Hlavní obsah

Uhrin se smál Bakošovi, že má být žolíkem. Liberecký útočník pak zařídil obrat

Liberec

První půli bitvy se Slavií proseděl na lavičce náhradníků. Deset minut po obrátce však liberecký útočník Marek Bakoš do nepříznivě se vyvíjejícího duelu naskočil a záhy nasměroval Severočechy k triumfu 2:1. „Má dar umění vstoupit do zápasu, mentálně je pro mužstvo velmi důležitý," chválil dvaatřicetiletého borce trenér vítězů Jindřich Trpišovský.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Marek Bakoš (vlevo) z Liberce a slávista Jaromír Zmrhal.

Článek
Fotogalerie

Bakoš byl hodně nabuzený. Minulý ligový duel vynechal kvůli karetnímu trestu. „Chtěl jsem kluky strhnout a pomoci nějakým závarem, v ideálním případě gólem. Vyšlo to báječně," popisoval plán, s nímž šel do hry.

Neřešil, jak moc trenér riskoval, když už záhy po poločase přešel k rozestavení s dvěma hrotovými hráči. „Proti Spartě jsme tak hráli celý zápas. Potřebovali jsme výsledek zvrátit, vytvořit tlak u soupeře v pokutovém území, což se nám podařilo. Takže efekt změna určitě měla. Dokonce myslím, že jsme v závěru mohli více držet míč, být ještě nebezpečnější," tvrdil Bakoš.

Každopádně mdlý výkon z první půle jakoby se nástupem slovenského kanonýra definitivně rozplynul. Zařídil vyrovnání hned prvním dotykem s míčem po přihrávce od Rabušice z pravé strany. „Už jsem myslel, že ideální okamžik pro přihrávku prováhal, protože postupoval velkým vápnem a vázal na sebe jednoho protihráče za druhým. Ale míč dal pěkně pod sebe a já se jen snažil trefit branku," popisoval Bakoš vyrovnání.

„Když jsem se zdravil před zápasem s trenérem Slavie Dušanem Uhrinem, tak jsem mu hned hlásil, že půjdu do hry jako žolík. Ale on se mi smál. Nezbývalo, než gól skutečně dát," netajil s uličnickým výrazem Bakoš, jak moc jej těšila trefa do sítě mužstva, které vede muž, pod nímž působil před časem v Plzni.

Po sedmé podzimní ligové trefě už vyhlížel konfrontaci s Marseille v Evropské lize. „Neřeším individuální úspěchy, ale týmové. A právě pro duely jako bude ve čtvrtek, je třeba zvládat ligu. Bude plný stadión, obrovské emoce. Proto člověk fotbal hraje."

Bakoš je přesvědčený, že i přes všechny zdravotní komplikace se spoluhráči proklouzne do jarní fáze druhé nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu. „Jsme trošku zdecimovaní. Někteří kluci jsou hodně pomlácení, tudíž nemohou tolik trénovat, což se následně projevuje v zápasech. Ale věřím, že psychika udělá své a všichni se zmáčkneme na maximum."

Reklama