Hlavní obsah

GLOSA: Pokud Horník selže, padne s ním i Pelta

Karel FeltPrávo

Angažováním Ivana Horníka šlápl Miroslav Pelta do vosího hnízda. Jeho rozhodnutí je na hraně. Jako „obyčejný“ klubový šéf si takový krok může dovolit. Konečně, před podpisem byla Horníkova smlouva se Slavií, kde o něj hodně stál nový šéf, bezúhonný Jiří Šimáně. Pelta je však, a to v první řadě, předseda Fotbalové asociace ČR vyhlašující tvrdý boj s korupcí a Horník byl před jedenácti lety jejím symbolem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta dává hlavu na špalek. Bude Ivan Horník správná volba pro jeho Jablonec?

Článek

Navíc Pelta sám si musel tvrdě odpracovat, jak sám říká, svůj výrok z té doby o „cinklém jaru". Angažováním Horníka u řady lidí svému pracně budovanému image spíš ublížil.

Na druhou stranu má pravdu v tom, že Horník nikoho nezabil, trest si odpykal a potvrzuje svojí prací, že fotbalu rozumí a má výsledky. Lidsky má právo na novou šanci.

Tu dostali i jiní, a nejen ve fotbale. Včetně těch, kteří byli v roce 2004 více či méně spojováni s korupcí ve fotbale a soudy je nepotrestaly, nebo jen podmínečně či pokutou. Ivo Valenta je dnes váženým senátorem. Horník sám také hovoří o tom, že tenkrát „jel na červenou", prožil si své, trest si odpykal a napravil se.

Prostředí ve fotbale je jiné než před jedenácti lety, ale strašák korupce nad ním visí dál a aféry na toto téma nejsou ničím výjimečné. Případy Křetínského kabely, „Chřestýše" Svobody, spojeného údajně s Plzní, či naposledy místopředsedy FAČR Berbra a jeho manipulace s rozhodčími jsou v živé paměti.

Pelta uvažoval o Horníkovi už dříve. Svůj krok nepochybně dobře zvážil. Dává totiž hlavu na špalek. Když Horník potvrdí svoje kvality v nejvyšší soutěži, kde bude hodně vidět, může být jeho krok brán pozitivně. Pokud Horník selže, padne s ním i Pelta a fotbalu, za jehož prestiž bojuje, sám dá další tvrdou ránu. Co bude pravda, ukáže až čas, na který mají oba nárok.

Jak vnímáte příchod Ivana Horníka do Jablonce?
Vítám to, Horník si svůj trest už odpykal
22,4 %
Nelíbí se mi to, vždy bude symbolem korupce
77,6 %
Celkem hlasovalo 6849 čtenářů.

Reklama

Související témata: