Hlavní obsah

Fotbal je efektivnější než hrady a zámky. Státnímu rozpočtu generuje přes miliardu

Praha

Profesionální fotbal už funguje jako svébytné ekonomické odvětví. Celková spotřeba spojená s pořádáním 1. a 2. české ligy představuje 3,6 miliardy korun, přínos do státního rozpočtu je pak 1,2 miliardy korun ročně. Obě profesionální české fotbalové ligy vytvářejí také 5822 pracovních příležitostí. Vyplývá to ze studie, kterou vypracovala společnost KPMG a prezentovala Ligová fotbalová asociace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Derby Sparta - Slavia patří k nejlákavějším ligovým partiím.

Článek

Sport jako celek podle dřívějších analýz KPMG přináší každý rok do veřejných rozpočtů přibližně 50 - 55 miliard korun. Nejnovější studie této společnosti pak potvrzuje, že ekonomika okolo 1. a 2. fotbalové ligy je plnohodnotnou součástí českého hospodářství.

„Pokud zasadíme závěry studie do širšího kontextu, jsou údaje ještě zajímavější. Třeba když porovnáme návštěvnost obou soutěží, která je bezmála 1 138 000 lidí a generované příjmy pro státní rozpočet v hodnotě 1,2 miliardy, s návštěvností českých hradů zámků - 13 miliónů lidí ročně a z toho plynoucí příjmy státního rozpočtu 3 miliardy. Z toho je patrné, že efektivita fotbalu je mnohem vyšší," říká Ondřej Špaček, manažer KPMG Česká republika.

Svoboda: Jsme součástí hospodářství

Celková spotřeba Synot ligy a Fotbalové národní ligy ve výši 3,6 miliardy korun se skládá ze spotřeby diváků, rozpočtů fotbalových klubů, investic do stadiónů a jejich provozu, výroby a distribuce televizního a rozhlasového signálu a také sázek a loterií spjatých s konáním zápasů.

„Jako profesionální fotbalové kluby chceme poukázat na to, že jsme rovněž součástí hospodářství v této zemi, že ligový fotbal není pouze zbytnou zábavou pro ‚pár' fotbalových fanoušků," zdůrazňuje Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

„Studie KPMG vyvrací dogma, že profesionální soutěže peníze pouze spotřebovávají například v souvislosti s organizačním zajištěním zápasů. Z těchto čísel navíc jasně plyne, jaký potenciál může ligový fotbal v tomto kontextu mít," dodává Svoboda.

Každý rok přínos jako MS v hokeji

Zpráva poukazuje rovněž na zprostředkovaný vliv na zdraví obyvatel České republiky. Loňská studie KPMG pro ČOV došla k závěru, že každá koruna investovaná do sportování dětí přináší úsporu ve zdravotnictví ve výši asi 2,50 koruny. To vše při 47% využitelnosti stadiónů. Pokud tedy fotbalisté přilákají více diváků, získá na tom celá republika.

Letošní mistrovství světa v hokeji, které se konalo v Praze a Ostravě, mělo pro veřejný rozpočet přínos miliardu korun. Dvě fotbalové profesionální soutěže tuto částku generují každý rok.

Reklama

Související témata:
KPMG
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice