Hlavní obsah

Mazuch odmítl lídra Premier League, ve Spartě chce být novým Řepkou

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Sparta představila první zimní posilu. Podle očekávání je jí stoper Ondřej Mazuch, který na Letné uzavřel smlouvu do 30. června 2020. Obránce se zotavuje po operaci kolena, s mužstvem trénuje již od letní přípravy. Jeho dětským vzorem byl Tomáš Řepka, také proto sáhl po dresu s číslem 2. Mazuch měl jako volný hráč řadu nabídek, mimo jiné i z Leicesteru, který aktuálně vede Premier League!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová posila Sparty obránce Ondřej Mazuch během tiskové konerence.

Článek
Fotogalerie

Odmítnout aktuálně první tým anglické ligy a zůstat raději na české scéně? V případě šestadvacetiletého Ondřeje Mazucha, stříbrného medailisty z juniorského MS z roku 2007, žádný div. Po angažmá ve Fiorentině, Anderlechtu a Dněpru je dost zkušený na to, aby věděl, co chce. Rozhodujícím faktorem je však jeho zdravotní stav. Rok nehrál fotbal, protože se musel podrobit operaci kolena. A na Letné se v klidu připravuje na restart kariéry.

„Od léta mi volalo strašně moc agentů a zjišťovali situaci. Můj zdravotní stav ovšem nebyl úplně ideální. Díky Spartě jsem se mohl dát do kupy. Za to jí moc děkuji, bez smlouvy se o mě starali, jako bych byl jejich. Rok jsem nehrál fotbal, po osmi letech byl čas vrátit se domů. A když se bude dařit Spartě i mně, bude ještě čas zkusit to znovu venku," má rodák z Hodonína jasno.

Navzdory dlouhé pauze měl nabídek ze zahraničí stále dost. „Než se Ondra zranil a odmítl prodloužení smlouvy v Dněpru, ozvala se mu třeba Málaga a byli jsme blízko angažmá ve West Hamu. V poslední době se ozvaly Bruggy, Norwich, Leicester, Dynamo Moskva, New York City nebo Middlesbrough," jmenuje hráčův agent Viktor Kolář z agentury Sport Invest.

Sáhl po čísle svého vzoru

Fiorentina a West Ham, to přece byly štace Tomáše Řepky. A podobnost s bývalým sparťanským kapitánem není rozhodně náhodná.

„Možná máme podobnou kariéru. Tomáš byl odmalička můj vzor na hřišti. A budu rád, když mě k němu někdo přirovnává. Rád bych ve Spartě odváděl stejné výkony jako on. Vždycky jsem hrával s dvojkou nebo trojkou. Trojku tady má Michal Breznaník, tak jsme se domluvili na dvojce," usmívá se Mazuch, že získal také Řepkovo číslo dresu.

„Od Ondry očekáváme zkvalitnění obranné fáze, větší důraz, organizaci a také si slibujeme zlepšení obranných standardek, s nimiž máme trochu problém. Patří k nemnoha českým hráčům, kteří se prosadili i v Evropě," avizuje sportovní ředitel klubu Adam Kotalík.

Kadlec se v zimě nejspíš nevrátí

Je otázkou, jak operované koleno zareaguje v plné zátěži. „Půlroční anabáze souvisela s Ondrovým zdravotním stavem, ale cítili jsme z něj velký zájem o Spartu, hrát tady po zranění. Jeho zdravotní stav známe detailně. Na koleno je myšleno ve smlouvě, která je odstupňovaná počtem odehraných zápasů," říká člen představenstva Jakub Otava.

Sparta se netají zájmem ani o dalšího stopera, svého bývalého hráče Michala Kadlece. Tomu však lukrativní smlouva ve Fenerbahce Istanbul končí až v létě a jak naznačuje i agent Kolář, návrat již v zimě není příliš reálný.

„Jména ještě nezmíníme, ale další posily bychom měli brzy představit. Michal Kadlec má smlouvu do konce sezóny, tím je to dané," potvrzuje Kotalík, že stoperův návrat se odkládá.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava