Hlavní obsah

Melu z posledního, přiznává Lafata

Praha

Letní přípravu kvůli vážnému zranění kolena skoro celou promarodil. „Obávám se, že mi v závěru podzimu začnou docházet síly,“ řekl už v říjnu v rozhovoru pro Sport.cz a Právo. Přesto že přiznává, že se jeho slova naplňují, je jedním z mála světlých zjevů v závěru podzimu skomírající Sparty. Plní svůj hlavní úkol - dává góly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan David Lafata oslavuje gól během utkání v Ostravě.

Článek
Fotogalerie

V domácí lize jich dal jedenáct a dělí se o první příčku s plzeňským Michalem Ďurišem. Drtivá většina jeho gólů znamená pro tým z Letné tříbodový zisk a tudíž fakt, že se drží vedoucí Plzni stále nadohled. V MOL Cupu dvěma trefami zajistil Spartě postup do jarní části soutěže. Jeho tři góly v Evropské lize znamenaly tři remízy a tudíž tři body, které významně pomohly k postupu do jarní vyřazovací fáze. Lafata, který v září oslavil čtyřiatřicáté narozeniny, je pro Spartu nepostradatelný. Klub s ním proto prodloužil smlouvu do léta 2017.

Na jeho hře je vidět, že mu chybí síla. „Už skoro žádnou nemám (úsměv). Melu z posledního a je to asi na mně i vidět, i když jsem dal v posledních zápasech nějaké góly. Cítím to nejvíc na dynamice a rychlosti. Jsem rád, že podzim končí," říkal s ulehčením.

Kuriózní trefa ve Vítkovicích

Sparta se doslova protrápila druhým poločasem pohárové odvety s Pardubicemi. Její nedělní výkon v posledním podzimním ligovém kole ve Vítkovicích proti Baníku byl tristní, ale tři body jí zajistil právě kapitán. „Opravdu to herně nebyly povedené zápasy, s Pardubicemi šlo o část druhé půle. Stála nás hodně sil a v Ostravě se to projevilo. Naše vítězství na vítkovickém stadiónu bylo hodně šťastné, protože Baník hrál dobře. Oba zápasy jsme si ale zkomplikovali sami. Pochopitelně už síly chybějí, podzim byl hodně náročný, odehráli jsme na tři desítky zápasů. Ještě nás čeká ve čtvrtek poslední utkání ve skupině Evropské ligy na Kypru. Naštěstí postup už máme zajištěný," pravil Lafata.

Sparťané měli po návratu z Ostravy dva dny volna. Sejdou se až ve středu ráno před odletem na Kypr, kam vzhledem k situaci vlastně mohou letět za teplem na výlet... „To určitě ne! Pořád jde o body, ve hře je i první místo ve skupině a finanční bonus pro klub. Jde o to, že se nemusíme stresovat o výsledek a můžeme hrát uvolněně," odmítl teorii slunění u moře Lafata.

Na Vánoce by chtěl sníh

Přes všechny trable je letenský kapitán s končícím podzimem spokojený „Tím, že jsme postoupili do jarní fáze Evropské ligy, hodnotím podzim jako úspěšný. V domácí lize jsme sice ztratili zbytečně dost bodů, ale na vedoucí Plzeň ztrácíme jen tři a máme ji doma, stejně jako další týmy ze špičky tabulky. Je to hratelné. Máme ale na čem pracovat v zimní přípravě, která bude vzhledem k brzkému začátku jara, specifická a začne už 4. ledna," přemýšlel nahlas.

O krátké zimní dovolené má jasnou představu. „Tři dny strávíme v Londýně. Na Vánoce budeme s dětmi doma, užijeme si je jako každý rok u pohádek. Jen by to chtělo, aby napadlo trochu sněhu, což u nás na jihu Čech nebývá tak často. Když jsem hrál za Jablonec a bydleli jsme nad městem v horách, užili jsme si ho mnohem víc," zavzpomínal.

Autogramiáda na rodném jihu

Lafatova celková gólová bilance od žáčků už čítá 914 tref. V jeho autobiografii Kanonýr Lafi by ten poslední z neděle do sítě ostravského Pavlenky patřil do kategorie kuriózních, vedle tref břichem nebo pozadím... „Svým způsobem ano. Díval jsem se na brankáře, a když mu míč vypadl, strčil jsem tam levou nohu. Balón skončil v síti, Pavlenka byl překvapený, asi o mně nevěděl," usmíval se.

Knížka má také úspěch. „Podle informací, které mám, se prodává dobře. Nestojí ani tři sta korun, takže je dostupná. Navíc jsme udělali tři autogramiády, poslední je v pondělí 14. prosince v 17 hodin v Obchodním centru IGY v Českých Budějovicích, v knihkupectví Knihy Dobrovský. Dopoledne se ještě stavím na besedě na gymnáziu, kde jsem studoval," pozval zájemce o autogram českobudějovický rodák David Lafata.

Reklama

Související témata: