Hlavní obsah

Sparta bude bojovat o poháry, tvrdí prvoligoví trenéři

PRAHA

Výkony fotbalistů Sparty Praha byly největším zklamáním pro všechny trenéry prvoligových týmů, které ve středu ČTK oslovila, při hodnocení podzimní sezóny. Přesto většina z nich soudí, že se letenský tým ještě tvrdě popere o pohárové příčky, a někteří ani nevylučují, že se znovu vrátí na mistrovský trůn.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Odchod Karla Poborského ze Sparty je podle trenéru oslabením celé ligy.

Článek

Zatímco Sparta se podle nich z hořkého podzimu dostane, z odchodu Karla Poborského se liga bude podle nich dlouho vzpamatovávat.

Výkony tradičního pražského klubu byly největším zklamáním a podle koučů jednoznačně dominovaly dění v nejvyšší soutěži. "Podle toho, jak (Sparta) posílila, tak zůstala hodně za očekáváním. Není to ale jen otázka hráčů, ale i vnitřních problémů," řekl jablonecký kouč Petr Rada, který stejně jako většina jeho kolegů předpovídá Spartě lepší jaro. "Myslím, že nakonec vyhraje domácí pohár," odhadl, kam letenský klub nasměruje svou pozornost.

Bude Sparta na jaře bojovat o evropské poháry?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Teplický Vlastislav Mareček však nevěří tomu, že by Spartě stačil útok na pohárovou soutěž. Podle něho není vůbec vyloučeno, že hráči v rudém znovu budou usilovat o titul. "Ve hře je 42 bodů, což je stále velmi mnoho. Když Sparta udělá na úvod jara šňůru, tak se ještě může na špici dotáhnout," míní kormidelník podzimního vicemistra, který je považován vedle Liberce za největšího aspiranta na zisk prvního místa.

Uličný už nevěří ve sparťanskou obhajobu

Olomoucký Petr Uličný už ale obhájci šanci nedává. "Trojice týmů z čela tabulky je dostatečně silná, navíc bodová ztráta už je opravdu příliš velká," prohlásil Uličný, podle něhož se Sparta nedostane ani na pozici zaručující účast v pohárové Evropě.

Liberec je sice považován mezi trenéry za největšího favorita na titul, ale pětibodový náskok prý ještě není klíčový. "Zatímco Sparta podle mého do boje poháry ještě zasáhne, u titulu Liberce bych si nebyl tak jistý. V závěru podzimu mu docházel dech a boj o titul proto bude ještě zajímavý," předpověděl ostravský Pavel Hapal.

Rada vyslovil přání, aby se o titul bojovalo až do úplného závěru. "Liberec to ale nebude mít jednoduché. Teplice a především Slavia ještě neřekly poslední slovo," varoval severočeského souseda. "V našich podmínkách si dovolím představit všechno: liberecký titul i sparťanskou cestu za poháry. My a Teplice ale nemáme takovou ztrátu, abychom jim to nemohli znepříjemnit," uvedl slávistický kouč Karel Jarolím.

Na Letné plány nevykřikují

Na Letné už mistrovské plány do světa nevykřikují, i trenér Stanislav Griga vidí Liberec jakožto hlavního adepta na titul. "Liberec má vše ve svých rukách, ale jeho pravá síla se ale ukáže až na jaře, kdy se bude rozhodovat. U nás musíme zvládnout všechny změny, pak můžeme pomýšlet na poháry," uvedl Griga.

Zlínský Lubomír Blaha ale Spartě velké šance nedává, snad jen v domácím poháru. "Do evropských pohárů se může dostat pouze přes vítězství v Poháru ČMFS, jinou možnost nevidím," řekl Blaha.

Zatímco dramatický boj o titul a další pohárová místa ještě může v závěru ligy přitáhnout do ochozů davy fanoušků, na velké hvězdy se chodit nebude. Ta největší soutěž totiž nejméně na další půlrok opustila. "Největší chyba Sparty byla, že se zbavila Poborského. Jeho kvalit v lize nikdo nedosahuje," řekl plzeňský Zdeněk Michálek, jenž rozhodnutí letenských činovníků nechápe.

Poborského odchod ztrátou pro celou ligu

Odchod Poborského podle expertů není ztrátou pouze pro Spartu, ale pro celou soutěž. "Pro naši ligu to rozhodně není dobrá propagace," prohlásil příbramský Pavel Tobiáš, který stejně jako další trenéři marně hledá podobnou osobnost. "Kdokoliv jen na chvíli vylítne nahoru, okamžitě odchází do zahraničí," připomněl, že cestu do atraktivnějších soutěží často otevře několik přesných zásahů v domácí lize. Ostatně souhlasí i Griga, který o Poborského přišel: "Nikdo v lize takový potenciál jako on nemá."

Několik hráčů, kteří by mohli alespoň vzdáleně Poborského zastoupit, však někteří trenéři našli. "Velkou osobností bude olomoucký záložník Melinho. Bohužel mu zatím neseděly terény, na nichž se řada zápasů hrála," uvedl jihlavský Karel Večeřa a Michal Bílek z Blšan s tipem na největší individualitu také neváhal. "Poborský je vedle skvělého fotbalisty i velkou osobností, takovou liga jednoduše nemá. Ale skvělí hráči se tu pořád najdou, třeba právě Melinho," pochválil brazilského špílmachra.

Liga podle Lavičky není vybrakovaná

Mladoboleslavský Dušan Uhrin našel osobnosti i mezi českými a slovenskými hráči. "Stále tu vidím hráče, kteří převyšují úroveň naší ligy. Když mám konkrétně jmenovat: Piták, Hološko či Verbíř," řekl Uhrin. Jarolím s vyjmenováním Pitáka i Hološka souhlasí, velkou budoucnost ale přisuzuje také svému svěřenci Šventovi.

Liberecký trenér Vítězslav Lavička však mnohé kritiky odmítl. "Obecně vůbec nesouhlasím s názory, že naše liga je vybrakovaná. V každém mužstvu jsou hráči s kvalitou a perspektivou, kterou prokáží," uzavřel kouč podzimního mistra.

Reklama