Hlavní obsah

Baník se po gólu zhroutil a utržil s Plzní nejvyšší debakl sezóny

Ostrava

Padesát minut dokázali fotbalisté posledního Baníku držet favorita z Plzně na uzdě. Přesto nakonec odcházeli ze hřiště s nejkrutější porážkou sezóny 0:4, když všechny góly dostali až ve druhém poločase.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Baníku Jiří Pavlenka po domácí prohře s Plzní.

Článek

„Opět nás položil nás první gól. Padesát minut dokážeme hrát dobře, měli jsme i tutové šance, ale pak dostaneme gól a úplně se rozsypeme a jsme tady na ostudu," krčil rameny ostravský obránce Jaroslav Machovec, který byl společně s gólmanem Jiřím Pavlenkou u zřejmě klíčového okamžiku zápasu.

Centr Kovaříka ostravský brankář vyrazil před sebe, kde už čekal připravený Hořava a z první uklidil balón do sítě. „Špatně jsem ten centrovaný míč trefil," omlouval se po utkání kapitán Baníku Pavlenka. „Ale měl jsem to vyrazit lépe. Bohužel u Hořavy nebyl nikdo, kdo by ho dokázal pokrýt," dodával Pavlenka.

„Po tom gólu už si s námi Plzeň dělala, co chtěla. Koledovali jsme si o sedm gólů," zlobil se brankář Baníku. Především v řešení útočných akcí byl s přibývajícím časem stále větší rozdíl. „V první půli nám naše taktika zahušťovat prostory a nenechat Plzeň hrát velmi dobře vycházela. Stejně jsme chtěli hrát i ve druhé půlce. První dva góly jsme dostali po dorážkách, naše hra se zhroutila," komentoval kouč Radomír Korytář. „Ve druhé půlce už naše hra postrádal smysl," byl ještě přísnější kapitán Pavlenka.

Plzni chyběl v první půlce pohyb

A ačkoliv si Plzeň z Ostravy odvezla čtyřgólovou výhru, trenér Karel Krejčí moc spokojený nebyl. „Čekal jsem těžké utkání, nicméně po prvním poločase jsem musel v kabině zvednout hlas. V některých chvílích jsme měli velké štěstí, že Baník nedokázal skórovat," popisoval plzeňský trenér poločasové rozpoložení. „Chyběl nám pohyb. Beci to neměli kam dávat. Museli jsme to obehrávat ze strany na stranu a oni to stíhali," doplnil ho Milan Petržela.

Po bezbrankovém poločase se plzeňský kouč začal trochu strachovat. „Připomínalo mi to zápas v Brně a porážku 0:1. Trošku jsem toho červíka v hlavě měl. V Brně jsme po přestávce dostali gól a museli jsme je dobývat. Tady jsme přežili pár situací, kdy to létalo kolem tyček, ale nakonec jsme dali ten gól my. Hodně nám pomohl, kluci se uklidnili a potom jsme Baník trestali z brejkových situací, v nichž jsme silní," líčil Krejčí.

Tomu vyšla rošáda v sestavě. Góly dali střídající Petržela a Ďuriš, prosadil se i Holenda, jenž obvykle jen střídá.

„Poslední dobou se nám to tak daří. Proti Spartě rozhodli kluci z lavičky, i proti Rapidu skóroval Holenda. Je dobře, že máme silnou lavičku, a když přijde pasáž, kdy potřebujeme něco změnit, tak tam můžu poslat kvalitní hráče. Takový Petržela vypadá jako žolík kolikrát lépe, než když hraje v základu," upozorňoval Krejčí, který se po zápase vyznal ze svého vztahu k Baníku. „Narodil jsem se tady nedaleko v Karviné. Táta byl horník a já ještě ve druhé třídě Baníku fandil. Přeju Ostravě, ať ligu udrží, ale bude to mít hodně těžké," řekl Krejčí.

Reklama