Hlavní obsah

Nemá smysl si lhát, jsme tragédi a nemáme na to, přiznal po další porážce ostravský Mičola

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Fotbalisté Baníku nezvládli další existenční zápas. Doma jim proti Jihlavě nepomohl vlastní gól soupeře ani nařízený pokutový kop. Chorvat Kukec ho neproměnil a Baník podlehl předposlední Jihlavě 1:2. „To, co předvádíme, je naprosto skandální. Jak naivně bráníme, někdo by si měl sáhnout do svědomí, co pro Baník udělal. To už překročilo všechny meze. Tomu, jak hrajeme, odpovídá i výsledek. Jsme tragédi, jeden vedle druhého,“ zlobil se jeden z nejzkušenějších baníkovců Tomáš Mičola.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Mičola z Ostravy v duelu s Jihlavou.

Článek
Fotogalerie

Proč jste nezvládli další z klíčových zápasů? Je to psychika, nebo nekvalita hráčů?

Na psychiku se nehraje. Pokud do toho nedáme všechno, tak se na psychiku můžeme leda tak vymlouvat, ale v tom to není. Nemůžeme kritizovat dvacetileté kluky, ale my starší jsme na hřišti od toho, abychom tým táhli. Nebudu konkrétní, ale když do toho nebudeme dávat všechno, nemůžeme vyhrávat.

Kašlou na to hráči, o kterých mluvíte? Nebo na první ligu prostě nemají?

Čtyři body po patnácti kolech hovoří jednoznačně. Nemáme na to, nemá smysl si lhát. A může nás pořád někdo obhajovat, že to občas herně nebylo špatné. Je to jasně dané, jsme nejhorší a tragičtí.

Dá se s tím něco udělat? Se čtyřmi body po podzimu se ještě nikdo nezachránil. Jak vidíte šance?

Pořád věřím, že ano, ale asi bude třeba vyměnit většinu týmu. Není náhoda, že v týmu jsou hráči, kteří jiné angažmá neměli. Včetně mě. Dostali jsme šanci a nevážíme si toho. Dva tři hráči vypadnou ze sestavy a už to prostě nejde. Nadřeme se na gól a pak uděláme školáckou chybu, po které zase inkasujeme. Tak to přece nejde hrát. Každý zápas, kromě několika výjimek, se dal vyhrát. Vždy jsme ale polevili - a hned se nám to vrátilo. Přesto věřím v zázrak, byl bych špatný hráč, kdybych řekl něco jiného.

Spousta hráčů je zde na hostování do konce podzimu. Může to mít vliv na tým, na partu, na výkony na hřišti?

Samozřejmě, že není dobře, když víte, že v prosinci tady skončí asi deset hráčů. Kádr se tady dělá za pohybu, někteří kluci chybí. Teď se vrací Ondra Sukup, to je bojovník, srdcař. Nevím, proč nehraje Kouřil. Chybí zraněný Derrick Mensah, taky kvalitní hráč.

Zeptám se jinak. Jsou to ti hráči, kteří po podzimu v Baníku pravděpodobně skončí, kteří do toho nedávají maximum?

Takhle to říct nejde. Například Martin Dostál přišel ze Slavie na dva měsíce a přitom na hřišti odvádí vynikající výkony. Je až neskutečné, co na hřišti odvádí a jak dře. Kdybychom hráli jako on všichni, mohlo to být jiné. Můžu ale mluvit jen sám za sebe, dělám maximum, bohužel to úplně nestačí. V tréninku vypadají hráči dobře, v zápase ale ze sebe maximum nevydají.

Jak moc vás jako odchovance klubu bolí to, co se s Baníkem děje?

Vrátil jsem se do Ostravy po pěti letech a jsem úplně v šoku z toho, jak to s Baníkem dopadlo. První zápas, který jsem na podzim viděl, byl proti Olomouci. Kluci jezdili, makali jeden za druhého. Ale to úplně vymizelo.

Rezignovali jste?

To asi zase ne. I dnes jsme šli do utkání s tím, že ho chceme vyhrát. Bohužel jsme dostali gól hned z první akce soupeře. Ani pak jsme nehráli v prvním poločase úplně špatně, měli jsme šance, dokázali jsme vyrovnat. Jenomže dvě minuty před přestávkou jsme dostali druhý a tenhle mančaft nemá sílu, díky které bychom dokázali znovu zareagovat. V týmu chybí starší generace hráčů přes třicet let. Pamatuju si to jako mladý. Kdybych nedal do tréninku a do zápasu všechno, chytili by mě pod krkem a nakopali by mě do prdele.

Reklama

Související témata: