Hlavní obsah

Lafata rád míří na Liberec, Fatai už dal Slovanu dokonce hattrick

Praha

U Nisy je pro ně vždycky horká půda. Nikoho tedy moc nepřekvapí, že poslední výhra fotbalistů Sparty v Liberci se datuje k dubnu 2012. O to víc tam budou Ščasného svěřenci v nedělním ligovém duelu spoléhat na svoji obávanou zbraň LaFatai. Kapitán David Lafata se proti Slovanu trefil třikrát ze čtyř posledních vzájemných duelů. A jeho parťák z útoku Kehinde Fatai ještě v barvách rumunské Astry sestřelil Liberec dokonce hattrickem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kehinde Fatai (uprostřed) a David Lafata oslavují gól proti Bohemians s Ladislavem Krejčím.

Článek

Zatímco Spartě se v Liberci nedaří, jejímu kapitánovi ano. David Lafata ještě v dresu Jablonce právě tady vstřelil svůj 100. ligový gól v kariéře. Paradoxně Davidu Bičíkovi, který je dnes jeho spoluhráčem. Před dvěma lety pak Lafata u Nisy zachránil Spartě remízu 1:1 tři minuty před koncem výstavní střelou zdálky.

„Nebyl to můj úplně typický gól. Asi při mé střele dobře zafoukal vítr, nebo sám nevím," culil se tehdy kanonýr, který na svou kořist číhá téměř výhradně uvnitř šestnáctky.

Trefa z Liberce byla na jeho zvyklosti nezvyklá, podobnou od té doby nepředvedl. Že by tedy nastal čas ji zopakovat...?

„V Liberci jsem se Spartou ze tří pokusů ještě ani jednou nezvítězil, takže doufám, že hlavně nastal čas tam vyhrát! Jinak je pravda, že se mi tam hraje dobře. Mají takový uzavřený stadión, na který přijde hodně lidí," říká Lafata.

Fatai se Liberci předvedl v Rumunsku

Výhodou Sparty je, že proti ní nesmějí nastoupit tři její kmenoví hráči, kteří ve Slovanu hostují - Koubek, Švejdík a Shala.

„To nehraje až takovou roli. Na jaře Liberci také chybělo několik hráčů, a stejně jsme tam prohráli," varuje Lafata.

V tabulce střelců má už jen jeden gól náskoku před svým kolegou. Kehinde Fatai ještě v dresu Astry Giurgiu vstřelil Liberci v Rumunsku ve třetím předkole Evropské ligy hned tři branky.

„Vzpomínám si na zápas velmi dobře. Jeden z mých nejpovedenějších, ale myslím, že byly ještě i lepší... Tenkrát jsme věděli, že nás nebude čekat nic lehkého, ale domácí utkání jsme zvládli výborně," usmívá se nigerijský útočník.

Silná čtyřka proti sobě

Českou ligu čeká důležitý víkend. Čtvrtý Liberec hostí první Spartu a druhá Plzeň třetí Mladou Boleslav.

„Hlavní je, abychom vyhráli my, ostatní mi je celkem jedno... Je to víkend zajímavý pro fanoušky. Nejde však jen o vzájemné zápasy silné čtyřky. Podle mě bude ještě důležitější, jak kdo udrží koncentraci na zápasy s papírově slabšími soupeři," myslí si Lafata.

Utkání Liberec - Sparta se hraje v neděli od 15:00, přímý přenos vysílá O2 Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Letenský kapitán se den poté na skok vrátí poblíž do svého bývalého působiště. David Lafata bude v pondělí od 16:00 v knihkupectví Beta v Jablonci podepisovat svou knihu Kanonýr Lafi.

Reklama