Hlavní obsah

Griga si přeje hlavně vylepšit obranu Sparty

Jirka G. NovákSport.cz

Před dvěma měsíci převzal Stanislav Griga jako trenér fotbalisty Sparty a měl za úkol zastavit jejich výsledkový propad. To se mu příliš nepodařilo, pro klub už skončilo účinkování v evropských pohárech a v lize se loňský mistr potácí na devátém místě. Hlavním nešvarem týmu je podle Grigy špatná práce v defenzívě, kterou je třeba posílit.

Článek

"Budu hodnotit pouze dva měsíce, kdy jsem ve funkci. Ukázalo se, že mužstvo pracuje pod velkým psychickým tlakem. To se projevovalo nejen na trávníku, ale i v kabině, kde vznikala nejednota," shrnul Griga vystoupení Sparty v podzimní části sezóny na úterní tiskové konferenci v Praze.

Neúměrně mnoho inkasovaných branek

"Náš hlavní problém byla defenzíva, dostali jsme 27 gólů za šestnáct zápasů, což je neúnosně mnoho. Tuto herní činnost budeme muset změnit a samozřejmě zkvalitnit," naznačil trenér, kde bude třeba mužstvo posílit. Konkrétní jména adeptů ale říci nechtěl. Jasnou novou posilou je tak zatím příchod slovenského obránce Michala Haneka a návrat stopera Václava Drobného z hostování v Jablonci.

"Už několik týdnů pracujeme na posílení týmu a kontaktujeme řadu lidí. O Hanekovi víte, Drobný se zapojí do přípravy po návratu z hostování, další hráči určitě přijdou. Nechceme jít ale cestou, že hráči, kteří se u nás neprosadili, se vrátí a najednou spasí Spartu. Hledáme spíše nové hráče," zdůraznil Griga.

Řepka by se Grigovi hodil

Především se chce zaměřit na zkušené fotbalisty zvyklé hrát pod velkým tlakem. "Bude třeba hledat především odolné hráče. V Čechách jich zase tolik není, takže hledáme i za hranicemi. V úvahu připadají i hráči, kteří už mají za sebou zahraniční angažmá," představuje si ideální posily.

Na dotaz, zda mezi tak odolné a zkušené hráče patří například Tomáš Řepka, jehož jméno se v souvislosti s možným příchodem do Sparty v minulosti několikrát skloňovalo, Griga odpověděl: "Tomáš Řepka je velmi zajímavý hráč, kterého bych si dovedl ve Spartě představit."

V kádru chce mít maximálně 24 hráčů

Vzhledem k hledání posil byla nasnadě otázka - kolik hráčů ze stávajícího kádru bude muset Spartu opustit. "Dokud nebudeme mít hráče, kteří ty stávající mohou nahradit, tak nelze o odchodech mluvit. Kádr pochopitelně není nafukovací. Až přijdou noví hráči, někteří budou muset odejít," vysvětlil Griga.

Pro sparťanského kouče je optimálním stavem mít v kádru maximálně 21 hráčů plus tři brankáře. "Ale počítáme s tím, že do jarní přípravy nastoupí možná 27 nebo 28 hráčů. Pak se rozhodne, kdo v kádru zůstane," řekl Griga, který si veřejně postěžoval na špatný skauting Sparty. "To bude třeba hodně zlepšit."

Plánuje hodnocení asistentů

O změnách v realizačním týmu Griga prozatím neuvažuje, ačkoliv v současnosti analyzuje práci jednotlivých členů. "Pozorně jsem sledoval práci okolo sebe a nyní probíhají určitá hodnocení s maséry a kustody. Pak budou následovat hodnocení asistentů," prozradil.

Pro jaro nedostal Griga konkrétní cíle co se týče umístění klubu v tabulce. "Hlavní cíl není ani tak v tom, kolik získáme bodů. Ale spíš jde o to mužstvo stabilizovat a zlepšit klima v týmu. Aby ono deklarované nasazení a disciplína, co po hráčích požadujeme, nebyla jen frází," zakončil sparťanský trenér.

Reklama

Související témata: