Hlavní obsah

Poborský skončil ve Spartě, jaro odehraje v druhé lize

PRAHA

Karel Poborský definitivně končí v pražské Spartě. Na sobotní tiskové konferenci to společně s třiatřicetiletým záložníkem oznámil viceprezident Sparty Daniel Křetínský. Poborský odehraje i jarní část sezóny v druholigových Českých Budějovicích, kde hrál po podzimním odchodu ze Sparty na hostování.

Článek

"Víme všichni, co proběhlo. Já i Dan Křetínský jsme dospěli k dohodě, která je schůdná pro obě strany," řekl Karel Poborský na sobotní tiskové konferenci během otevření jeho nového obchodu se sportovním zbožím v Praze . "Krátce jsme v poklidné atmosféře zhodnotili co se stalo a následné řešení bylo asi jediné možné," doplnil viceprezident Sparty Daniel Křetínský.

Bude Karel Poborský chybět Spartě?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

U jednání o dalším působení Poborského na Letné nebyl trenér Griga. "U jednání nebyl, ale o všem byl průběžné informován, situaci jsme konzultovali," uvedl viceprezident Sparty.

Karel Poborský působil ve Spartě přes tři roky. Smlouvu podepsal 16. května 2002. V rudém dresu odehrál ve čtyřech sezónách celkem 86 ligových zápasů, ve kterých dal 25 gólů. "Nerad se hodnotím, snad bylo mé působení dobrý a byl jsem pro Spartu přínosem. I když jsem si konec představoval jinak, musím své působení na Spartě hodnotit kladně. Vážím si toho, že jsem mohl ve Spartě hrát," řekl záložník.

"To, že se naše cesty rozešly za jiných okolností, než jsme si původně představovali, nic nemění na našem respektu ke Karlovi. Karel Poborský je jednou z největších sparťanských osobností posledního období," dodal Křetínský.

Textovka byla nešťastným řešením

Vlnu diskuzí vyvolal i způsob, jakým vedení tradičního klubu hráči odchod v září oznámilo. Křetínský poslal Poborskému 22. září sms s informací o vyhazovu. "Byla to jednoznačně má velká chyba, kterou jsem ale nemyslel zle. Nebyla to arogance, jak si někdo mohl myslet. Nechtěl jsem Karla rušit v autě na cestě domů telefonátem, který by pravděpodobně byl emočně vypjatý. Bylo to unáhlené, nešťastné a musím se nejen Karlovi omluvit," přiznal pochybení Daniel Křetínský.

Pro Spartu nastává období, kdy se bude muset obejít bez své největší hvězdy. "Okamžik, kdy se Sparta bude muset bez Karla obejít, musel přijít. Řešili jsme tuhle situaci už po mém příchodu, kdy jsme se rozhodovali, jestli smlouvu s Karlem prodloužíme. Vyřešili jsme situaci tedy teď a Sparta se s tím bude muset srovnat," uvědomuje si viceprezident Sparty.

V Budějovicích výkonnost neklesne

Karel Poborský si nemyslí, že by mu odchod do druhé nejvyšší soutěže mohl uškodit po sportovní stránce. "Musím paradoxně přiznat, že mi odchod pomohl. Ve Spartě jsem byl vždycky první na ráně, hráči se za mě někdy schovávali. Ale neměl jsem s tím problém. V Budějovicích jsem se trošku vytratil z povědomí a mám víc klidu. Necítím důvod, proč bych neměl být ve formě."

Odchod do Českých Budějovic je dobrou zprávou pro jihočeský klub, který bojuje na špici druhé nejvyšší soutěže o návrat mezi elitu. "Radost snad v Budějovicích mají. O smlouvě jsme se zatím nebavili. Je to trošku divné, když jsem tamním akcionářem. Smlouva bude spíš taková symbolická, hrál bych tam i zadarmo," připustil nejdražší hráč Gambrinus ligy.

Situaci konzultoval Poborský i s reprezentačním trenérem Brücknerem. "Sedli jsme si s trenérem Brücknerem na posledním srazu, i on si všiml, že se tlak na mě zmenšil. Nevidí důvod, proč bych ve třiatřiceti letech měl přestat umět hrát fotbal. Uzavřeli jsme to s tím, že to je nejlepší volba - možná lepší, než kdybych se musel ve Spartě mediálně rvát každý týden. Hůl nade mnou určitě nezlomil," připomněl veterán rozhovor s reprezentačním koučem.

Klíčem start s USA

Na tiskové konferenci musel sparťanský viceprezident odpovídat i na otázku, jak moc klesla marketingová hodnota českého mistra po odchodu reprezentačního záložníka. "Víme, že Karel byl nejsilnější tváří Sparty, takže jeho odchod není praktický. Sparta ale bude i nadále mediálně atraktivní, některý z hráčů bude muset dominantní roli po Karlovi převzít," vysvětlil Křetínský s tím, že tou tváří může být i někdo nově příchozí v zimním období.

Bez povšimnutí pochopitelně nemohlo zůstat ani páteční rozlosování skupin fotbalového MS 2006. "Skupiny jsou hodně podobné, žádná není úplně ani nabitá. Itálie je dlouhodobě silná, Amerika dělá každý rok obrovský skok kupředu. U Ghany bude záležet na prvním zápase - v něm se rozhodne, zda bude výborná nebo vyhoří," okomentoval soupeře české reprezentace Poborský.

Podle reprezentačního záložníka bude pro další vývoj rozhodující úvodní duel s USA. "Jsem rád, že začínáme s Amerikou. Když vyhrajeme, budeme mít mistrovství dobře rozjeté. Víme, že postup z druhého místa by nám postavil do cesty pravděpodobného vítěze skupiny F Brazílii. Ale jestli chceme šampionát vyhrát, jakože chceme, tak musíme porazit každého," tvrdí bojovně Karel Poborský.

Reklama

Související témata: