Hlavní obsah

Na Spartu jsme ztráceli pět bodů, teď vedeme, připomíná nejlepší střelec ligy Ďuriš

Robert NeumannPrávo

Prožívá nejlepší měsíce kariéry. Plzeň vede po polovině soutěže fotbalovou Synot ligu, útočník Michal Ďuriš navíc s jedenácti brankami vévodí tabulce střelců. K tomu se nedávno prosadil gólově i ve slovenské reprezentaci. A to hned třikrát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský útočník Michal Ďuriš (uprostřed), Václav Procházka (vpravo) a Tomáš Hořava oslavují gól.

Článek

Jinak než spokojený být zřejmě nemůžete...

Jsem moc rád, že se mi daří. Upřímně ale říkám, že krále střelců neřeším. Těší mě hlavně, že vedeme ligu. Korunku pro nejlepšího střelce bych určitě vyměnil za titul. Ten je pro mě prioritou.

Doposud jste v jedné sezóně dal maximálně šest branek, v půlce letošního ročníku jich máte na kontě téměř dvakrát tolik. Co stojí za takovým nárůstem?

Nejlíp se cítím na hrotu, kde teď nastupuju. To je moje parketa. Dřív jsem hrával v záloze, většinou na kraji, nedostával jsem se tedy tolik do koncovky.

V pondělí jste si výhrou v Jablonci zajistili s Plzní počtvrté titul půlmistra. Tři předchozí případy skončily na jaře mistrovskou oslavou. Zachováte tuto bilanci?

Bylo by to parádní, jenže na statistiky se nedá příliš spoléhat. Na to, jak se pro nás liga zprvu vyvíjela, jsme spokojeni. Vždyť po čtyřech kolech jsme na Spartu měli ztrátu pěti bodů. Teď jsme před ní o tři body. Ale nechci to zveličovat, máme před sebou ještě patnáct zápasů.

Zdolali jste všechny aspiranty na pohárové příčky. Najdete společného jmenovatele této bilance?

Možná se na tyto zápasy zodpovědněji připravíme. A roli hrají zkušenosti z evropských pohárů, které právě v těchto utkáních dokážeme zužitkovat.

Paradoxně jste ztráceli s mužstvy, která nejvyšší ambice nemají.

Zápasy v Brně nebo s Duklou bychom měli taky zvládat. Nevím, co se dělo, ale šedesát minut jsme s těmito soupeři hráli naivní fotbal. Pak už se výsledek těžko honí.

V listopadu jste se poprvé trefil ve slovenském národním týmu. Bylo už na čase?

Je fakt, že to trvalo dlouho, jsem rád, že jsem smůlu zlomil. Navíc góly pomohly k výhrám.

Je pro vás velkou motivací ME 2016, kam se Slovensko kvalifikovalo?

Zažít atmosféru velkého turnaje je snem každého fotbalisty, podobně jako zahrát si Ligu mistrů. Pokud bych se objevil v konečné nominaci, byl by to další významný krok v mojí kariéře.

Reklama

Související témata: