Hlavní obsah

Události podzimu: Baník úpí, Slavia se vzmáhá a Vrba má po rekordní kanonádě kam sáhnout

Bývaly matné ročníky, kdy ani nebylo moc co bilancovat. Podzim 2015 ve fotbalové Synot lize k nim nepatří. Padlo v něm nejvíc gólů, přibylo také diváků na stadiónech. A kouč Pavel Vrba mohl na hráčích z domácí soutěže postavit postup na evropský šampionát, což je ukazatel ze všech nejpodstatnějších. Ne všude samozřejmě mohou být spokojeni, což ukazuje přehled jedenácti největších událostí úvodních šestnácti kol soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Z jarní mizérie až k postupu na EURO - liberecký záložník Josef Šural je jednou z tváří podzimu.

Článek

1. Nové tváře pro Vrbu - Legionářů stabilně hrajících v předních klubech valem ubývá. Kouč národního týmu Pavel Vrba má po ruce řešení - domácí zdroje. Kvalifikaci na EURO 2016 dotáhla reprezentace k rychlému a zdárnému konci i díky vydatné pomoci nováčků Škody, Šurala, Pavelky či Skaláka, další v řadě čekají Zahustel, Frýdek... Znáte lepší vysvědčení pro domácí soutěž!?

2. Nejvíc gólů, nejvíc diváků - Pozitiva ještě nekončí. Na podzim padlo v lize celkem 379 gólů, což je nejvíc za 16 kol v historii soutěže. Průměr je 2,96 branky na zápas a 23,69 branky na kolo. Do ochozů pak chodilo nejvíce lidí za posledních šest let. Přišlo 644 444 diváků, což je v průměru 5035 fanoušků na utkání. Vyšší návštěvnost byla naposledy v sezóně 2009/10, kdy úvodních 16 kol vidělo 659 681 lidí.

3. Plzeňský obrat pod Krejčím - Letenští se brzy opájeli pětibodovým náskokem na Plzeň, přezimují však s tříbodovou ztrátou na vedoucí Viktorii. Obhájce titulu vzkřísil trenér Karel Krejčí - pod jeho vedením nahrála Plzeň na Spartu výrazných osm bodů, navíc z přehlíženého Ďuriše udělal lídra tabulky střelců (11 gólů spolu s Lafatou).

4. Nedobytná Letná - Druhá Sparta samozřejmě po titulu také dál prahne a její trumf má název Letná. Doma jako jediná neztratila ani bod, přitom na jaře přivítá na vlastním trávníku Plzeň, Mladou Boleslav, Liberec, Slavii i Jablonec... Osvědčeného kanonýra Lafatu vydatně podpořil africký trumf Fatai (osm gólů). Na rozdíl od Viktorie jde Sparta dál také v Evropské lize.

5. Zoufalý Baník - Sestup po 49 letech se zdá neodvratný. V létě ztratil Baník své Bazaly, přičemž nový moderní stánek ve Vítkovicích odmítá část ostravských fanoušků vzít na milost. Ještě horší však je, že tým získal pouze čtyři body - a s takovou almužnou po podzimu se ještě nikdo nikdy nezachránil. Největší propadák a čiré zoufalství...!

6. Čínská spása Slavie - Dlouhá léta nevěděli, čí vlastně jsou, k pohárům si ani nepřivoněli a záchranu často honili až do posledních kol. Z nejhoršího by sešívaní měli být venku. A nejen to, pod křídly nových majitelů, čínské společnosti CEFC a českého podnikatele Jiřího Šimáněho, plánuje vzkříšená Slavia rychlý návrat mezi domácí špičku. Na páté příčce je Evropě nadohled a po očekávaných zimních nákupech bude nahánět hrůzu všem.

7. Nováčkovo moravské povstání - Ševci se mezi elitu vrátili po šesti letech - a hned se stali nejlepším nováčkem. Ačkoliv přemýšlivý kouč Bohumil Páník mluví stále jen o záchraně, Zlín táhne velké povstání a před zimní přestávkou je nejlepším moravským týmem! Na poháry ztrácí jen pět bodů.

8. Soumrak jabloneckých Galácticos - Loni touto dobou komplikovali mistrovské propočty, letos dřepí jako zmoklé slepice v polovině tabulky. Jablonec zdaleka nenaplňuje ambice svého šéfa Miroslava Pelty, za celý podzim vyhrál jediný (!) domácí zápas.

9. Kouzla libereckého Kloppa - Ještě v průběhu jara byl Liberec zralý na sestup. Nová sezóna je pohádkovou proměnou. Ačkoliv je kouč Jindřich Trpišovský ligovým nováčkem, usadil Slovan zatím na čtvrté příčce tabulky a útočí s ním na postup do jarního play off Evropské ligy. Liberecký Klopp přitom v létě musel sestavit prakticky úplně nový tým a řadu hráčů vzal z druhé ligy.

10. Zlámalův zápis do historie - Gól z penalty brankáři občas dají. Aby se však někdo z nich trefil ze hry, to tady ještě nebylo. Klokan Zdeněk Zlámal historii soutěže změnil, památnou hlavičkou po rohovém kopu zachránil Bohemce remízu v derby na Dukle.

11. Jen tři odvolaní trenéři - Bývaly doby, kdy se trenéři odvolávali hromadně. Letošní podzim je jiný, jen tři kouči skončili v jeho průběhu. Miroslava Koubka v Plzni nahradil Karel Krejčí, místo Luďka Klusáčka v Jihlavě přišel Milan Bokša a v Olomouci se role Leoše Kalvody ujal Václav Jílek. Méně rošád se během podzimu událo naposledy v sezóně 1996/97, tedy před 19 lety, kdy došlo jen ke dvěma. O rok dříve dokonce k jediné.

Reklama