Hlavní obsah

Plzeň přezimuje s tříbodovým náskokem na Spartu. Liberec odskočil Slavii

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Viktorie Plzeň zvítězili v nedělním utkání 16. kola Synot ligy nad Duklou Praha 3:0 a přezimují s tříbodovým náskokem v čele tabulky na druhou Spartu. Letenští zakončili podzimní část hubeným vítězstvím 1:0 na hřišti outsidera z Ostravy. Třetí místo těsně uhájila Mladá Boleslav. Celek z města automobilů přivezl remízu 1:1 z Brna, ale na dostřel už je Liberec. Ten otočil duel se Slavií a pod Ještědem zvítězil 2:1, čtvrtý je pouze zásluhou horšího skóre. Jihlava remizovala 2:2 se Zlínem a odsunula na sestupovou patnáctou příčku Sigmu Olomouc.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Plzeňský stoper Jan Baránek (vlevo) vstřelil proti Dukle druhý gól Viktorie, v pozadí útočník Jean-David Beauguel.

Článek
Fotogalerie

Plzeň se proti Dukle rychle trefila a získala potřebný klid. Hořava ve 4. minutě potrestal chybnou hostující rozehrávku. Pátou výhru Viktorie za sebou ještě po změně stran potvrdili Jan Baránek a v závěru zápasu Jan Kovařík. Západočeši tak oplatili svému soupeři srpnovou porážku 0:1 a znovu předběhli Spartu, která vedla jen pár hodin během nedělního odpoledne.

Sparťané v Ostravě ani pořádně nevystřelili na branku Baníku, přesto se radovali z tříbodového zisku. Brankář Pavlenka v 28. minutě zápasu doslova daroval gól Lafatovi, když pustil z rukou centrovaný míč a pohotový kanonýr tak přišel velmi snadno ke své jedenácté podzimní trefě.

Po změně stran sice mohl srovnat Holzer, ale jeho pokus skončil jen na tyči. Baník zakončil podzim se zoufalým ziskem čtyř bodů na chvostu tabulky.

Liberec zdolal Slavii a dotírá na Boleslav

Slavia vedla v Liberci po rychlé trefě Zmrhala, jenže nakonec přímý souboj o čtvrtou příčku prohrála. Domácí ve druhém poločase po slepených gólech Bakoše a Pavelky otočili stav na 2:1 a navnadili se na čtvrteční závěr podzimu proti Marseille. Liberec na podzim doma ani jednou neprohrál a jen jedinkrát remizoval, přičemž sedmkrát zvítězil.

Kontakt s čelem tabulky se snažila udržet Mladá Boleslav. V Brně ale opět jen remizovala 1:1 a na hřišti Zbrojovky nevyhrála pátý ligový duel za sebou. Třetí tým tabulky měl po změně stran velkou převahu, ale zmohl se jen na vyrovnávací gól Chramosty.

Alespoň dočasný únik ze sestupového pásma se podařil Jihlavě. Vysočina doma dvakrát dotáhla náskok Zlína a po remíze 2:2 odsunula na patnáctou příčku olomouckou Sigmu.

Program 16. kola:
Pátek
Slovácko - Teplice 4:2
Sobota
Příbram - Olomouc 3:0
Bohemians 1905 - Jablonec 2:1
Neděle
Brno - Mladá Boleslav 1:1
Branky: 17. Řezníček - 65. Chramosta.
Liberec - Slavia 2:1
Branky: 57. Bakoš, 59. Pavelka - 2. Zmrhal.
Ostrava - Sparta 0:1
Branka: 28. Lafata.
Jihlava - Zlín 2:2
Branky: 33. Vaculík z penalty, 84. Mešanovič - 13. Železník, 74. Koreš.
Plzeň - Dukla 3:0
Branky: 4. Hořava, 55. Baránek, 90. Kovařík.

Reklama