Hlavní obsah

Plzeň stahuje hráče, vrátí se i Hubník. Nechceme dopadnout jako v AC Milán, říká Šádek

Plzeň

Čtvrtečním závěrečným duelem ve skupině Evropské ligy uzavře fotbalová Plzeň podzim. Ale ať zápas se španělským Villarrealem dopadne jakkoli, nesmaže nepříznivý dojem z působení Viktorie na evropské scéně. Generální manažer českého mistra Adolf Šádek v rozhovoru pro Sport.cz hodnotí plzeňský půlrok. Výstup je očekávaný: liga spokojenost, poháry hořký kalich. Nikoho z hráčů však házet přes palubu nehodlá. Ani útočníka Mahmutoviče, který nenaplnil očekávání. Nicméně Šádek jasně naznačuje, jakým směrem se budou ubírat kroky vedení klubu v zimní přestávce...

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Generální manažer plzeňských fotbalistů Adolf Šádek a trenér Karel Krejčí (vlevo) před zápasem Evropské ligy s Villarrealem.

Článek

Plzeň čeká proti Villarrealu poslední zápas podzimu. Jaký byl poslední půlrok?

Dá se to rozdělit do dvou úrovní. V té ligové panuje spokojenost, po pomalém rozjezdu, po výměně trenéra, došlo k menšímu průvanu, nakopli jsme se. Jsme první, máme náskok tří bodů. Máme lepší výchozí pozici, než jsme měli loni. Na české scéně spokojení být musíme, nicméně pokud se budeme bavit o evropských pohárech, pro klubové vedení je to prostě hořký kalich. Od vyřazení s Maccabi z Ligy mistrů až po skupinu Evropské ligy.

Počítali jste jednoznačně s postupem?

Když jsme se dozvěděli složení skupiny, říkali jsme si, že bychom měli hrát o postup. A my budeme hrát ve čtvrtek na dálku s Minskem o to, kdo skončí v tabulce poslední. Já i majitel jsme měli vyšší ambice.

Přijde reakce ze strany klubu?

Nechci říct, že se budou dít katastrofické scénáře pro hráče, ale je to pro nás k zamyšlení. Nad tím, jak se někde říká, že na českou ligu nám to stačí a na evropskou konfrontaci nám lehce ujížděl vlak, se musíme zamyslet. Proto už bylo zaznamenané, že jsme jistým způsobem omlazovali, oživovali.

Je omlazování součást přípravy na příští pohárovou sezónu?

Přesně tak. Nemáme samozřejmě poháry jisté, říkám to se vší pokorou a respektem, jaro bývá těžké, budou to dostihy. Pevně však věřím, že snad nejsme tak, v uvozovkách blbí, abychom evropské poháry nehráli. Myslím tím kvalifikační fázi. Nerad bych však absolvoval to, co letos. Jsou to krásné výlety, ale nula v pokladně, koeficient jsme si nevylepšili.

Zanalyzovali jste si, proč byl takový rozdíl mezi ligou a Evropou?

Nechci říct, že někteří hráči přímo nestíhají, nemělo to ale drajv. Nechci to svalovat na to, že jsme nebyli dobře připraveni, od trenéra až dolů, na zápas s Maccabi. Ten bych diametrálně odlišil. Protože udělat tři nebo dva body v Lize mistrů by se už nedalo hodnotit tak mizerně, jako se hodnotí naše působení v Evropské lize. Ten duel naše evropské tažení ve sportovní rovině posunul jinam. Hrubě jsme ho nezvládli, od toho se to odvíjelo dál. Na nějaké papírové analýzy a rozbory ale moc nejsem. Musíme to správně uchopit.

Jak?

Je určitě k zamyšlení - nejstarší kádr, čím si hráči prošli, jak byli vytížení, jejich vnitřní motivace ještě něčeho dosáhnout. Je třeba se připravovat na to, aby se nestalo to, co v AC Milán. Kdy zjistíte, že je to super, ale čeká vás něco, co nejde vyřešit v průběhu jedné sezóny. Když to člověk neuchopí zavčasu a neudělá zdravou očistu průběžně, pak se to sesype celé a v podstatě se to nemusí už nikdy postavit.

Bude podle toho vypadat přestupní období?

Zimní přestupové okno letos nebude o velkých změnách. Nejsem zastáncem, abych někoho odstřihnul. Je těžké říct klukovi, který tady řadu let odváděl práci, hele, sbal se, nebo tě budu trápit. Takhle to nebude. Ale stahujeme si všechny hráče z hostování. Do přípravy se tedy vrací z Olomouce i Roman Hubník, naskočí také dlouhodobě zraněný Radim Řezník. Vrací se David Štípek, i dobře rozjetý Michal Krmenčík z Dukly.

Budete tedy spíš prodávat...

Momentálně na odchodu není nikdo, budeme začínat v hojném počtu. Nechceme žádné zásadní pohyby, divočit nebudeme. Bereme vlastní hráče, budeme se to snažit okysličit touto formou. Jaro začíná i končí brzy, nějaká velká hitparáda a revoluce se v Plzni očekávat nedá.

Kromě Ďuriše ostatní útočníci nebyli produktivní. Pokud se navrátilec Krmenčík chytí, pustíte některého z hrotů?

Na jaře nás čeká pouze čtrnáct ligových kol a domácí pohár. Je jasné, že ztrojení či čtyřnásobný počet na jeden post vytváří nezdravé konkurenční prostředí. Pokud se bude Krmenčík jevit dobře, bude muset odejít někdo jiný z té čtveřice.

Může jím být Mahmutovič, který zatím nenaplňuje očekávání? Má ještě vaší trpělivost?

Má. Otázka je, jestli ji bude mít on. Rozhodně se ho ale nechceme zbavit. Nenaplnil prognózy, že bude dělat problémy a bude negativní v kabině. Je to naprosto normální kluk a musí zhodnotit výbornou formu Ďuriše. Když sám přijde, že má nabídku, tak bychom to zvažovali, ale rozhodně ho nikam necpeme. Určitě ho nezatracuji, protože svou kvalitu v české lize už prokázal. Když Aidin s agentem přijdou, že chtějí odejít, tak o tom budeme přemýšlet. Ale nezbavujeme se ho, protože charakter a úsilí má. Rozhodně mu po Villarrealu neřeknu, že jde do béčka a ať si hledá angažmá jinde.

Návratem Řezníka budou na pravý kraj obrany tři hráči. Vyřešíte to prodejem Rajtorala?

Tento týden jsem s Frantou mluvil. Chtěl jsem po něm, aby se jako profesionál připravil na jaro. Může se toho stát hodně. Aleš Matějů teď odehrál skvěle čtyři zápasy, ale je ještě mladý a nebývá lehké si udržet výkonost. Radim vypadá v tréninku výborně, zvládá zátěžové i kondiční věci, ale reálná zátěž bez prostoru a času je jiná. Plastika vazu je náročná operace a až příprava ukáže, jestli noha vydrží. Dej bože, aby byl v pohodě a já musel řešit, jestli na konci ledna někdo z nich odejde.

Nakupovat nehodláte?

Momentálně jsme poměrně aktivně nakupovali, máme široké portfolio hráčů. Žádné investice do nákupů se neplánují.

Reklama

Související témata: