Hlavní obsah

Plzeň prohrála, ale šlágr podzimu bude vyrovnaný, avizuje Rada. Baroše by nepřemlouval

Praha

Dění na domácí scéně stále bedlivě sleduje. Vedl fotbalovou reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Naposledy působil v průběhu jara na lavičce Teplic, ovšem od nové sezóny je bez angažmá, a tak ligové události glosuje pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada se zamýšlí nad děním na české fotbalové scéně...

Článek

„Tento týden se odehraje ligový vrchol podzimu, zápas Plzně se Spartou. Viktoria před ním sice dvakrát prohrála a hlavně v Brně určitě počítala s tím, že tam zaboduje, v očekáváném utkání to však podle mě roli hrát nebude.

Sparta teď samozřejmě vítězí, v poháru uhrála na Schalke cenný bod. Viktoria je ovšem zkušená a po dvou zápasech bych určitě nemluvil o žádné krizi. Tím spíše, že jedna z porážek byla na Rapidu v Evropské lize, což je něco úplně jiného než domácí soutěž. Na jaře byla Viktorka schopná vyhrát i venku na Letné, takže nedělní duel se podle mě nedá předem tipovat. Bude samozřejmě velmi důležitý, o titulu však ještě nerozhodne.

Klobouk dolů před boleslavskou ofenzivou

Na třetí příčku se už vyšvihla Mladá Boleslav. Někdo říká, že moc často inkasuje. Jenže když jste zaměření na ofenzivu, tak hrajete otevřeně - a oni nastříleli nejvíc gólů v celé lize! Mají spoustu vynikajících ofenzivních hráčů. Třeba o Zahustelovi už dlouho tvrdím, že je to jeden z našich největších talentů, bohužel ho pokaždé zbrzdí zranění. A jsou tu další - Skalák, Magera, Baroš či mladý Klobása... Boleslav je zvyklá dávat čtyři, pět gólů za zápas. Před tím klobouk dolů.

Po postupu na EURO jsme si mohli přečíst, že trenér Vrba bude o Barošovi také uvažovat. Já Milana znám, měl jsem možnost ho trénovat a bylo to velmi zajímavé. Ve 33 letech ještě rozhodně není přestárlý, přesto si myslím, že když se jednou reprezentace sám vzdal, už nemá smysl přemlouvat ho k návratu.

K čemu bylo přemlouvání Honzy Kollera!?

Mám podobnou zkušenost s Honzou Kollerem. Ještě jsem o něj moc stál, mluvil s ním, jezdil za ním. Všechno marné, on a hlavně manželka nechtěli o návratu do nároďáku ani slyšet. Ivan Hašek ho pak přemluvil, ale hned v prvním zápase na Slovensku vystřídal. A naštvaný Honza po jednom utkání skončil zase, tak mi řekněte, jaký to mělo význam...?

Reprezentace není okresní přebor, aby se do ní hráči přemlouvali. Také jsem si zahrál venku, zdaleka ne v takových klubech jako třeba Milan za Liverpool. Návraty domů jsou těžké, často nevydařené. Já šel do Bohemky, ale ve chvíli, kdy mi tam začali říkat, ať nikomu neradím, jsem zjistil, že nic nezlomím a radši skončil. Přišlo mi to důstojnější.

Od té doby legionářům radím, ať co nejdéle vydrží v zahraničí - a kariéru ukončí venku a domů se už nevracejí. Pokud se pohybují deset, patnáct let ve špičkových klubech, je pak návrat domů opravdu složitý. Řekl bych, že se to týká také Tomáše Rosického, o něhož by stále stála Sparta a jistě i další.

Slavia by měla jít postupnými krůčky

Zajímavá je v lize také Slavia. Vytáhla se na Spartu a vyhrála derby, od té doby však ani jednou nezvítězila a teď dokonce doma podlehla Olomouci.

Ke každému zápasu byste měli přistoupit na sto procent, ale derby je přece jen víc. Jsme zvyklí mluvit o tom, že to může být v hlavě - ale já si spíš říkám, jestli to v případě Slavie není spíš kvalitou, jestli na to opravdu má...

Podle mého je taková Plzeň po porážce v Brně schopná nastartovat další dlouhou sérii bez porážky - u Slavie si tím ovšem tak jistý nejsem. Má mladé nadějné hráče, kteří však potřebují dozrát. Klub je teď konečně zajištěný, ale že by měl najednou koupit pět, šest nových hráčů a do roka hrát v pohárech a o titul?

Já si myslím, že by se nemělo nic uspěchat, že by v Edenu měli jít postupnými krůčky..."

Reklama

Související témata: