Hlavní obsah

Plzeň je ligovým půlmistrem. Sparta otočila duel s Brnem, nováček si vyšlápl na Liberec

Praha
Aktualizováno

Podzimním mistrem fotbalové Synot ligy je Viktoria Plzeň. V pondělní dohrávce 15. kola vyhrála v Jablonci 1:0, když jediný gól vstřelil ve 32. minutě stoper Jan Baránek. Tři body ztrácí na vedoucí Západočechy druhá Sparta, která na Letné otočila nepříznivý stav s brněnskou Zbrojovkou a nakonec se těšila z vítězství 2:1. Liberec měl příležitost poskočit na třetí místo tabulky, na hřišti Zlína ale prohrál 0:2.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost fotbalistů Plzně z gólu v Jablonci.

Článek
Fotogalerie

V pohledném ofenzivním zápase mohli na Střelnici udeřit jako první domácí. S Mingazovovou jedovkou měl Kozáčik hodně práce a dorážku Karavajeva na poslední chvíli hosté zblokovali na roh. Po něm měl dobrou příležitost Greguš, hlavou ale minul. Šance Severočechů se neujaly, a tak udeřila Viktoria. Hořava načechral míč do šestnáctky a Baránek hlavou otevřel skóre.

Zkraje druhé půle měl vyrovnání na hlavě Mingazov, bránu ale přestřelil. Viktoria pak mohla svůj náskok pojistit, jenže Ďuriš zamířil jen do boční sítě a Kopic o kousek minul levou tyč. Jablonec byl v závěru blízko remíze, Pernica ale po rohu mezi tři tyče nezamířil.

Západočeši bodovali proti Jablonci potřinácté v řadě a stali se půlmistrem nejvyšší soutěže. Zelenobílí naopak potvrdili, že se jim na podzim doma nedaří. Před vlastními fanoušky vyhráli pouze jednou (nad Olomoucí 4:0) a na obhájce titulu ztrácejí v tabulce už patnáct bodů.

Brno trápilo domácí Spartu

Brno začalo na Letné nebojácně. První varování pro favorita přišlo ve 4. minutě. Michal Škoda se řítil sám na branku, ve finále však poslal balón kousek vedle levé tyče. Ve 32. minutě už ale Zbrojovka jásala. Bývalý sparťanský útočník Řezníček obešel i gólmana Bičíka a bez potíží dopravil míč do sítě.

Náskok Zbrojovky mohl být do poločasu ještě výraznější. Řezníček ovšem velkou chybu sparťanské defenzivy nevyužil a lobem poslal balón nad bránu.

Letenští se střelecky trápili až do 68. minuty, kdy Juliš po přiklepnutí Lafaty srovnal na 1:1. Uběhly jen dvě minuty a domácí dokonali obrat. Po centru Konatého dostal hlavou míč za Melichárkova záda Lafata.

Sparta porazila Brno na Letné posedmé za sebou a za obhájcem titulu zaostává v tabulce o tři body.

Slovan prohrál a klesl na pátou příčku

Liberec nastoupil na půdě nováčka ze Zlína bez řady marodů. Na hřišti chyběli mj. Šural, Pavelka i vykartovaný Bakoš. Svěřenci trenéra Bohumila Páníka předvedli v zápase velmi dobrý výkon a ve 29. minutě šli do vedení. Po centru z pravé strany usměrnil hlavou balón k tyči Koreš. Krátce po změně stran po závaru vykopával balón z brankové čáry Bartošák, Moravané se ovšem druhého zásahu přece jen dočkali. Po rychlém brejku zpečetil triumf domácích Poznar.

Zlínští zvítězili v Synot lize potřetí za sebou a jsou sedmí, na pátý Liberec ztrácejí tři body. Slovan má stejně bodů jako čtvrtá Slavia, ale horší skóre.

Zlín se s Libercem střetne opět ve čtvrtek. Oba celky budou v odvetě osmifinále MOL Cupu usilovat o účast mezi nejlepšími osmi týmy soutěže. V úvodním duelu pod Ještědem zvítězil účastník Evropské ligy 1:0.

Synot liga, pondělní dohrávky 15. kola:
Jablonec - Plzeň 0:1
Branka: 32. Baránek.
Zlín - Liberec 2:0
Branky: 29. Koreš, 65. Poznar.
Sparta Praha - Brno 2:1
Branky: 68. Juliš, 70. Lafata - 32. Řezníček.

Reklama