Hlavní obsah

Hradec i Bohemians uvízly na ligovém dně

PRAHA

Fotbalisté Hradce Králové a Bohemians Praha, ohrožení sestupem, prohráli v 26. kole další ligový zápas a čtyři kola před závěrem nejvyšší soutěže je jejich situace na konci tabulky velmi vážná. Na čtrnácté Blšany, které remizovaly s Libercem, ztrácejí poslední Východočeši devět a Pražané sedm bodů.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Robert Caha ze Sigmy Olomouc (vlevo) bojuje o míč s Liborem Balážem z Bohemians Praha.

Článek

Blšany zahájily důležitý souboj o sebevědomí aktivněji. Šestkrát v řadě nevyhráli a dnes hodlali nepříjemnou bilanci zlomit. Od první minuty proto soupeře přimáčkly před jeho svatyni, ale chyběla přesná koncovka. Šelichova střela mířila jen do Kinského náruče, Čížek mezi tři tyče vůbec netrefil. V osmé minutě ale přece jen domácí ochozy ožily, když Čížek vysunul Bureše a ten pohotovou střelou z první rozvlnil síť. S mistrem, bojujícím o třetí místo v lize, však inkasovaná branka nehnula. Blšany měly i nadále více ze hry i přesto, že chmelařům chyběl potrestaný kapitán Jiří Němec a zranění útočníci Sourada s Pešírem. Kinský se musel znovu činit po Šelichově ráně, o chvíli později si poradil s Čížkovým projektilem. Tato dvě jména i nadále nejvíce ohrožovala libereckou branku. Nejblíže ke zvýšení náskoku měl Šelicha, jehož hlavička po Čížkově centru šla těsně vedle.

Liberecké probralo až střídání po přestávce. Na hřiště se vyhrnuli Papoušek se Slepičkou a krátce nato i Baffour. Rázem se obraz hry změnil a byli to domácí, kteří byli zahnáni do defenzívy. V 52. minutě měl Chvalovský štěstí, když trestný kop Papouška zpoza hranice šestnáctky jen orazítkoval spojnici břevna a tyče. Liberec tlačil, ale zapomínal na pootevřená vrátka. Do nich se po necelé hodině hry napasoval Bureš a mohl přidat druhý gól, ale Kinský čaroval. Krátce nato technický pokus Josefa Němce jen těsně minul cíl.

V 72. minutě napálil Koloušek z ostrého úhlu tyč a o minutu později bylo vyrovnáno. Langrovu nepříliš tvrdou střelu stačil tečoval Papoušek a Chvalovský byl bezmocný. Hosté byli nakonec blíže i k výhře. Nezmar uvolnil Slepičku, ale Chvalovský v pádu stačil ještě nohou míč vyrazit a poradil si se střelou Papouška, kterou vytlačil na roh.

Chmel Blšany - Slovan Liberec 1:1
Poločas: 1:0. Branka: 8. Bureš - 73. Papoušek. Rozhodčí: Hlaváč - Tulinger, Zlámal. ŽK: Pleško - Zápotočný, Lukáš, Koloušek. Diváci: 2863.
Blšany
Chvalovský - Vorel, Horáček, Tichota, Pleško - Šelicha, Čížek, Sýkora, Bureš - Žemlík, Josef Němec
Liberec
Kinský - Zápotočný, Holeňák, Lukáš, Janů - Hodúr (46. Slepička), Langer, Broschinský (46. Papoušek), Koloušek - Hološko (58. Baffour), Nezmar

Hradec po další prohře míří do druhé ligy

Hradečtí fotbalisté se po domácí prohře s Brnem o velký krok přiblížili k sestupové propasti. Svěřenci trenéra Leoše Kalvody už počtvrté za sebou vyšli střelecky naprázdno a když jejich obranu překonal Pacanda, zvětšila se jejich ztráta na vysněnou čtrnáctou příčku na propastných devět bodů. Domácím i bez nemocného tvůrce hry Krmaše nebylo možné upřít snahu. Hlavně Šmarda neúnavně vedl své spoluhráče na zteč, ale brněnská obrana, v níž distancovaného Schustera nahradil veterán Křivánek, moc práce neměla.

Brňané sice měli převahu v rohových kopech, ale při absenci potrestaného nejlepšího střelce Libora Doška se nenašel nikdo, kdo by je zužitkoval. Pacanda se snažil, ale zpočátku měl vychýlenou mušku. Do druhého poločasu vyběhl na trávník ne zcela uzdravený Krmaš a hned se uvedl vydařenou střelou, která opět skončila na tyči. Ale v 61. minutě šel Pacanda sám na brankáře a tentokrát zamířil přesně. První a jediná střela na hradeckou branku skončila v síti a rozhodla, protože domácí se vinou žalostné koncovky na odpověď nezmohli.

SK Hradec Králové - 1. FC Brno 0:1
Poločas: 0:0. Branka: 61. Pacanda. Rozhodčí: Puček - Kašný, Filgas. ŽK: Rolko - Drga. Diváci: 1637.
Hradec Králové
Podhajský - Kubeš, Rolko, Lukáš (71. Moník), Pilný - Bouška, Zemánek, Šmarda, Kalousek (46. Krmaš) - Breda (41. Kučera), Klapka
Brno
Belic - Živný, Kotůlek, Křivánek, Křap - Musil (90. Vojtíšek), Svoboda (81. Drga), Zúbek, Abrahám - Pacanda (90. Simr), Šustr

Uličného trumf: Kučera

V přímém souboji o záchranu porazila Olomouc pražské Bohemians a s největší pravděpodobností si zajistila ligovou příslušnost i pro příští ročník. Trenéru Uličnému vyšel tah s vysunutím obránce Kučery, který vstřelil dva góly. Hráči Bohemians začali hrát aktivněji až za stavu 0:2, snížili na rozdíl jednoho gólu a měli ještě gólové šance v závěru.

Ve 24. minutě zahrál Třasák v souboji s Vlčkem rukou a z přímého kopu z hranice vápna poslal Caha z ostrého úhlu míč před branku a Kučera jej stočil do sítě. Potom si dvakrát vzal slovo Vlček, který sice dokázal uniknout obraně hostí po pravé straně, ale střílel vysoko nad branku. V závěru poločasu ještě po standardce se dostal k míči Rojka, ale místo střely poslal Holcovi malou domů.

V 53. minutě unikl po pravé straně opět Vlček, jeho centr zastavil Obermajer tak nešťastně, že ztlumil míč přímo na nohu zcela volného Rojky, pro kterého nebylo problémem dopravit míč do prázdné branky. Na dvoubrankové vedení domácích reagoval trenér Bohemians Dušan Uhrin dvojím střídáním a do hry se dostali Koukal s Klinkou. A byl to právě druhý jmenovaný, který po dvou minutách pobytu na hřišti snížil na 2:1. Tento stav však vydržel pouze devět minut: v 70. minutě po Cahově rohovém kopu dosáhl Kučera u vzdálené tyče na míč a poslal ho potřetí za záda brankáře Holce.

Sigma Olomouc - Bohemians Praha 3:1
Poločas: 1:0. Branky: 24. a 70. Kučera, 53. Rojka - 61. Klinka. Rozhodčí: Liba - Hranický, Mika. Bez karet. Diváci: 4189.
Olomouc
Vaniak - Zbožínek, Rozehnal, Hubník, Caha - Vlček (88. Hudec), Špiláček (60. Ševela), Kováč, Kučera - Reiter, Rojka (66. Vyskočil).
Bohemians
Holec - Janáček, Obermajer, Kozel, Třasák - Kisel, Rajnoch, Obajdin (78. Polodna), Zoubek (58. Koukal) - Bednář, Baláž (58. Klinka).

O výhře fotbalistů Příbrami rozhodli bývalí sparťané

Pouze ve druhém poločase se v duelu Příbrami s Teplicemi hrál fotbal prvoligové úrovně. Více se v něm dařilo domácím, kteří vyhráli 2:1 a posílili své naděje na postup na vyšší příčky v tabulce. Oba góly vítězů vsítili někdejší hráči Sparty: Zavadil a Siegl.

První poločas příliš šancí nenabídl, šance přišly až po přestávce. Mohl za to lepší pohyb hráčů obou celků. Teplická možnost, při níž v 51. minutě Tesařík po Formánkově hrubce pálil křížem mimo, se ještě minula účinkem. O tři minuty později se však na druhé straně dostal k míči Zavadil: jeho technický pokus sice nebyl ani prudký, ani umístěný, přesto se domácí radovali z branky. Poštulka stojící proti slunci špatně zareagoval a proti míči mávnul rukama do prázdna.

Hosté se snažili rychle vyrovnat, jenže střídající Zelenka pálil pouze nad. Teplice znovu srazila chyba brankáře. Poštulka nejistě zákročil proti Gomésově střele, míč jen vyrazil před volného Siegla, který snadno z voleje skóroval. Severočeši se snažili rychlými kontry dostávat přes nejistou příbramskou obranu, nakonec ovšem snížili po rohovém kopu. Lengyel vyhrál vzdušný souboj a hlavou poslal míč k Zelenkovi, který svůj tým vyzval k závěrečné aktivitě. Jenže Teplice se už do vytrvalejšího tlaku nedostaly a popáté v řadě zůstaly bez výhry.

Marila Příbram - FK Teplice 2:1
Poločas: 0:0. Branky: 54. Zavadil, 69. Siegl - 72. Zelenka. Rozhodčí: Matějek - Gulajev, Goňa. ŽK: Rezek, K. Rada (oba Teplice). Diváků: 2750.
Příbram
Sňozík - V. Svoboda, Formánek, Riegel, Turtenwald - Adamec (55. Rychlík), Birhanzl, Zavadil, Otepka (83. Janů) - Kulič (63. Gomés), Siegl
Teplice
Poštulka - Lengyel, K. Rada, Hunal, Leitner - Doležal (84. Kolomazník), Horváth, Voříšek, Tesařík - Rezek (65. Verbíř), Rilke (46. Zelenka)

Jablonec po třech remízách vyhrál

Po sérii tří remíz dosáhli fotbalisté Jablonce konečně na vítězství. Gólem šest minut před koncem dnes porazili na domácím hřišti České Budějovice 1:0 a jsou pravděpodobně zbaveni starostí o záchranu. V první čtvrthodině stály za pozornost jen dvě pěkné akce. Průnik českobudějovického Lafaty vyřešil jablonecký brankář Lovásik a dobrá přihrávka jabloneckého Michálka nebyla spoluhráči pochopena. První střelu na branku viděli diváci ve 26. minutě a postaral se o ni domácí kapitán Weber po spolupráci s Vodehnalem, brankář Kolář byl však na místě. Na druhé straně nečekaně hlavičkoval Lafata, ale Lovásik byl pozorný.

V úvodu druhé půle dobře pronikl Majsniar, jenže brankář Kolář jeho střelu chytil. Poté se dlouhé minuty nebylo na co dívat. Obě mužstva zakládala akce většinou jen nakopáváním na polovinu soupeře a hrála na náhodu. Zdálo se, že oběma remíza vyhovuje. V 84. minutě však Weber pohotovou střelou levačkou za hranicí šestnáctky rozhodl o výhře domácích 1:0.

Akce vznikla při zmatku před brankou Českých Budějovic, při němž gólman Kolář vyběhl téměř na hranici pokutového území, vyboxoval míč, ale po návratu na brankovou čáru se nestačil zorientoval a ačkoli Weberovu ránu tečoval, míč skončil v síti.

FK Jablonec 97 - SK České Budějovice 1:0
Poločas: 0:0. Branka: 84. Weber. Rozhodčí: Vidlák - Talpa, Chytil. ŽK: Penner, Jirousek (oba Budějovice). Diváci: 3615.
Jablonec
Lovásik - Laštovka, Hochmeister, Hrotek, Čáp - Michálek (75. König), Herzán (71. Pokorný), Kordula, Weber - Vodehnal (58. Mašek), Majsniar.
České Budějovice
Kolář - Horejš, Jirousek, Penner - Konečný, Latka, Chlebek, Sedláček (88. Matoušek) - Vozábal (87. Jůn), Lafata, Svoboda.

Zlín zachránil ligu

Zlín si dnešní výhrou nad Synotem 3:0 zajistil účast v první lize i pro příští rok. Nováček, který po podzimní části koketoval se sestupem, se posunul do klidného středu tabulky. Jihomoravské derby rozhodli Zlínští už v prvním poločase. Už ve třetí minutě si nerozuměli hostující záložník Malár s brankářem Ondrůškem a Dobeš snadno otevřel skóre. Top se znovu měnilo v 19. minutě. Po Dobešově přímém kopu domácí předvedli signál, na jehož konci stál Babnič, který zvýšil vedení domácích.

Ve druhém poločase převaha domácích pokračovala. Na Dobešův roh si naskočil Švach, gólman Ondrůšek míč ale reflexivně vyrazil. Dobeš byl úspěšnější o chvíli později, když po sprintu nacentroval do vápna, kde Vidlička z voleje dal třetí gól Zlína. Galapředstavení domácích pokračovalo i za rozhodnutého stavu. Zlín hrál zejména v obraně velmi pozorně.

Synot se sice dostával k zakončení, Voříškovi a Malárovi ale Novák jejich pokusy chytil. Když se neujala ani Palinkova střela z přímého kopu, skončilo derby jednoznačnou výhrou Zlína.

Tescoma Zlín - 1. FC Synot 3:0
Poločas: 2:0. Branky: 3. Dobeš, 19. Babnič, 56. Vidlička. Rozhodčí: Helebrant - Krátký, Pospíšil. ŽK: Babnič - Šumulikoski. Diváci: 5420.
Zlín
Novák - Koubský, Švach, Kroča - Vidlička (84. Lukaštík), Lasota (78. Hubáček), Mucha (69. Chalupa), Dobeš, Červenka - Babnič, Blaha.
Synot
Ondrůšek - Němčický, Šumulikoski, Palinek, Abrahám - Malár, Slončík, Polách (46. Kadlec), Činčala (79. Šmahaj) - Meduna (46. Voříšek), Kowalík.
1. Sparta26184444:1458
2. Slavia25149251:1851
3. Žižkov26145736:2847
4. Liberec26135838:3344
5. Teplice261151029:3038
6. Ostrava251141034:2837
7. Příbram2698932:2835
8. Zlín2698929:3335
9. Brno26971028:2634
10. Synot26951230:3732
11. Olomouc26791023:2530
12. Jablonec26612825:3430
13. České Budějovice26851331:4529
14. Blšany26761324:3127
15. Bohemians26481432:5120
16. Hradec Králové262121219:4418

Reklama