Hlavní obsah

Žralok ligy? Řeči o titulu by mužstvo jen svazovaly, tvrdí Jarolím

Mladá Boleslav

Mladá Boleslav je žralokem, nikoliv jen štikou, Synot ligy. Ve třinácti kolech nastřílela soupeřům 37 gólů, jen Lukáš Magera jich má na kontě deset. Mužstvo z města automobilů se prezentuje pohledným ofenzivním fotbalem a soupeře doslova válcuje. Kouč Karel Jarolím ale nemluví o zázraku ani velkých ambicích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladoboleslavský trenér Karel Jarolím během utkání 20. kola Synot ligy se Slavií Praha.

Článek
Fotogalerie

Soupeřům dáváte gólové příděly, kde se to v mužstvu vzalo?

Ono se to nevzalo... Všechno se nám prostě sešlo dohromady. Zpočátku jsme hledali optimální složení. Bylo to zapříčiněné i tím, že Milan Baroš, Aleš Čermák a Jirka Skalák byli zranění a neabsolvovali plnou přípravu. Postupně se ale zapracovávali a mužstvo začalo fungovat.

Dá se říct, že zlom nastal po domácí prohře se Spartou, která byla vaší poslední?

Nemůžu říct, že bychom hráli špatně, ale po čtyřech kolech jsme měli jen čtyři body. Takže žádný zázrak. Důležité bylo, že jsme po porážce od Sparty hned dali Zlínu pět gólů. Pak se začalo dařit.

Jak důležitou roli ve vašem systému hraje Baroš?

Není to jen o něm. Tým na něm nestojí, jako to bylo v Ostravě. Milan je ale hráč s bohatými zkušenostmi, kluci v kabině ho respektují. Podstatné bylo, že se dal zdravotně a kondičně dohromady. Musel jsem ustát velké tlaky, neustále jsem byl dotazován, kdy už bude hrát... Udělali jsme dobře, že jsme počkali, až se sám cítil v pohodě. Kdyby nastoupil dřív, neprospělo by to mužstvu ani hráči. Teď už je v dobré kondici a má pro tým daleko větší význam.

Magera nastřílel už deset branek. Je to výsledek systému, že všechno hrajete na něj?

Vůbec ne! Žádný systém všechno na Mageru nebo Baroše nehrajeme. O góly se dělí víc hráčů. Prostě to tak vyplynulo. Lukáš dal čtyři góly z penalt, které ale také musíte proměnit. Nedělá mu problém skórovat, umí si v šestnáctce najít místo.

Prozradíte, co mužstvu ještě chybí?

Pochopitelně neprozradím, nebudu dávat soupeřům trumfy do rukou. Pořád je co zlepšovat, na moje gusto jsme dostali hodně gólů. Z toho vyplývá, že musíme zlepšit obrannou hru a stabilizovat výkonnost beků.

Hodně se mluví o Skalákovi, kterého by ráda Sparta získala zpátky...

Je to náš klíčový hráč, byl bych nerad, kdyby odešel. Myslím, že on se ani nikam nežene.

V příštím kole jedete do Plzně. Bude to pro vás klíčový zápas podzimu?

Když už jsme se dostali takhle nahoru, budeme se snažit udržet v kontaktu s absolutní špičkou. Z tohoto pohledu to bude duel o šest bodů. Teď je reprezentační přestávka a po ní nebude moc času na přípravu. Rozhodně ale budeme chtít v Plzni uspět.

Pohárové ambice Boleslavi jsou skoro povinné, ale teď je reálný i boj o titul. Mluvíte o něm?

(smích) To je hezké... Za ty roky ve fotbale už jsem vyléčený z podobných prognóz. My se budeme snažit hrát tak, abychom v každém utkání uspěli. Na konci se uvidí, co z toho vzejde. Pokud šance bude, popereme se o ni, to mi věřte. Určitě to ale neznamená, že o titulu musíme mluvit. To by mužstvo jen svazovalo. V první řadě chceme dál hrát pohledný fotbal a dávat góly.

Reklama

Související témata: