Hlavní obsah

Ivánku, můžeš mluvit? Horník po obřím úplatkovém průšvihu dostává druhou šanci

Jablonec nad Nisou

Pětašedesátiletý Ivan Horník je s fotbalem spjatý od dětství. Jako hráč kopal na Žižkově druhou ligu, jako funkcionář dovedl Viktorii až do evropských pohárů, byl u titulu pražské Sparty, s níž zažil i Ligu mistrů. Z Letné se vrátil na Žižkov, protože sportovní záležitosti Sparty tehdy převzal Miroslav Pelta. Nyní jeho zaměstnavatel...

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Majitel fotbalového Jablonce Miroslav Pelta potvrdil, že sportovním ředitelem klubu bude Ivan Horník (vpravo na snímku z 20. listopadu 2013). Kontroverzní funkcionář, který má za sebou trest za korupci, už vybírá nového kouče po odvolaném Jaroslavu Šilhavém.

Článek

Horník měl a má renomé špičkového odborníka, který žije fotbalem čtyřiadvacet hodin denně. O tom není pochyb. Je ale také společně s bývalým místopředsedou svazu Milanem Brabcem symbolem úplatkářských afér z roku 2004.

Viktorce zajišťoval výsledky uplácením rozhodčích a delegátů. Za ně dostal od soudu nejvyšší tehdy vynesený trest - podmínku, pokutu 900 000 korun a desetiletý zákaz činnosti ve fotbale, po pěti letech mu byl zbytek prominut. Divadelní hra Ivánku, kamaráde zlidověla a mnoho z jejích výroků zaslechnete dodnes, aniž by mnohdy ti, kteří řeknou „Kamaráde, můžeš mluvit", znali prapůvod hlášky.

Po prominutí zbytku trestu pracoval nějaký čas v Chomutově, mihl se Střížkovem a znovu zakotvil na Žižkově. I jeho zásluhou klub nezkrachoval. Sehnat kvalitního trenéra a levně dobré hráče, na to má opravdu čich. Klub dokáže řídit brilantně a úspěšně. Bez úplatků.

Jel jsem na červenou, přiznal Horník

Soud a fotbalová disciplinárka ocenily při řešení kauzy Horníkovu upřímnost. Nevymlouval se, nezapíral. „Přiznal jsem, že jsem tehdy jel na červenou. Nerad se k tomu vracím. Bylo toho řečeno a napsáno hodně. To, co se stalo, byla moje velká chyba. Užil jsem si dost a moje rodina tím trpěla také. Tresty od soudu i disciplinárky jsem si odpykal. Já už se k té kauze vracet nechci. Zaplatil jsem za ni hodně," zavzpomínal před časem v rozhovoru pro Právo.

Na to, že mu média jeho hříchy občas připomenou, si už zvykl. „Před minulostí neutíkám. Stalo se to. Jak jsem řekl, odpykal jsem si trest, tím to skončilo. Jsou lidé, kteří ukradli miliardy, ví se to a nikdo je nevláčí a dokola to po létech neomílá. A jde o víc. Nic jsem ale nikomu neukradl, nikoho ani nezabil. Ublížil jsem fotbalu, to ano. A nejvíc sobě," dodal.

S Peltou o možném angažování mluvil už před lety. „To je pravda. S Mirkem Peltou máme také léta dobrý vztah, i když jsme v klubech byli rivalové. On měl o mě zájem a mně by se to líbilo, ale... Můj Ivánek, Peltovo cinklé jaro... Míra i já jsme to zvážili a řekli si, že by to tenkrát nebylo dobré pro něj, ale ani pro klub," připomněl letitý vztah.

O první lize mluvil Horník opatrně, ani ne tak jako o snu jako o velkém přání a běhu na dlouhou trať. Teď je v pomyslném cíli. „Zestárl jsem a snad i zmoudřel. Nic takového už bych neudělal. Fotbal mám moc rád a neumím si představit, že bych o něj měl znovu přijít," řekl před časem.

Jak vnímáte příchod Ivana Horníka do Jablonce?
Vítám to, Horník si svůj trest už odpykal
22,4 %
Nelíbí se mi to, vždy bude symbolem korupce
77,6 %
Celkem hlasovalo 6849 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články