Hlavní obsah

Plzeň počtvrté polovičním mistrem. Tři předchozí primáty vyměnila za titul

Plzeň

První díl své mise splnil, neboť plzeňské fotbalisty dovedl k polovičnímu ligovému primátu. A to přesto, že po čtyřech odehraných kolech přebíral trenér Karel Krejčí obhájce titulu na deváté příčce tabulky s pětibodovým mankem na vedoucí Spartu. „Momentálně je sice pohled na tabulku hezký, podstatné ale budou počty po skončení soutěže,“ zůstával realistou někdejší Vrbův asistent ve Viktorii i po jablonecké korunovaci.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost fotbalistů Plzně z gólu v Jablonci.

Článek

Pro Plzeň šlo o nesmírně důležitou výhru, neboť Jablonec představoval posledního z potencionálních konkurentů, který jí mohl cestu za polovičním primátem překazit. Nesvedl to ani on, i když hrál doma a i sněhová slota panující v pondělním podvečeru na severu Čech mu měla nahrávat.

„Vypili jsme si kalich hořkosti až do dna. Přitom jsme si před zápasem říkali, že když podáme podobný výkon jako v kvalifikaci o Evropskou ligu proti Kodani či amsterdamskému Ajaxu, měli bychom mít i na Plzeň," uznával jablonecký kouč Jaroslav Šilhavý, že jeho tým zase zůstal za očekáváním, jež za celý podzim nenaplnil a kterému se ani v konfrontaci s obhájcem titulu nepřiblížil.

Tajemství vzestupu? Úspěšnost v klíčových duelech

Selhal stejně, jako před ním i přímí konkurenti Plzně - tedy Sparta, Mladá Boleslav, Slavia a Liberec. Právě v těchto klíčových duelech se zrodil plzeňský vzestup vzhůru, poloviční primát a tříbodové aktivum na druhou Spartu.

Podzimní primáty Plzně
SezónaBodový ziskBodový náskokKonečné umístění
2010/114091.
2012/133111.
2014/153511.
2015/16353???

„Samozřejmě že jsme s postavením i bodovým ziskem spokojeni," kvitoval Krejčí, že jeho tým navzdory upachtěném rozjezdu vyrovnal pětatřiceti nasbíranými body loňský zisk, ani on se však neubránil povzdechu, že jeho svěřenci měli na víc, než na podzim předváděli.

„Hlavně na evropské scéně jsme měli na víc, než jsme předvedli," připomněl Krejčí čtvrteční nezdar v závěrečném zápase Evropské ligy proti Minsku a předčasný konec plzeňského účinkování v pohárové Evropě. Přímou souvislost viděl ve fotbale, k němuž se Viktoria uchylovala a který měl daleko k jeho představám.

Promluva do duší zapůsobila

„Měli jsme sice míč pod kontrolou, jenže jsme kombinovali do šířky a dozadu, zatímco kolmé přihrávky se z naší hry vytrácely. Přitom právě zápas v Jablonci ukázal, že požadovaný styl v mužstvu pořád je a dovede se jím prezentovat," nepopíral Krejčí, že byla zapotřebí opět promluva do fotbalových duší, aby se Viktoria vrátila k pojetí, jež jí ctilo a přinášelo jí úspěchy.

Nešlo přitom o promluvu první, neboť i po kolapsu a hlavně pak předvedeném výkonu v ligovém duelu v Brně trenér do duší svých svěřenců promlouval. A nezůstal u slov, neboť sáhl i do sestavy a nabídl příležitost mladým hráčům čekajícím na šanci.

„Musíme být na hráče přísnější a vyžadovat na nich, aby hráli náročný fotbal nejen proti Spartě či třeba Liberci, ale podobný přístup a odpovědnost měli ve všech utkáních," zdůvodňoval Krejčí zásah do sestavy, který se vyplatil jemu a samozřejmě i Plzni.

„Z mladých kluků cítím, že si váží toho, když můžou za Viktorku hrát v základní sestavě. Tím pádem je větší konkurence a zkušenější hráči mají o motivaci postaráno," kvitoval plzeňský kouč nasazení Matějů, Baránka či třeba Hejdy.

I evropské zkušenosti sehrály roli

I jejich přispěním nakonec dosáhl obhájce titulu na poloviční primát. „Svou roli ale pochopitelně sehrály i pohárové zkušenosti, v nichž máme nad některými tuzemskými soupeři navrch. Taková Mladá Boleslav či třeba Jablonec mají zajímavé hráčské kádry, ale zmiňovaných zkušeností se jim nedostává, což právě ve vzájemných zápasech sehrávalo roli," připomínal Krejčí.

Právě fakt, že Plzeň stoprocentně zvládla všechny duely s přímými konkurenty a postupně porazila Slavii, Liberec, Spartu, Mladou Boleslav a nakonec i Jablonec, rozhodl o jejím polovičním primátu. A samozřejmě i o tříbodovém náskoku, s nímž vstoupí do druhé poloviny soutěže.

Je to mimochodem již počtvrté, co Viktoria dosáhla na polovičním prvenství. Inspirující je pro ni určitě i fakt, že tři předchozí primáty nakonec přeměnila v mistrovský titul.

„Vážíme si toho, že jsme půlmistrem, ale zároveň si uvědomujeme, že to ještě nic neznamená, protože nás čeká ještě hodně kol," má samo sebou plzeňský kouč Karel Krejčí tuto statistiku v hlavě pečlivě uschovanou.

Obhájí plzeňští fotbalisté ligový titul?
Ano
75,9 %
Ne
24,1 %
Celkem hlasovalo 2274 čtenářů.

Reklama

Související témata: