě. Mám tady velmi korektní vztahy. Když jsem šel do Sparty, Sigma mi v tom vyšla vstříc. Dnes jsem zpátky, myslím, že nějaké zkušenosti po tom tříletém působení v Praze mám a chci Sigmě pomoci vrátit se tam, kam patří.

Co hodláte změnit?

V této chvíli je potřeba určité věci spíše zlepšit. Co změnit je teď těžké z voleje říct. U mužstva jsem nebyl, neviděl jsem ho zevnitř. Musím nejprve poznat hráče lépe a poté, až budu mít dostatek informací, mohu něco měnit. Nicméně, je třeba zapracovat na tom, co vidí asi všichni. Dostáváme hodně branek, trápíme se v koncovce. Hlavně tedy budeme pracovat na agresivitě, aktivitě po ztrátě míče. V tom máme rezervy.

Agresivita je tedy podle vás to, co by mělo přinést góly?

Potřebujeme být agresivnější nahoře a dohrávat více míče od soupeře, aby nebylo tolik brejkových situací v utkáních, abychom vytvořili větší tlak do šestnáctky. Právě tam totiž musíme být hladovější. Jinak góly dávat nebudeme.

Jak tu agresivitu do hráčů dostat?

Je to o mentálním nastavení hráčů, o přípravě. Jak budou pracovat ve všech činnostech v tréninku, tak si povedou i v zápasech. Nebavím se ale o agresivitě, která je spojována s pojmy důraz, bojovnost. Na mysli mám agresivitu postojovou, přihrávkovou. Řeším prostě parametry agresivity, které zajistí, aby hra měla rychlost a spád.

Kádr máte dostatečně široký. Přijdou v něm nějaké změny?

Nechtěl bych v této chvíli střílet nějaká jména. Nejdříve, jak už jsem řekl, potřebuji mužstvo poznat, sáhnout si na něj. Až pak budu moci říct, kteří hráči nebo které hráčské typy budou vhodné pro způsob hry, co budeme chtít praktikovat.

Kde byste chtěl Sigmu po sezóně vidět?

To je strašně složitá otázka. Budeme muset jít zápas od zápasu. Pochopitelně, vidět bych ji chtěl na příčkách co nejvyšších. Co bude reálné, to už je věc druhá. Myslím, že obrovsky důležité bude, jak zakončíme podzim. A nečeká nás vůbec nic jednoduchého, neboť budeme hrát většinou se soupeři, kteří jsou v horní polovině tabulky či mají velkou kvalitu. Pokud se nám však podzim podaří zakončit s dostatečným bodovým ziskem, což je pro mě představa dalších nějakých sedmi, osmi bodů, bude to dobré.

Co vaši asistenti? Už jste si vybral?

Je to v jednání. Nějaké varianty jsme měli, ale zatím nevyšly ty úplně primární. Mám však v hledáčku lidi, o nichž se domnívám, že by splnili požadavky, ať už vedení klubu nebo mé. Je to otázka několika příštích dnů.

Počítáte s místními, či lidmi z venčí?

Chtěl bych, aby se mnou spolupracovali lidé z místního prostředí. Nejlépe takoví, co byli se Sigmou spjati, eventuálně, co v ní prožili nějakou hráčskou kariéru.

Nebudou pro vaši práci v Sigmě překážkou povinnosti u reprezentační jednadvacítky?

Předem už byla učiněna určitá dohoda, kdyby nastala nynější situace. Zatím tedy půjde o dvoukolejný systém. Zatím budu koučem v Olomouci i asistentem u jednadvacítky. V Plzni bylo ověřeno, že tento model funguje. Nemyslím si ale, že ve finále zůstanu na obou židlích.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články