Hlavní obsah

Zahustel je velký talent, sám jsem ho chtěl do Liberce i do Teplic, glosuje kouč Rada

Praha

Vedl fotbalovou reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Naposledy působil v průběhu jara na lavičce Teplic, ovšem od nové sezóny je bez angažmá, a tak dění na domácí scéně glosuje pro Sport.cz. Tentokrát se zaměřil na velké zastoupení hráčů z domácí soutěže v národním týmu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ondřej Zahustel dokonal šestibrankovou kanonádu Mladé Boleslavi proti Jihlavě.

Článek

„Nedávno jsem tady pochválil mladoboleslavského Zahustela - a už je spolu s Bartošákem novou tváří v reprezentaci.

Je to logické, trenér nároďáku se musí po dalších hráčích dívat do domácí ligy. Za mě to bylo jiné, měli jsme v reprezentaci tak patnáct legionářů většinou z nejkvalitnějších evropských lig a k nim pár domácích hráčů.

Dneska? Když nepočítám brankáře Čecha a Vaclíka, pravidelně hrají Plašil, Darida, Suchý... A jestliže trenér Vrba razí zásadu, že až na výjimky povolává jen hráče, kteří v klubu pravidelně nastupují, nic jiného než česká liga mu nezbývá.

Zahustel je podle mě velký talent. Formu už prokazuje delší čas, jen měl smůlu na zranění. Dobře ho znám, chtěl jsem ho do Liberce i do Teplic. Je dobře vedený z domova, a to je základ.

K nominaci dnes stačí pár zápasů

Zvláštní případ je Bartošák, který ještě do jara hrál druhou ligu a nikdo ho neznal. Tedy až na trenéra Trpišovského, který si ho vzal do Liberce. Tam odehrál deset, dvanáct zápasů, v lize se ještě ani pořádně neusadil - a už je v nároďáku.

I to ukazuje, jaká je při výběru fotbalistů nouze. Dříve se hráč musel v lize etablovat minimálně rok, spíše dva, než mohl vůbec začít myslet na reprezentaci. Já si ji musel svého času pořádně vydřít.

Další v řadě vidím Mageru nebo Kopice

V lize určitě hráči pro reprezentaci jsou. Skalák, Pavelka či Šural to dokázali. A mohl by s nimi být třeba i Magera. Je mu dvaatřicet, ale dal deset gólů a věk by neměl rozhodovat. Z dalších mě napadá ještě Kopic, směrem dopředu správně drzý hráč.

Někdy mi přijde, že si talenty sami zabíjíme. Rabušic nebo Nitrianský jdou do Itálie, ale jaký to má přínos, když tam jsou ve druhé lize a nehrají? Takový Skalák chodil po hostováních, ale vypracoval se a usadil v Boleslavi. Prý ho chce Monako. Pokud tam vyrazí, tak jako ostřílený hráč."

Reklama

Související témata: