Hlavní obsah

Střelec, režisér, čaroděj. Plzeňská Viktoria velebí trio slovenských krajánků

Plzeň

První střílí spousty gólů, druhý režíruje hru, třetí si solidně vede mezi tyčemi. Viktorii Plzeň na podzim táhne osa slovenských reprezentantů - útočník Michal Ďuriš, záložník Patrik Hrošovský a brankář Matúš Kozáčik, který v sobotu proti Mladé Boleslavi vytáhl zákrok hodný čaroděje proti tutovce Chramosty.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Fotbalisté Plzně se radují z gólu Michala Ďuriše (druhý zprava) proti Mladé Boleslavi.

Článek

„Krajánci jsou příkladem pro všechny hráče. Jsou to profíci, tahouni," pochvaluje si trenér Karel Krejčí. Slováci dělají Viktorii dobré služby dlouhodobě, současná trojice výtečně navazuje na své předchůdce stopera Mariána Čišovského a útočníka Marka Bakoše.

Pro Krejčího je potěšitelné, že krajánci se výrazně prosazují také v národním mužstvu. Donedávna byl v permanenci pouze Kozáčik, slovenská jednička, v uplynulých týdnech však do základní sestavy začal pronikat také Ďuriš. Nejlepší kanonýr Synot ligy (11 gólů) se v posledních přípravách se Švýcarskem (3:2) a Islandem (4:2) prosadil střelecky konečně i v reprezentaci. A to hned třikrát.

„Michal čekal na gól v národním týmu hodně dlouho, teď to zlomil. Moc mu to přeju, zaslouží si to," těší Krejčího. Ďuriš si pohodu přenesl do klubu, rozhodl sobotní šlágr s Mladou Boleslaví. Zároveň triumfoval v pomyslném minisouboji s kapitánem Středočechů Lukášem Magerou, se kterým společně vedl tabulku střelců.

„O to mi vůbec nešlo, hlavní je, že jsme vyhráli důležitý zápas," pravil Ďuriš, který rozesmutnil bývalé spoluhráče. V Boleslavi totiž v minulé sezóně hostoval.

Hrošovský chytil druhý dech

Se srpnovým příchodem Krejčího chytil druhý dech Hrošovský, na kterého předchozí kouč Koubek v úvodu sezóny nesázel. Krejčí ho ale zvedl z lavičky a svěřil mu klíčovou roli dispečera. „Ohledně Patrika jsem měl jasno hned od začátku. Udělal obrovský krok dopředu, Plzeň v něm má takový drahokam," rozplývá se Krejčí nad Hrošovským, který proti Švýcarsku a Islandu strávil na trávníku zápas a půl.

„V reprezentaci to má složitější, teď mu ale dal trenér důvěru, což je skvělé. Čím víc konfrontace s mezinárodním fotbalem, tím líp," doplnil Krejčí. I díky slovenskému triu porazila Plzeň všechny tři elitní týmy - Spartu (2:1), Liberec (2:1) i Mladou Boleslav (1:0).

„Myslím, že Viktorka má hráče, kteří tyto náročné zápasy umějí. Za poslední roky si prošli mnoha těžkými duely v lize, v evropských pohárech, někteří i na reprezentační úrovni. To je posouvá výš," tvrdí Krejčí.

Který ze slovenských fotbalistů je Viktorii Plzeň nejprospěšnější?
Michal Ďuriš
44 %
Patrik Hrošovský
14,6 %
Matúš Kozáčik
41,4 %
Celkem hlasovalo 3268 čtenářů.

Reklama