Hlavní obsah

Ostravský Dostál: Nemám rád, když někdo brečí. Fotbal není pro panenky

Ostrava

Do Baníku přišel ze Slavie v rozehrané sezóně, svými výkony se ale Martin Dostál stal okamžitou oporou týmu, který urputně bojuje o záchranu v Synot lize. „Nejsme tady žádní superfotbalisti, to bychom na tom byli v tabulce jinak. Ale co vidím na tréninku, nebo v některých zápasech, tak tady není tým, který by musel na ostatní koukat z posledního místa,“ říká 26letý obránce.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Martin Dostál z Ostravy (uprostřed) a Eldar Civič ze Slovácka (vpravo) v utkání 10. kola.

Článek

Naposledy jste doma porazili Olomouc, teď přijede Příbram, která má nejhorší obranu v lize. Dokážete toho využít?

Ač to vypadá, že Příbram staví na hráčích, kteří jsou jinde nechtění, já to tak nevidím. Rezek či Bednář hráli v reprezentaci, jsou tam i jiní dobří hráči. Ale podle toho, co vidím na tréninku, nebo co jsme ukázali třeba proti Jablonci a Teplicím, tak tady není tým, který by musel někoho bát a na ostatní se koukat z posledního místa. Když budeme hrát aktivně po celých devadesát minut tak, abychom soupeře přinutili, aby musel hlídat především on nás a ne my jeho, tak na to máme.

Jenomže zatím zvládáte hrát podle představ jen úseky zápasů. Například minulý víkend na Slovácku jste hráli třicet minut výborně, ale vedení jste ještě v prvním poločase ztratili a už jste nedokázali reagovat. I proti Olomouci jste v závěru tahali za kratší provaz. Proč?

Neumím to úplně pojmenovat, zažil jsem to i ve Slavii, kdy jsme dokázali dát úvodní gól a neuměli jsme to potvrdit. Pak se udělá pár chyb a přestanete se věřit. Receptem je podle mne dát druhý gól, který by nás uklidnil. Když se někomu nedaří, je nás tam deset dalších, kteří bychom mu měli pomoct. Ale zatím to tak není.

Pomohl by psycholog?

Já mám s prací psychologa u týmu jen pozitivní zkušenost. Ale je to ryze individuální zkušenost. Měli jsme ve Slavii sezení s Marianem Jelínkem a někdo to vzal, jiný to zavrhl. Osobně bych to přivítal.

Takže je to v hlavách? Fotbalově na ligu Baník má?

Jednoznačně. Když jsem do Ostravy přicházel, byl jsem překvapený, z toho, co jsem na trénincích viděl. Vysoká úroveň i nasazení. Nebyl důvod, aby na tom byl Baník tak špatně. Nejsme ale v úplně komfortní situaci, jsme poslední a po pár nezdarech jde výkon na hřišti dolů. Neměl by, ale je to tak. Musíme se s tím poprat a zbavit se toho co nejdřív.

Teď vás čeká Příbram, která dostala v posledních pěti zápasech třikrát čtyři góly. Například sparťané si ale ztěžovali, že je soupeř pokopal. Nezlomí vás tvrdá hra?

Jestli se sparťanům zdálo, že je Příbram chtěla pokopat, je to jejich problém. Víme, že Příbram má v kádru hráče, kteří hrají na hranici faulů, ale já nemám rád, když se na hřišti brečí. A i když nám to někteří hráči kazí, toto není sport pro panenky. Pokud nás Příbram chce pokopat, tak budeme muset hrát podobně, abychom vyhráli.

Do Baníku jste přišel ze Slavie, kde se změnil majitel, který má velké plány. Sledujete dění ve vašem bývalém klubu?

Ty změny začaly už v době, když jsem tam byl. Se spoluhráči i s ostatními lidmi z klubu jsem pořád v kontaktu, takže vím, co se děje. Nebudou to rychlé změny a budu hodně rád, když to Slavii pomůže. Momentálně to jde ale mimo mě. Zajímá mě Baník a Slavie je v současné chvíli na vedlejší koleji.

Reklama

Související témata: